Živjeli! Ako volite pivo, ovih pet europskih gradova morate posjetiti

Najbolji gradovi u Europi za ljubitelje piva
piše Putni Kofer

Bier. Birra. Bière. Piwo. Cerveza. Kako god ga zvali, Europljani zaista vole pivo. To je vidljivo i iz istraživanja o nacijama koje popiju najviše piva po glavi stanovnika: od prvih deset mjesta, osam zauzimaju europske zemlje. Istina, u Italiji, Francuskoj, dijelovima Španjolske, pa i na našoj obali, ponose se svojim vinima, no gotovo da nema zemlje u kojoj hladno piće od hmelja nije daleko ispred svih ostalih po popularnosti. A kako je bez sumnje uživanje u pivu neizostavni dio turizma i putovanja, jer što ima ljepše od sjedenja na terasi s lokalcima, s orošenom čašom hladnog lokalnog piva, donosimo vam popis gradova koji su pivske prijestolnice Europe. Ako volite dobro pivo, ovo su idealna odredišta za vas!

MÜNCHEN, NJEMAČKA: DOMAĆIN NAJPOZNATIJEG PIVSKOG FESTIVALA NA SVIJETU

Ako volite pivo, nema šanse da niste čuli za slavni Oktoberfest, festival na kojem se piju hektolitri piva iz velikih krigli, jedu kobasice, pjeva i uživa. Nije slučajno da je upravo München domaćin ovog festivala, u cijeloj Bavarskoj, pa tako i u prijestolnici ove regije, pivo je dio kulture i identiteta, a sam grad poznat je po brojnim pivnicama, barovima i kafićima u kojima se uživa u mnogima omiljenom piću u svako doba dana. Kažu da je u Münchenu popiti pivo dio kulture, baš kao i otići u muzej, zato se prepustite slavnoj bavarskoj pivskoj kulturi i uživajte!

PRAG, ČEŠKA: PIVO OD KOJEG NEĆETE BANKROTIRATI I MUZEJ POSVEĆEN OMILJENOG PIĆU

Jedan od gradova s dugom i poznatom tradicijom proizvodnje piva svakako je i češka prijestolnica – ovdje se u pivu uživa preko dana, ali i noći u brojnim pivnicama, barovima i klubovima. Uz to, u usporedbi s nekim drugim europskim zemljama, u Pragu je pivo za naše pojmove još uvijek vrlo povoljno. U ovom gradu ne propustite posjetiti i neku od pivovara, koje nude ture na kojima možete vidjeti cijeli proces proizvodnje omiljenog pića, te praški Muzej piva, obavezno odredište na karti stranih turista.

Jedan grad, tisuću emocija: Top 5 mjesta koja morate posjetiti u Zagrebu

LEUVEN, BELGIJA: TRADICIJA PROIZVODNJE PIVA SEŽE U DALEKU 1366. GODINU

Cijela je Belgija, osim kao zemlja čokolade i dvoraca, poznata i kao zemlja piva. Odlično pivo naći ćete u svim belgijskim gradovima, od prijestolnice Bruxellesa, do Bruggea i Antwerpena, no Leuven je možda i najpoznatiji jer je dom jednog od najpoznatijih svjetskih piva – Stelle Artois. Ovaj grad ima dugu i bogatu pivsku povijest, koja seže u daleku 1366. godinu, i smatra se belgijskom prijestolnicom piva. Obiđite neku od pivovara, uživajte u barovima i restoranima i popijte hladnu kapljicu na glavnom trgu Grote Markt.

DUBLIN, IRSKA: POGLEDAJTE KAKO SE PROIZVODI SLAVNI TAMNI GUINNESS

Da Irci vole pivo nadaleko je poznato i u glavnom gradu te zemlje vidljivo na svakom koraku. Dublin je dom jedne od najpoznatijih svjetskih pivovara, Guinessa, a njegova se tvornica može obići na zanimljivoj i inspirativnoj turi koja završava, naravno, uz pintu hladnog, tamnog piva. U Dublinu se najbolje uputiti na obilazak barova i kafića, teško da ćete naići na loše pivo i dosadan lokal, a ako ga posjetite u vrijeme proslave blagdana Svetog Patrika – provod života je zajamčen.

KRAKÓW, POLJSKA: GRADSKA SCENA CRAFT PIVA KRIJE BROJNA IZNENAĐENJA

Grad prekrasne arhitekture i najposjećenija turistička destinacija u Poljskoj ujedno se naziva i pivskim srcem centralne Europe. Pivo je jeftino, a osim najpoznatijih poljskih brendova možete istraživati i okuse vrlo aktivne i svestrane gradske craft scene. Dignite kriglu i viknite “Na zdorowie!”, Poljaci će vam s osmjehom odgovoriti!

Istanbul - Grad u kojem su mačke kraljice, a ljudi samo njihove sluge
Kao na filmskom setu: Zaplovimo Vltavom i uživajmo u zavičaju nezaboravnog Bedřicha Smetane
PODIJELI: