Idealne lokacije u Hrvatskoj za jesenske vikend izlete: otkrijte prirodne ljepote, dvorce i tvrđave, šarmantne gradove i zelena izletišta

Karlovac (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Ovog vikenda službeno nam stiže jesen, mnogima omiljeno doba godine kada priroda zablista u najtoplijim i najnježnijim bojama. Noći postaju duže, u zraku se osjeća miris kestena, lišća i bundeve, a temperatura zraka još je uvijek idealna za cjelodnevne šetnje, uživanje u prirodi i prekrasnim gradovima. Nema sumnje, izleti u jesen su najbolji, pa ako ste u potrazi za savršenim lokacijama, imamo nekoliko sjajnih ideja!

Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

POVIJEST, KULTURA, LJUTA ŠLJIVOVICA I MIRISNI FIŠ: IZLET U VINKOVCE JE UVIJEK DOBRA IDEJA

Početak jeseni u Vinkovcima miriše na dunje, rakiju i čobanac, ulice ožive bojama šarenih narodnih nošnji, sa svih se strana čuje zvuk bećarca i tamburice, a u Slavoniju pristižu ljudi iz cijele Hrvatske slaviti šokačku kulturu i bogatu tradiciju. Vinkovačke jeseni manifestacija su koja pokazuje i čuva bogatstvo narodnih običaja, pjesama, plesa, tradicionalne hrane i pića. Ali i nakon što se spusti zastor na omiljeni festival, grad s najduljim kontinuitetom života u Europi i njegova okolica nastavljaju živjeti svu svoju ljepotu, tradiciju i gostoljubivost te zbog bogate ponude i brojnih događanja ostaju idealno odredište za jesenski izlet.

Vinkovci su grad intrigante povijesti i ogromne kulturne baštine pa ćete tako u šetnji njegovim ulicama doznati da su tu rođena čak dva rimska cara, da je grad dao jednog od omiljenih hrvatskih banova Josipa Šokčevića, da je na ovom mjestu naselje postojalo još prije 8000 godina te da su tu tragove ostavile dvije drevne kulture, vučedolska i sopotska. Sve o toj burnoj tisućljetnoj povijesti možete doznati u Gradskom muzeju Vinkovci, koji čuva i Orion, najstariji indoeuropski kalendar pronađen upravo u gradu na Bosutu, naslonjenom na gustu Spačvansku šumu.

PAPUK: SLAVONSKA PLANINA KOJA ŽIVOT ZNAČI

Park prirode Papuk uistinu je oaza mira. Na njegovim pojedinim dijelovima teško ćete pronaći signal na mobitelu, ali zato hoćete pravu, robinzonsku prirodu prepunu opojnih mirisa, stoljetnih šuma i mogućnosti za aktivni odmor te uživanje u domaćoj hrani. Povijest najpoznatije slavonske planine seže milijunima godina unatrag, a tamo gdje iz ravnice izranja div ljepote i vječne snage – dočekat će vas prizori koji pokazuju svu raskoš prirode.

Znate li gdje se nalazi najduža ulica u Hrvatskoj? Spaja čak tri županije i ima više od 600 kućnih brojeva

Jesen je idealno vrijeme za posjetiti predivni Papuk: tamo možete uživati na svježem zraku, voziti bicikle ili kanue, prošetati bajkovitim stazama, s prijateljima organizirati planinarenje ili pak kušati jedinstvene specijalitete koje će vam pripremiti uvijek ljubazni domaćini. Popularno izletište Jankovac odličan je odabir za prvo upoznavanje s Papukom. Riječ je o slikovitoj dolini koja je 1955. godine proglašena Park šumom, dugačka je 500, a široka svega 200 metara, a na tako malenom prostoru skriva pravo malo bogatstvo koje ostavlja bez daha, poput impresivnog slapa Skakavac.

GORNJA STUBICA: BISER ZAGORJA S DIVNIM DVORCEM I IMPRESIVNOM GUPČEVOM LIPOM

Posjetite Gornju Stubicu, prošetajte se hodnicima dvorca Oršić i otkrijte sve ljepote Zagorja. U Muzeju seljačkih buna saznajte sve o vremenu kad su seljaci ustali u borbu za svoja prava, a predvodio ih je upravo Matija Gubec, ponosni Stubičanin. Dvorac okružuje i park šuma kojom možete prošetati, a ako u ovaj kraj dođete u veljači, možete pogledati i uprizorenje slavne bitke.

Prolazeći pored crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici zastanite pored Gupčeve lipe. Radi se o jedinom živom svjedoku seljačke bune iz 1573. godine koje je staro 400 godina. Vremešna je lipa 2019. bila nominirana i za Europsko stablo godine!

PEĆINSKI PARK GRABOVAČA SKRIVA JEDNU OD NAJLJEPŠIH ŠPILJA U HRVATSKOJ

Bili ste na moru, nauživali se kupanja. Ispenjali ste nedavno neki vrh, a i prošetali nekim od obližnjih gradova, popili kavicu i posjetili muzej? Ipak, nešto vam ne da mira i spremni ste za novi izlet. U tom je slučaju vrijeme za odlazak u podzemlje, u pećinski park Grabovača, jedini pećinski park u Europi. Smješten u blizini grada Perušića, na području koje je 2019. godine proglašeno i zaštićenim krajobrazom, predstavlja idealnu opciju za izlet, kako za samce i odrasle, tako i za obitelji s djecom.

Posjet najvećoj zvijezdi parka, Samogradu, jedinoj špilji u pećinskom parku koja je uređena za turističke posjete, definitivno se isplati. Riječ je, kako stoji i na službenim stranicama parka, o najvećoj i najprivlačnijoj špilji na Grabovači te jednoj od najstarijih turističkih špilja u Hrvatskoj. Danas je špilju Samograd, u kojoj prosječna temperatura iznosi 8 stupnjeva Celzijevih, moguće posjetiti samo u pratnji vodiča, što je uključeno u cijenu ulaznice. Sama tura za posjetitelje u Samogradu dugačka je 240 metara i traje oko sat vremena, a ulaznice za odrasle koštaju 10 eura. Za djecu do pet godina ulaz je besplatan, a za onu od pet do 18 godina iznosi šest eura.

NESTVARNI KANJON KAMAČNIK U VRBOSKOM

Zbog svog geografskog položaja na raskrižju kontinentalne i morske Hrvatske, Gorski kotar je idealna destinacija za odmor u intimi veličanstvene prirode. Uputite se na izlet i posjetite kanjon Kamačnik koji se nalazi u Vrbovskom, na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru i prati njegov tok sve do izvora. Pješačka staza je uistinu ugodna za hodanje. Nema strmih uspona, a dugačka je tek tri kilometra u svakom smjeru te je upravo zbog toga omiljena za izlete obiteljima s djecom, kao i onima koji nisu spremni za teže pješačke ture.

Staza počinje kod restorana Kamačnik u kojem nakon šetnje možete uživati u autohtonim jelima Gorskog kotara. Do Vrbovskog se jednostavno dolazi autocestom A6, Zagreb-Rijeka, a početak staze tek je nekoliko minuta vožnje udaljen od izlaza s autoputa. Ako dolazite javnim prijevozom odaberite vlak: željeznička postaja nalazi se tek nekoliko stotina metara od početka staze.

U OKOLICI ŠIBENIKA POSJETITE FARMU SA ŽIVOTINJAMA I UZBUDLJIVI SOKOLARSKI CENTAR

Ako tražite idealan izlet za djecu koji će im pružiti priliku da upoznaju životinje i provedu vrijeme na svježem zraku, razmislite o posjeti farmi Happy Horse koja se nalazi samo 5 kilometara od samog centra grada Šibenika. Tamo će vaši najmlađi imati priliku vidjeti konje, magarce, ponije, kokoši, patke i druge domaće životinje u njihovom prirodnom okruženju, ali i upoznati se sa seoskim načinom života koji će klincima sigurno ostati u sjećanju kao nezaboravan doživljaj.

U sklopu farme nalazi se i Konjički klub Kolan koji nudi usluge terapijskog i rekreacijskog jahanja te vožnje kočijom kroz prekrasnu prirodu. Ova aktivnost pruža izvrsnu priliku za bijeg od gradske vreve i uživanje u mirnom okruženju. Jahanje razvija samopouzdanje, smanjuje stres i anksioznost te potiče koncentraciju i kreativnost pa, bez obzira tražite li način da se povežete s prirodom ili se želite baciti na istraživanje novih mjesta, pogled iz sedla uvijek je dobar i relaksirajuć pogled na svijet.

Nedaleko od farme Happy Horse, među raskošnim stablima borove šume u mjestu Dubrava nedaleko od Šibenika, pronaći ćete i jedinstveni Sokolarski centar u kojem se posjetitelji mogu upoznati s tajanstvenim životom nebeskih lovaca – sokolova. Ovdje možete naučiti nešto novo o različitim vrstama ptica grabljivica, razgledati stacionar za ranjene životinje i vidjeti kako se brinu o ozlijeđenim pticama.

Moći ćete popričati s voditeljima centra koji će vam kroz zanimljive primjere dočarati život ovih mističnih bića i otkriti vam neke tajne sokolarske vještine. Za one najhrabrije, postoji i mogućnost da se fotografiraju sa sokolovima i čak da im daju hranu. Sve u svemu, ovo je izvrsna prilika za sve ljubitelje prirode i ptica grabljivica da se upoznaju s njihovim životom na jedinstven način.

SAMOBOR: OMILJENO ZAGREBAČKO IZLETIŠTE

Slikoviti gradić Samobor savršena je destinacija za vikend izlet, bilo da želite pobjeći na kavu i kremšnite ili se pak odlučite prošetati i saznati više o bogatoj povijesti. Idealno ga je obići pješke, bez žurbe, uživajući u pogledu na očuvanu staru gradsku jezgru i upijajući divnu atmosferu na svakom koraku. Mirisi tradicije neka vam budu putokaz dok istražujete ulice omiljenog izletišta brojnih Zagrepčana, a nakon „maratonske” šetnje svratite u jedan od restorana i uživajte u domaćoj hrani.

Iz centra grada isplati se poći i na malo dužu šetnju, onu do ostataka Starog grada koji s brda kao i da danas bdije nad Samoborom. Izgrađen je u davnom 13. stoljeću, njime su vladali brojni velikaši i vladari, a iako od njega nije puno ostalo, oduševljava sve koji ga posjete. Uputite se prema njemu stazom koja vodi od crkve sv. Anastazije kroz ulicu Svete Ane – na vrhu te ulice dočekat će vas prekrasan pogled na okolna brda.

RASTOKE: SKRIVENI RAJ NA ZEMLJI U KOJEM ŽIVE VILE

Iako duga samo 6,5 kilometara, rijeka Slunjčica na svom ušću u Koranu kod mjesta Slunj stvara jedan od najljepših krajolika u Hrvatskoj – Rastoke. Čak 23 slapa i brojni brzaci stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Posjetitelji se mogu prošetati kroz fascinantan labirint kanala i drvenih mostića, a restorani smješteni na samoj obali nude nude nezaboravne gastronomske užitke. Slikovito mjestašce kod Slunja jedno je od najljepših turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

DOLINA SLAPNICE IDEALNA JE ZA LAGANI IZLET U PRIRODU

Žubor vode, zelenilo drveća, mir i tišina… Svima nam ponekad treba ovakav odmor, duga šetnja šumom, bijeg u prirodu od stresa i svakodnevice. Jedna nerazvikana zelena, plava i mirisna oaza nalazi se u blizini Zagreba, idealna za boravak u prirodi koji liječi duh i tijelo. To je čarobna dolina Slapnice i u njoj smještena pješačka staza koja prati tok istoimenog potoka. Bajkovita staza je lagana i ravna, prikladna za sve uzraste, a na njoj ćete vidjeti niz većih i manjih slapova čiji će vas šum cijelim putem pratiti kao najljepša zvučna kulisa.

KARLOVAC: GRAD RIJEKA, MAGLE, PIVA I ŠIROKIH OSMIJEHA

Sigurno znate koji grad nosi nadimak “grad na četiri rijeke”, no zvuči li vam poznato “grad u obliku zvijezde”, “grad magle”, “grad piva” ili “grad parkova i zelenila”? Sve te opisne nadimke s ponosom nosi Karlovac, često zanemaren kao tek usputna točka na putu prema Jadranu, grad koji nikad nije osvojen, ali koji osvaja svakoga tko mu da priliku i upozna ga. Svi koji iz smjera Zagreba putuju prema moru kod naplatnih će kućica vidjeti tek njegov minijaturni dio, i to onaj koji je, šale se Karlovčani, namjerno ostavljen ružnim kako bi ljepote grada lokalci zadržali samo za sebe. Unatoč toj pošalici, Karlovčani se svakom gostu vesele, dočekuju ga srdačno, spremni upoznati ga sa svim tajnama svog jedinstvenog gradića.

Za početak, nekoliko posebnosti. Karlovac je jedan od rijetkih gradova za koji se zna točan datum osnivanja – to je 13. srpnja 1579. godine, a ime je dobio po svom osnivaču nadvojvodi Karlu Habsburškom. Nalazi se na najužem dijelu Hrvatske, na mjestu gdje je Slovenija od Bosne i Hercegovine udaljena tek stotinjak kilometara, a zbog te je pozicije uvijek imao veliko prometno i gospodarsko značenje. Jesmo li vas uvjerili? Odlučili ste dati šansu i turistički posjetiti ovaj šarmantni grad? Odlična odluka! Ovdje saznajte što sve ne smijete propustiti!

ŠETNJA POD KROŠNJAMA MEDJAMA: ZELENA ŠETNICA NA KOJOJ MOŽETE DOSLOVNO POSTATI DIO PRIRODE

Manje od sat vremena od Zagreba, u slikovitoj Čazmi nalazi se jedna šetnica koja je po mnogočemu posebna. Na njoj se možete doslovno stopiti s prirodom i na tren zaboraviti da ste zapravo toliko blizu gradske užurbanosti i asfalta. Šetnja pod krošnjama Medjame udaljena je tek 10, 15 minuta laganom šetnjom od centra grada, a pruža iskustvo netaknute i pomalo divlje prirode kojom ovaj kraj obiluje.

MAJEROVO VRILO: SLIKOVITI IZVOR JEDINSTVENO JE MJESTO NA KOJEM SE SUSREĆU PRIRODA I STOLJETNO DJELOVANJE ČOVJEKA

Potpuni mir, zelenilo drveća i livada koje se stapa s plavetnilom rijeke, umirujući šum vode i klopot starog mlinskog kamena… Kad stignete na Majerovo vrilo učinit će vam se da ste ušli u neku drugu dimenziju, zakoračili u prošlost, pojavili se u nekom svijetu gdje je sve mirnije, a priroda vodi glavnu riječ. Majerovo vrilo jedan je od izvora rijeke Gacke, mjesto na kojem se susreću priroda i stoljetno djelovanje čovjeka, te jedna od najvećih atrakcija okolice Otočca i cijele doline Gacke.

Majerovo vrilo nalazi se u mjestu Sinac, desetak kilometara udaljenom od Otočca. Danas je to najuređeniji i najposjećeniji izvor Gacke. U jednom od tri stara, drvena mlina posjetitelji iz prve ruke mogu kako se žitarice melju na 170 godina starom kamenu. U rustikalnom interijeru mlinice brašna OPG-a Mayer mogu se i kupiti. Na rijeci Gackoj i njenim pritocima tijekom 20. stoljeća radilo je oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko na vrelima u Sincu još obavlja svoju prastaru funkciju mljevenja žita koristeći pogonsku snagu ove rijeke.

KNINSKA TVRĐAVA: JEDNA OD NAJVEĆIH I NAJSTARIJIH EUROPSKIH UTVRDA

Okružen s devet moćnih planina i čudesnim jezerima, ovaj nebrušeni dragulj Dalmatinske zagore tijekom ljetnih mjeseci pokazuje svu svoju raskoš i nudi pregršt kulturnih i glazbenih događanja te aktivnosti na otvorenom, ali je jednako uzbudljiv i u jesenskom periodu kada moćna priroda zablista u najljepšim bojama. Kroz čarobni Knin protječe čak sedam bistrih i bogatih rijeka, u njemu možete danima istraživati drevne građevine i velebne sakralne objekte, kušati najbolje od tradicionalne kuhinje, uživati u jahanju, planinarenju i biciklizmu i diviti se prekrasnoj utvrdi koja već stoljećima bdije nad gradom i njegovim stanovnicima.

Drevna kninska tvrđava počela se graditi u 9. stoljeću, u njoj su stolovala čak četiri hrvatska kralja, a danas je živući spomenik kulture i druga najveća fortifikacijska utvrda u Europi. Šetnjom kroz njene izložbene prostore i stare zidine putovat ćete kroz vrijeme, a u muzeju ćete saznati sve o dugoj povijesti i brojnim vladarima koji su je osvajali, od Mađara, Turaka pa sve do Mlečana i hrvatskih srednjovjekovnih velikaša.

U etnografskom dijelu muzeja izloženi su stari predmet i narodne nošnje s područja Dalmatinske zagore iz 19. stoljeća, što je posebno zanimljivo obiteljima s djecom, a za ljubitelje povijesti tu je i arheološka zbirka koja izlaže građu s kninskog područja od prapovijesti pa sve do srednjeg vijeka.

PROVESTI DAN U VARAŽDINU UVIJEK JE DOBRA IDEJA

Ovaj barokni ljepotan na sjeveru Hrvatske kojem tepaju da je grad bicikala, glazbe, anđela i cvijeća oduševit će vas na prvi posjet. Prije nekoliko godina Varaždin je proglašen najugodnijim mjestom za život u Hrvatskoj, u njemu je najpopularnije prijevozno sredstvo bicikl, a po cijelom gradu vidjet ćete lijepo uređene parkove prepune šarolikog cvijeća i anđele koji spavaju pod krovovima, skrivenim kutevima grada i u prekrasnom muzeju posvećenom upravo ovim krilatim stvorenjima. A baš tamo je i najbolje mjesto za započeti obilazak grada, koji, kako kažu, ima ono nešto baš posebno…

Cijeli je njegov centar poput spomenika u koji možete ušetati, a tu se nalazi izuzetna spomenička i umjetnička baština s najočuvanijom baroknom urbanom cjelinom. Najupečatljivija slika Varaždina dakako je Stari grad, feudalna utvrda građena od 14. do 19. stoljeća u sklopu koje se nalazi Gradski muzej Varaždin s vrijednim zbirkama starih predmeta. Nedavno je u njemu otvoren i novi, interaktivni dio za posjetitelje – modni ormar – u kojem možete odabrati odjevne predmete iz nekih prošlih vremena te na nekoliko trenutaka otputovati stoljećima unatrag.

Još jedna velika atrakcija te neizostavan dio kulture i identiteta grada zasigurno je Varaždinska građanska garda koju možete pobliže upoznati svake subote u 11 sati ispred Gradske vijećnice. U svojim elegantnim i prepoznatljivim uniformama, popularni Purgari još od 18. stoljeća paze na svoje stanovnike i čuvaju povijest nekadašnjeg glavnog grada Hrvatske.

Nedaleko od vijećnice nalazi se i Varaždinski plac – idealno mjesto ako želite osjetiti puls gostoljubivih domaćina. Domaće voće i povrće, svježi sir i cvijeće, šarenilo boja i mnoštvo mirisa… Tamo je sve veselo, toplo i živopisno, baš kako treba biti na prvoj tržnici i taman za uživanje svim osjetilima.

POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA: IDEALAN OBITELJSKI IZLET

Maštovit obiteljski izlet uz kreativnu animaciju klinaca san je svakog roditelja, a Hrvatska srećom ima brojne destinacije koje posjeduju sadržaje prilagođene djeci. Jedna od najboljih nalazi se 180 kilometara istočno od Zagreba, tik uz desnu obalu rijeke Drave, na imanju na kojem je u 19. stoljeću grof Janko Drašković sagradio svoju ljetnu rezidenciju.

Posjetiteljski centar Dravska priča je fascinantno mjesto u kojem žive vilenjaci, vilinski leptiri, vodendjevojčice, kukci, leptiri i rode, a njihov interaktivan postav odvest će vas u carstvo magije koje se isprepliće s dodirom netaknute prirode. Na jedan dan vi i vaši klinci ovdje možete postati znanstvenici proučavajući uzorke u bio istraživačkoj stanici, družiti se s omiljenim pticama u oporavilištu za rode, vidjeti kako žive kukci u jedinstvenom hotelu, igrati se na dječjem igralištu te upoznati biljni i životinjski svijet oko rijeke Drave kroz niz vizualno zanimljivih prezentacija.

DVORAC KUTJEVO: SPOMENIK BOGATE KULTURNE BAŠTINE U SLAVONIJI

Iako svi znaju da je Kutjevo danas jedno od najjačih vinskih središta u Hrvatskoj, u ovom malenom gradiću pronaći ćete i jedan od najljepših spomenika bogate kulturne baštine u Slavoniji – dvorac Kutjevo. Perivoj oko dvorca zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture u kojem se nalazi nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala poput ginka, bukve, lipe, aleje kestena i hrasta. Prošetajte šarmantnim ulicama ovog prekrasnog grada, posjetite najveću bačvu od slavonskog hrasta u kojoj se čuva kraljica vina graševina i degustirajte najfinije vinske kapljice!

KOPAČKI RIT: ČUDESNA PRIRODA U SRCU BARANJE

Park prirode Kopački rit smješten u srcu Baranje najveće je močvarno područje u ovom dijelu Europe pa se ponekad naziva i europskom Amazonom. Brojne vrste ptica, ali i drugih životinja, slikovita igra vode i šaša, kao i organizirane mogućnosti obilazaka i razgledavanja čine ovu lokaciju jednom od nezaobilaznih u istraživanju istoka Hrvatske. U samom parku, ali i njegovoj okolici, nalazi se niz restorana i seoskih domaćinstava u kojima možete objedovati u pravom, tradicionalnom slavonskom stilu.

PODIJELI ČLANAK