Ovaj prekrasan otok nudi besplatan smještaj svima koji žele raditi „na daljinu”! Prvi privremeni stanovnici već su stigli

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Prije samo nekoliko godina, mogućnost rada na daljinu s bilo kojeg mjesta na svijetu bila je san većine zaposlenika. No, sve se promijenilo početkom 2020. kada je globalna pandemija zahvatila svijet, što je rezultiralo uspješnim prelaskom na rad (k)od kuće koji je sve iznenadio. Uskoro su mnoge države krenule u razvoj novih strategija za privlačenje turista, posebno onih s fleksibilnim radnim mjestima i vremenom, kao što su digitalni nomadi. Prilagodile su se promjenama na tržištu i odjednom su počele izdavati vize za digitalne nomade te usmjeravati marketinške resurse prema njima. Najnoviji takav primjer dolazi s prekrasnog talijanskog otoka Sardinije, koja ”radnicima na daljinu” nudi besplatan smještaj tijekom tri mjeseca. Zahvaljujući ovoj inicijativi, predivno selo Ollolai nada se da će neki od njih ostati ondje zauvijek!

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, s kojeg pogled puca na čarobni kanjon, otočić i slapove, nerazvikana je tajna Nacionalnog parka "Krka"

PRVA PRIVREMENA STANOVNICA STIGLA JE PROŠLI TJEDAN

Prva “radnica na daljinu” koja je iskoristila ponudu talijanskih vlasti bila je Clarese Partis, 39-godišnja dizajnerica softvera iz Los Angelesa, piše Euro News. Želeći pobjeći od gradske gužve i raditi na nekom drugom mjestu, Clarese se ukrcala na let iz SAD-a i sletjela na otok prošlog tjedna, te je svoj novi dom pronašla u malenom selu Ollolai. “Osjećala sam potrebu za promjenom okoline”, objašnjava Partis.

View this post on Instagram

A post shared by SardiniaForYou (@sardiniaforyou)

“Željela sam više od običnog turističkog iskustva. Htjela sam se okružiti prirodom, udahnuti svjež zrak, uživati u planinama i predivnim plažama. Negdje gdje bih pronašla dublji unutarnji mir, spokojnost i usporen način života.”

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

To je ono za čim mnogi žude od pandemije, a smještaj i putni paketi usmjereni na digitalne nomade nastoje pratiti ovu rastuću potražnju. U središnjoj Sardiniji, selo Ollolai je potpuno drugačiji svijet u usporedbi s popularnim i često prepunim obalnim destinacijama u Italiji. Predstavlja vrstu vremenske kapsule s očuvanim kulturnim nasljeđem zemlje, što se jasno vidi u načinu života koji se tamo može doživjeti. “Obožavam odlaziti na tržnicu kako bih kupila svježe sastojke poput tartufa i pripremila tjesteninu i njoke s pestom”, objasnila je Partis za Euro News. “Hrana je zaista nevjerojatna.”

ZAŠTO OLLOLAI NUDI DIGITALNIM NOMADIMA BESPLATAN BORAVAK?

U posljednjih 100 godina broj stanovnika u selu se smanjio s 2,250 na 1,300. To je ozbiljan problem s kojim se cijela Italija bori već dugi niz godina, a 2022. godine zabilježila je najniži rast stanovništva u svojoj povijesti. Zemlja se od tada trudi privući stanovnike, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Njihova inicijativa “kupi kuću za 1 €” privukla je ljude iz različitih krajeva svijeta. Selo Ollolai je također sudjelovalo u nadi da će stranci uložiti u obnovu njihovih starih četvrti.

Program “Work from Ollolai” ima za cilj pretvoriti ovu mirnu lokaciju u atraktivno središte za digitalne nomade, a lokalne vlasti planiraju uložiti desetke tisuća eura kako bi se to ostvarilo. Digitalni nomadi koji se nadaju ovoj prilici moraju se prijaviti putem interneta do prosinca ove godine. Svaki od njih moći će boraviti na Sardiniji najviše tri mjeseca.

KAKAV SMJEŠTAJ NUDE?

Ako vas privlači ideja da se upustite u mirni seoski život, Ollolai je savršeno mjesto za to. Radnici koji odluče ostati tamo bit će smješteni u kućama koje su nekad koristili farmeri i pastiri, koji su nekoć dijelili svoj prostor sa životinjama i spavali na podu. Danas, ovi prostori su preuređeni i opremljeni uredskim sadržajem i brzom internet vezom. Vlasti pokrivaju stanarinu, režije, račune i poreze na usluge za nomade, ali ne i prijevoz.

PODIJELI ČLANAK