Planinsko selo koje je naučilo živjeti sa svojim medvjedima: nekad su izazivali strah i štetu, a danas su atrakcija

Ljudi sa sela odlazili su raditi u urbane sredine, a priroda se polako počela oporavljati. Vratili su se i medvjedi, s kojima čovjek više nije znao živjeti. Sve do preokreta...

Selo Pettorano sul Gizio
Pettorano sul Gizio (Foto: Getty Images)

U planinskom selu Pettorano sul Gizio, u talijanskoj središnjoj regiji Abruzzo, 1920. godine živjelo je oko 5000 ljudi, a isto sad broji tek 390 duša, mahom starije životne dobi. Oronule kuće obrasle su neukrotivim zelenilom, krovovi se urušavaju, a neki natpisi ”prodaje se” toliko su stari da se na njima više ne može ni iščitati telefonski broj. I dok su mnogi mlađi mještani napustili rodni kraj i preselili se u veće gradove, ovo bajkovito i šarmantno mjesto u posljednje vrijeme privlači sve više turista i ljubitelja prirode, a za to su najzaslužniji – medvjedi! Na seoskom trgu, naime, stoji maketa te mrke zvijeri i njezinog mladunčeta u prirodnoj veličini. A evo i zašto…

U SUSJEDNOJ ITALIJI POPULACIJA APENINSKOG SMEĐEG MEDVJEDA I DALJE SE POVEĆAVA

Talijansko gospodarstvo doživjelo je pravi procvat nakon Drugog svjetskog rata. Ljudi sa sela otišli su raditi u urbane sredine, a kako se pritisak na krajolik smanjivao, priroda se polako počela oporavljati. Upravo se to dogodilo u selu Pettorano sul Gizio. Populacija marsikanskog (apeninskog) smeđeg medvjeda do danas naraslaje  na oko 60 jedinki i nastavlja se povećavati. No čovjek je u međuvremenu očito zaboravio kako živjeti uz te velike grabežljivce, endemične upravo za regiju Abruzzo.

Danas uskim uličicama sela Pettorano sul Gizio, uglavnom u zoru i sumrak, luta medvjedica Barbara. Ponekad je u stopu prate i mladunci. Životinjska obitelj u potrazi je za hranom, a najveću prijetnju predstavljaju im ljudi. Stoga su zaštitnici prirode shvatili da mještane koji žive u zabačenim selima moraju naučiti kako zaštititi sebe same, ali i ugroženu medvjeđu populaciju.

PROBLEMATIČNA PEPPINA NAPADALA JE KOKOŠI, PČELINJAKE I KRALA HRANU

Kako prenosi The Guardian, situacija je bila najkritičnija prije 10 godina, kad je selom Pettorano sul Gizio ”vladala” Peppina, ”problematična medvjedica” od 135 kilograma. Napadala je kokoši, pčelinjake, pustošila voćnjake i krala svu hranu koju je mogla pronaći.

Godine 2014. napetost između lokalnog stanovništva i životinja došla je do vrhunca. Tad je, naime, jedan farmer ustrijelio mladog medvjeda koji mu je banuo u kokošinjac. Dotični muškarac tvrdio je da ga je zvijer napala i većina mještana stala je na njegovu stranu. Nisu previše marili za činjenicu da su marsikanski medvjedi prilično sramežljivi i izbjegavaju apsolutno svaki kontakt s čovjekom.

DANAS POSJEDE ŠTITE ELEKTRIČNE OGRADE, A SMEĆE SE BACA U POSEBNE SPREMNIKE

No nakon ovog nemilog incidenta, dogodio se veliki zaokret. Samo godinu dana poslije, Pettorano sul Gizio postao je prva ”medo pametna” zajednica u Italiji. Oko više od 100 posjeda podignute su električne ograde kako bi se zaštitili pčelinjaci, kokoši i druge domaće životinje, postavljeni su novi spremnici za smeće ”otporni” na medvjede, a seljanima su podijeljeni informativni priručnici o tome kako najbolje živjeti uz impresivne grabežljivce koji mnogima tjeraju strah u kosti.

Mještani više ne ostavljaju hranu vani, zrelo voće bere se s tla, a otpad se sve do odvoza čuva u zatvorenim prostorima. Rezultat – došlo je do dramatičnog pada štete. Peppinina nasljednica Barbara i dalje luta uličicama Pettorano sul Gizija, ali ne stvara nikakve probleme. Do 2017. broj napada medvjeda smanjio se za čak 99 % u usporedbi s tri godine ranije, pokazali su podaci organizacije za zaštitu medvjeda Salviamo L’Orso.

UMJESTO MESA, PUTNICIMA KOJI VOLE PRIRODU SERVIRAJU VEGETARIJANSKA JELA

Broj turista koji borave u Pettorano sul Giziju porastao je s oko 250 u 2020. godini na više od 2400, koliko ih je zabilježeno lani. Mnogi dolaze baš zbog prirode i pogađate – medvjeda. Milena Ciccolella, vlasnica lokalnog restorana Il Torchio, događaje u divljini opisala je kao ”pravi spas u ekonomskom smislu”. ”Našim jelovnikom donedavno je dominiralo meso, ali sad smo sve više fokusirani na vegetarijansku hranu. Cilj nam je privući putnike koji vole prirodu”, zaključila je za The Guardian.

Pročitajte još