U Češkoj su počeli proizvoditi pivo od zraka! Gorkastog je okusa, količine su ograničene, a evo što stoji iza neobičnog poteza

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Pivovara Radegast iz pokrajine Moravska u Češkoj ovih je dana u prodaju pustila ograničenu seriju piva u kojem nisu koristili niti jedan od dostupnih izvora vode već – običan zrak. Pivo Radegast Futur proizvedeno je u maloj seriji s ciljem podizanja svijesti o sve većoj nestašici vode u toj zemlji. Kako su u tome uspjeli? Korištenjem inovativne tehnologije uspjeli su napraviti pivo isključivo od kondenzirane vlage iz zraka. 

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

TEHNOLOGIJU SKUPLJANJA VLAGE IZ ZRAKA OSMISLILA JE ČEŠKA TVRTKA

Ovog piva, koje prema izvještajima karakterizira izraženo gorkast okus, proizvedeno je samo 200 litara, a distribuirat će se na posebnim događanjima. Tvrtka Radegast inače proizvodi najpopularnija piva u Moravskoj regiji. Ovim je potezom svratila pozornost na priču o resursima vode i napravila si odličnu reklamu. Cijeli je postupak bio uspješan zahvaljujući tehnologiji skupljanja vode koju je razvila češka tvrtka Karbox. Izvorni cilj njihovog uređaja, nazvanog EWA (Emergency Water from Air), je izvlačenje vlage iz zraka kako bi se osigurala pitka voda u sušnim regijama svijeta.

IZ ZRAKA JE MOGUĆE PRIKUPITI I DO 70 LISTARA VODE DNEVNO

U suhim područjima ovim je načinom moguće proizvesti do 30 litara vode dnevno, a u umjerenijoj klimi i puno više, od 50 do 70 litara na dan. U pivovari Radegast prepoznali su suradnju s tvrtkom Karbox kao priliku za održivo poslovanje. Korištenje vlage iz zraka smatra se sigurnim načinom za očuvanje voda, resursa za koji se predviđa da će u budućnosti postati sve vrjedniji.

ZA PROIZVODNJU JEDNE LITRE PIVA U PROSJEKU JE POTREBNO 4,5 LITRE VODE

Voda je jedan od glavnim sastojaka piva. Za proizvodnju jedne litre potrebno je, u prosjeku, oko 4,5 litre vode. Češki je prosjek nešto manji, oni koriste oko 3,5 litre, a Radegast, čije je sjedište u gradu Nošovice može se pohvaliti jednom od najnižih stopa potrošnje vode za pivo: oni uspijevaju litru omiljenog pića od hmelja proizvesti, a da pritom potroše samo 2,29 litara vode. 

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

SITUACIJA NIJE DOBRA: ČEŠKA IMA PUNO MANJE OBNOVLJIVIH IZVORA VODE OD PROSJEKA EU

Prema izvješću Europske komisije i OECD-a, Češka se smatra zemljom s “vodenim stresom”. Godišnji obnovljivi vodni resursi po stanovniku iznose oko 1234 kubika, što je znatno ispod prosjeka Europske Unije, koji iznosi preko 10.000 litara. Zemlja se uglavnom oslanja na mješavinu podzemnih i površinskih voda, a 26 posto potreba zadovoljava se iz tri međunarodne rijeke koje teku zemljom. S obzirom na velike poljoprivredne površine i ubrzani gospodarski rast, predviđaju se mogući problem u opskrbi u godinama i desetljećima koji dolaze.

PODIJELI ČLANAK