U ovoj je zemlji zakonom zabranjeno bacati ispravnu hranu! Kazne za prekršitelje su drakonske

Foto: Unsplash

Obilje u supermarketima koje nas mami sa svakog ugla, impulzivne kupovine, loše planiranje obroka… Svi smo se susreli s tim i u gotovo svakom kućanstvu ponekad se kupi previše hrane, koja neiskorištena zna završiti u smeću. Ali još veći problem diljem svijeta su ogromne količine prehrambenih proizvoda iz supermarketa i ugostiteljskih objekata koji završavaju u smeću, iako su i dalje jestivi. Kako bi se ovoj praksa stalo na kraj, u Francuskoj je od 2016. zakonom zabranjeno bacanje hrane.

U FRANCUSKOJ SE BACA MANJE HRANE NEGO U OSTATKU EU, ALI SU PRVI ODLUČILI TOME STATI NA KRAJ

Francuska je prvo usvojila zakon koji supermarketima zabranjuje bacanje i uništavanje neprodanih prehrambenih proizvoda. Ujedno ih se “prisiljava” ih da sve jestivo što nisu uspjeli prodati doniraju. Ova zemlja baca manje hrane od prosjeka EU. U zemljama članicama Europske Unije 53 posto bačene hrane događa se na razini potrošača, što uključuje i catering i restorane, dok je u Francuskoj taj postotak 33. Dodatnih 14 posto događa se na razini maloprodaje, a ostatak tijekom procesa proizvodnje i obrade.

CILJ JE DO 2025. SMANJITI KOLIČINU BAČENE HRANE ZA 50 POSTO

Prvi nacrt zakona koji za cilj ima smanjenje bacanja hrane usredotočio se samo na maloprodajni sektor, ali je uspostavio okvir za prevenciju rasipanja hrane u cjelini. Dodatni aneksi zakona proširili su odredbu i na ugostiteljstvo i distribuciju hrane, a sve s ciljem da se do 2025. godine količina bačene hrane smanji za 50 posto.

ISPRAVNU HRANU NAJPRIJE TREBA POKUŠATI PRODATI SNIŽAVANJEM CIJENA

Kako bi to postigli, Francuzi su utvrdili plan aktivnosti s neiskorištenom hranom. Na prvoj razini potrebno ju je pokušati prodati prije isteka roka kroz akcije i sniženja. U drugom koraku, hranu se donira humanitarnim organizacijama, a u sljedećem za prehranu životinja ako je hrana za to prikladna. Predzadnja je razina kompostiranje, a tek krajnji korak bacanje.

SVAKA VEĆA TRGOVINA MORA NAĆI UDRUGU KOJOJ ĆE REDOVITO DONIRATI VIŠAK

 Sve trgovine čija su prodajna mjesta veća od 400 četvornih metara obvezne su uspostaviti partnerstvo s dobrotvornom organizacijom na svom području kojoj će donirati hranu. Hranu koja je još prikladna za konzumaciju zabranjeno je i ilegalno baciti u smeće ili uništiti. Oznake “rok trajanja” i “najbolje upotrijebiti do” moraju jasno i vidljivo biti istaknute na svakom proizvodu.

RESTORANI MORAJU GOSTIMA PONUDITI DA PONESU OSTATKE RUČKA KUĆI

Obveza doniranja neprodanih proizvoda od 2019. proširena je na ugostiteljske objekte koji pripremaju više od 3000 obroka dnevno i na tvrtke u prehrambenoj industriji s više od 50 milijuna eura prometa godišnje. Na njih je proširena i zabrana uništavanja i bacanja hrane, a restoranima je propisana obveza da gostima ponude da ponesu ostatak hrane kući.

Propisane su, dakako, i kazne koje su nedavno dodatno pooštrene. Ako neka trgovina, hipermarket ili restoran ipak baci hranu i bude uhvaćen, može platiti kaznu u visini 0,1 posto svog godišnjeg prometa, što je za većinu poduzetnika znatno više od dosadašnjih 3.750 eura kazne.

Pročitajte još