
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
Obilje u supermarketima koje nas mami sa svakog ugla, impulzivne kupovine, loše planiranje obroka… Svi smo se susreli s tim i u gotovo svakom kućanstvu ponekad se kupi previše hrane, koja neiskorištena zna završiti u smeću. Ali još veći problem diljem svijeta su ogromne količine prehrambenih proizvoda iz supermarketa i ugostiteljskih objekata koji završavaju u smeću, iako su i dalje jestivi. Kako bi se ovoj praksa stalo na kraj, u Francuskoj je od 2016. zakonom zabranjeno bacanje hrane.
Francuska je prvo usvojila zakon koji supermarketima zabranjuje bacanje i uništavanje neprodanih prehrambenih proizvoda. Ujedno ih se “prisiljava” ih da sve jestivo što nisu uspjeli prodati doniraju. Ova zemlja baca manje hrane od prosjeka EU. U zemljama članicama Europske Unije 53 posto bačene hrane događa se na razini potrošača, što uključuje i catering i restorane, dok je u Francuskoj taj postotak 33. Dodatnih 14 posto događa se na razini maloprodaje, a ostatak tijekom procesa proizvodnje i obrade.
Prvi nacrt zakona koji za cilj ima smanjenje bacanja hrane usredotočio se samo na maloprodajni sektor, ali je uspostavio okvir za prevenciju rasipanja hrane u cjelini. Dodatni aneksi zakona proširili su odredbu i na ugostiteljstvo i distribuciju hrane, a sve s ciljem da se do 2025. godine količina bačene hrane smanji za 50 posto.
Kako bi to postigli, Francuzi su utvrdili plan aktivnosti s neiskorištenom hranom. Na prvoj razini potrebno ju je pokušati prodati prije isteka roka kroz akcije i sniženja. U drugom koraku, hranu se donira humanitarnim organizacijama, a u sljedećem za prehranu životinja ako je hrana za to prikladna. Predzadnja je razina kompostiranje, a tek krajnji korak bacanje.
Sve trgovine čija su prodajna mjesta veća od 400 četvornih metara obvezne su uspostaviti partnerstvo s dobrotvornom organizacijom na svom području kojoj će donirati hranu. Hranu koja je još prikladna za konzumaciju zabranjeno je i ilegalno baciti u smeće ili uništiti. Oznake “rok trajanja” i “najbolje upotrijebiti do” moraju jasno i vidljivo biti istaknute na svakom proizvodu.
Obveza doniranja neprodanih proizvoda od 2019. proširena je na ugostiteljske objekte koji pripremaju više od 3000 obroka dnevno i na tvrtke u prehrambenoj industriji s više od 50 milijuna eura prometa godišnje. Na njih je proširena i zabrana uništavanja i bacanja hrane, a restoranima je propisana obveza da gostima ponude da ponesu ostatak hrane kući.
Propisane su, dakako, i kazne koje su nedavno dodatno pooštrene. Ako neka trgovina, hipermarket ili restoran ipak baci hranu i bude uhvaćen, može platiti kaznu u visini 0,1 posto svog godišnjeg prometa, što je za većinu poduzetnika znatno više od dosadašnjih 3.750 eura kazne.
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
IZLOŽBA CVIJEĆA
Kvizovi
Tisućljetni čuvar Istanbula
Priroda usred grada
DOBRO SE DOBRIM VRAĆA
Alarm s Bliskog istoka
Diše se punim plućima
ZAŠTITA PODMORJA
SUŽIVOT KOJI FUNKCIONIRA
Zabrinjavajuća pojava
novi zakon
ENORMNA ULAGANJA