Naši susjedi zauzeli prvo mjesto na listi najstresnijih nacija u Europi, najbolje se živi na Islandu i u Njemačkoj

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

U današnjem ubrzanom i zahtjevnom svijetu, suočavamo se s mnogim izazovima koji nas mogu opteretiti i izložiti stresnim situacijama. Stoga nije čudno što stres predstavlja sveprisutni problem koji utječe na sve aspekte našeg života. Brojna istraživanja jasno ukazuju na negativan utjecaj stresa na naše fizičko i emocionalno zdravlje, kao i na našu sposobnost donošenja odluka.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

Nedavna studija tvrtke Eachnight istražila je deset zemalja u Europi koje se suočavaju s najvećim stresom, a većina tih zemalja nalazi se u istočnim i južnim regijama kontinenta. Ovi nalazi naglašavaju važnost brige o mentalnom zdravlju i smanjenju stresa u svakodnevnom životu te pružaju uvid u izazove s kojima se narodi suočavaju u današnjem svijetu.

STOPE SIROMAŠTVA I NEZADOVOLJSTVO PRIHODIMA NAVODE SE KAO GLAVNI UZROCI STRESA U SRBIJI. VISOKO NA LISTI I LATVIJA I PORTUGAL

Među deset zemalja koje su pod najvećim stresom u Europi, Srbija se ističe kao najopterećenija nacija. Ekonomski i osobni financijski sektor igraju ključnu ulogu u stvaranju stresnih osjećaja u Srbiji. Visoke stope siromaštva, nezadovoljstvo prihodima i troškovima života navode se kao glavni uzroci stresa u toj zemlji.

Međutim, drugo i treće mjesto na popisu najstresnijih zemalja pripadaju Latviji i Portugalu, dvjema državama članicama Europske unije. U tim zemljama, različiti društveni i kulturni čimbenici igraju ključnu ulogu u izazivanju osjećaja tjeskobe i stresa.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Latvija se nalazi visoko na popisu zbog osobnih i poslovnih čimbenika. Osobni čimbenici uključuju visoku stopu razvoda, slučajeve depresije te troškove skrbi o djeci. Na primjer, Latvija ima visoku stopu razvoda od 45,7 razvoda na 100 sklopljenih brakova, što je znatno iznad prosječne stope u Europi. S druge strane, poslovni čimbenici kao što je niska stopa zaposlenosti čine Latviju drugom najstresnijom zemljom u Europi.

Portugal se nalazi na trećem mjestu, s različitim socioekonomskim čimbenicima koji doprinose stresu u zemlji. Iako ima drugu najveću stopu razvoda u Europi od 58,7 razvoda na 100 sklopljenih brakova, Portugal također ima jednu od nižih stopa zaposlenosti. Ove činjenice upućuju na potrebu za većim naglaskom na poboljšanje socioekonomskih uvjeta i podršku mentalnom zdravlju građana. Evo i popisa 10 europskih nacija koje su pod najvećim stresom:

  • Srbija
  • Latvija
  • Portugal
  • Grčka
  • Španjolska
  • Italija
  • Litva
  • Bugarska
  • Albanija
  • Ujedinjeno Kraljevstvo

ISLAND I NJEMAČKA: IDEALNE ZEMLJE ZA ŽIVOT I RAD S NISKOM RAZINOM STRESA

Iako su mnoge zemlje u Europi suočene s visokim razinama stresa, postoje i one koje se ističu kao manje opterećene. Među njima je Island, koji je proglašen najmanje stresnom zemljom. Ovaj slikoviti otok se može pohvaliti najnižom stopom siromaštva u Europi, ali i idealnim balansom između privatnog i poslovnog života njegovih stanovnika.

Njemačka je zauzela drugu poziciju na listi kao zemlja s niskom razinom stresa u Europi. Faktori stresa na poslu su tamo na vrlo niskoj razini, a građani uživaju visoke plaće, s mjesečnom prosječnom plaćom od 3.031 eura. Njemačka također ima četvrtu najvišu stopu zaposlenosti u Europi, s 75,6% zaposlenog stanovništva. Svi ovi čimbenici doprinose stvaranju idealnog okruženja za život i rad u ovoj europskoj zemlji.

PODIJELI ČLANAK