Ulazak je nekoć bio zabranjen oženjenim muškarcima i svećenicima, a danas je jedna od „najprometnijih” ulica u gradu: kako je nastala četvrt crvenih svjetiljki u Amsterdamu

Četvrt crvenih svjetiljki u Amsterdamu
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Velika trgovačka luka još od srednjeg vijeka učinila je Amsterdam magnetom za “najstariju profesiju na svijetu”. Još u 1300-ima žene koje su nosile crvene svjetiljke susretale su mornare u blizini luke, a barovi, klubovi i rizična mjesta za zabavu preplavili su to područje. Kako se nizozemsko carstvo širilo, a međunarodna trgovina donosila bogatstvo gradu prepunom kanala, Amsterdam se povećavao. Četvrt crvenih svjetiljki lokalno poznata kao De Wallen ubrzo je postala gusto naseljena i stjecala je lošu reputaciju. Tijekom kasnog srednjeg vijeka, oženjenim muškarcima i svećenicima čak je bio zabranjen ulazak u cijelu regiju, iz straha da će ih to iskvariti.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

POVIJEST CRVENE ČETVRTI

Dok se nadimak ‘Red Light District’ najčešće povezuje s Amsterdamom, povijesno se izraz odnosi na bilo koju gradsku četvrt poznatu kao carstvo poroka. Četvrt crvenih svjetiljki postala je skraćenica za područja s visokom koncentracijom seksualnih radnica u 19. stoljeću kada su vlasnici bordela počeli koristiti crvena plinska svjetla kako bi diskretno upozorili potencijalne kupce na pravu prirodu svog posla.

JE LI SEKSUALNI RAD LEGALAN U AMSTERDAMU?

Seksualni rad je oduvijek bio prisutan u De Wallenu, ali njegovo postojanje bilo je predmet rasprava, koje su varirale između nevoljkog prihvaćanja i bijesnog progona. U početku je seksualni rad bio prihvaćen, ali nakon nizozemskog ustanka 1578. novo protestantsko vodstvo u zemlji zabranilo je tu praksu. Seksualne radnice bile su prisiljene svoj posao odvesti u podzemlje, a često su ih zastupale gospođe koje su vodile bordele, neuvjerljivo prerušene u legalne poslove kao što je to primjerice – pansion.

ZDRAVSTVENE PREGLEDE UVEO JE JOŠ NAPOLEON

Kada je Napoleonova vojska došla u Amsterdam u 19. stoljeću, ove podzemne bordele često su posjećivali njegovi vojnici. Želeći usrećiti svoje trupe, zloglasni diktator ukinuo je zabranu bordela i uveo zdravstvene preglede seksualnih radnica kako bi osigurao da spolne bolesti neće utjecati na njegove ljude. Bordeli su radili normalno sve dok nije uvedena nova zabrana njihovog rada 1911.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

Sam seksualni rad ostao je legalan, a u tom su razdoblju radnici počeli koristiti izloge sa zastorima kako bi suptilno privukli potencijalne kupce. Danas je posjet Trompettersteegu – najužoj ulici na svijetu koja mjeri jedan metar u promjeru – jedna od izvornih gradskih uličica u kojima bi seksualne radnice tražile posao kroz prozore sa zavjesama.

JESU LI BORDELI ODUVIJEK BILI LEGALNI?

Seksualni rad nije bio legalan sve do 1810., a bordeli su legalizirani tek 2000. Promjene se i danas nastavljaju: od 2007. gradske vlasti poduzele su mjere za čišćenje okruga smanjenjem broja prozora s crvenim svjetlima u nastojanju da eliminiraju makroe, trgovce ljudima i perače novca. Projekt 1012, nazvan po poštanskom broju područja, potiče modne studije, umjetničke galerije, kafiće i druga kreativna poduzeća da se ovdje postave.

POVEĆALI MINIMALNU DOB ZA SEKSUALNE RADNICE

Vijeće je 2013. podiglo minimalnu dob za seksualne radnice s 18 na 21 godinu i uvelo obvezno vrijeme zatvaranja crvenog svjetla između 6 i 8 ujutro. Osim toga, od 1. travnja 2020. obilasci amsterdamske četvrti crvenih svjetiljki su zabranjeni. Ta je mjera osmišljena za borbu protiv prekomjernog turizma, ali seksualne radnice usprotivile su se planu.

Unatoč promjenama, više od 290 bordela s crvenim prozorima ostaje, a industrija generira oko 650 milijuna eura godišnje, prema Državnom zavodu za statistiku (da, komercijalni seksualni radnici plaćaju porez).

POLAZNA TOČKA U ČETVRTI JE, IRONIČNO, CRKVA

Četvrt crvenih svjetiljki, labirint srednjovjekovnih uličica koje čine područje užeg gradskog jezgra lokalno poznato kao De Wallen, danas se nalazi jugoistočno od kolodvora Central. Nulta točka za četvrt s crvenim svjetlima je, ironično, najstarija zgrada u Amsterdamu, Oude Kerk (Stara crkva) iz 14. stoljeća. U neposrednoj blizini smješten je Informativni centar za prostituciju, koji je izvor informacija za seksualne radnice i posjetitelje, a dva puta tjedno vode informativne 90-minutne pješačke ture po cijelom području…

PODIJELI ČLANAK