Slikoviti gradić, smješten u zagrljaju plodnih vinograda i zelene gore, ovog vikenda slavi najfinija vina i spaja prošlost i sadašnjost

Pogled na Jasku s Plešivice (Foto: TZ grada Jastrebarsko)
piše Putni Kofer

Nema sumnje, najljepše doba godine za izlete su jesen i proljeće. Ljeti tražimo najbliži hlad i istražujemo plaže, zimi smo u potrazi za snijegom, ili od njega bježimo. Ali jesen, pogotovo rana, sa svojim ugodnim temperaturama i nježnim suncem, nevjerojatnim bojama prirode i bogatstvom mirisnih plodova, uistinu je idealna za istraživanje i uživanje. A savršeno odredište za jesenski izlet zadnjih dana rujna i prvog dana listopada krije se u neposrednoj blizini Zagreba. Uputite se ovog vikenda u Jastrebarsko, mali grad velikog, zelenog srca, i uživajte u veličanstvenoj prirodi jaskanskog kraja i najfinijim vinima ove male, ali butikne vinske regije!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

DANI VINA SLAVE DUGU TRADICIJU VINOGRADARSTVA U JASKI I OKOLICI

Ovaj šarmantni gradić grli zeleno Samoborsko gorje, a okružuju ju plodni vinogradi Plešivice s kojom je Jaska neraskidivo povezana. Tradicija vinogradarstva i proizvodnje vina ovdje seže daleko u prošlost, a ta će se duga tradicija proslaviti na Danima vina koji ove godine slave svoju tridesetu obljetnicu. Baš poput zrna grožđa i tehnika proizvodnje vina, i ova je manifestacija rasla i sazrijevala, da bi se ove godine vratila u svom izvornom obliku. Kraj berbe, najznačajnijeg dijela godine za vinare, proslavit će se u petak (29. rujna), subotu (30. rujna) i nedjelju (1. listopada) u perivoju dvorca Erdödy.

ISTRAŽITE OVAJ ŠARMANTNI GRAD, PA SE PREPUSTITE HEDONIZMU I IZVRSNIM VINIMA

Ovaj je predivan dvorac iz 15. stoljeća, koji je trenutno u obnovi, najveći ponos grada. Uz njega se nalazi prekrasan istoimeni perivoj koji se može pohvaliti laskavom titulom najljepšeg i najfunkcionalnijeg parka u Hrvatskoj. Iskoristite posjet Danima vina za istraživanje ovog šarmantnog i pitomog grada i upoznavanje svih njegovih tajni. A najbolje ćete ih doživjeti na dva kotača, jer je grad izrazito prilagođen biciklistima.

Kroz jaskanski kraj proteže se više od 250 kilometara označenih biciklističkih staza. Biciklisti ga mogu istraživati uz karte i signalizaciju i provozati se kroz osam različitim obilježenih ruta. Cijela je okolica Jaske kao stvorena za aktivni odmor i uživanje u prirodi, pa se prije uživanja u vinu i hrani nauživajte svježeg zraka i napunite dobrom energijom.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

NA DANIMA VINA OVE GODINE SUDJELUJE 14 VINARA, A NEĆE NEDOSTAJATI NI FINE HRANE

Na Danima vina ove će godine sudjelovati 14 vinara. To su Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Vinarija Jagunić, Franjo Kolarić, Podrum Mladina, Stjepan Sirovica, Siniša Šoškić, Tomac & Bajda, Dobra berba, RJ Winery, Vinarija Šember i Vinarija Kurtalj. Kroz tri dana bit će organizirane brojne radionice i edukacije za sve poznavatelje vina Plešivice, kao i one koji će to tek postati. Svi sudionici moći će degustirati vrhunska vina i o njima slušati od ponajboljih stručnjaka.

Izvrsna vina nezamisliva su bez dobre hrane, pa će se tijekom manifestacije predstaviti i restorani s ukusnim i bogatim jelovnicima. U programu simbolično nazvanom “Jaska na tanjuru” sudjeluju restorani Patron, Princess, K Lojzeku, Kuna, Ivančić, Karlo, Šumski dvor, Hollyfood, Barbara, Repro eko, Klet Poljanice, Planinarski dom Žitnica, Lenalux i Vinogradarska kuća Braje.

NE PROPUSTITE KONCERTE NENE BELANA, MATIJE CVEKA I GAZDI

Prvi Dani vina u Jastrebarskom održani su 1992. godine na Strossmayerovom trgu. Tijekom godina je manifestacija mijenjala lokaciju, da bi ove godine pronašla dom u perivoju dvorca Erdödy. Zeleno okruženje bit će savršena kulisa za kušanje vina čiji se proizvođači sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi. U skladu s tim, cijeli će festival ove godine biti ekološki orijentiran. Naglasak je stavljen stvaranje minimalnih količina otpada i bez jednokratnih proizvoda i plastike.

Veseli Dani vina u Jastrebarskom završit će i veselim koncertima. U petak će posjetitelje zabavljati Neno Belan & Fiumens, u subotu na pozornicu stižu Matija Cvek & The Funkensteins, a u nedjelju će ljubitelje jaskanskih vina zabavljati Gazde.

PODIJELI ČLANAK