„Turisti, prestanite se napijati i pušiti travu!” Ovaj grad krenuo u neobičnu kampanju kojom mole posjetitelje da ne dolaze

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Amsterdam je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi, a godišnje ga posjeti na milijune turista iz cijelog svijeta. Međutim, sa sve većom gužvom i prenatrpanim ulicama, grad se suočava s brojnim izazovima pa su gradske vlasti odlučile smanjiti pritisak i očuvati njegovu autentičnost. Naime, nizozemska prijestolnica nedavno je pokrenula neobičnu turističku kampanju s ciljem da zamoli određene posjetitelje da se drže podalje od grada. Ova kampanja je usmjerena na obeshrabrivanje turista koji planiraju doći u Amsterdam kako bi se zabavili, a posebno se fokusira na turiste iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

NOVA ERA TURIZMA U AMSTERDAMU: VIŠE KULTURE, MANJE ZABAVE

Amsterdam je već duže vrijeme privlačna destinacija za britanske turiste, posebno za mlade muškarce koji dolaze u velikim grupama, piju i konzumiraju kanabis u lokalnim kafićima i barovima te potom posjećuju četvrt crvenih svjetiljki, što nizozemske vlasti smatraju neprimjerenim ponašanjem.

Međutim, grad želi promijeniti svoju percepciju u javnosti te se usredotočiti na svoju bogatu povijest, živahnu gastronomsku scenu i ljubav prema umjetnosti. Stoga je pokrenuta kampanja kako bi se razuzdani turisti obeshrabrili od posjeta, jer Amsterdam više ne želi biti poznat kao središte zabave, seksa, droge i rock’n’rolla.

SEKSUALNI RADNICI I BAROVI VIŠE NEĆE RADITI CIJELU NOĆ

Amsterdam je već stoljećima dopuštao seksualnim radnicama da legalno djeluju u središtu svog srednjovjekovnog grada. Međutim, od ovog mjeseca mnoge od njih će biti prisiljene zatvarati svoje radnje u 3 ujutro, a ne u 6 ujutro kao prije. Također, barovi će morati zatvoriti svoja vrata u 2 sata iza ponoći, umjesto da ostanu otvoreni cijelu noć. Dodatno, od svibnja grad namjerava zabraniti pušenje kanabisa u javnosti.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

Za sve potencijalne posjetitelje u dobi od 18 do 35 godina koji planiraju putovanje u Amsterdam iz Ujedinjenog Kraljevstva, grad je uveo nove mjere. Kada u tražilicu upišu određene pojmove kao što su „momačka zabava u Amsterdamu”, „jeftini hotel Amsterdam” ili „pub crawl Amsterdam”, vidjet će skočne prozore koji ih obavještavaju o novim pravilima, mogućim novčanim kaznama i čak riziku povratka u UK s kriminalnim dosjeom.

Ovaj potez je važan korak u borbi protiv neprimjerenog ponašanja turista u gradu. Amsterdam se trudi zaštititi svoje stanovništvo i kulturnu baštinu, a usmjerava se na privlačenje turista koji će uživati u bogatoj povijesti, umjetničkoj sceni i gastronomskoj ponudi, umjesto da posjećuju grad samo radi jeftine zabave i nedozvoljenih aktivnosti.

PODIJELI ČLANAK