
ZA PUNJENJE BATERIJA

Obilje u supermarketima koje nas mami sa svakog ugla, impulzivne kupovine, loše planiranje obroka… Svi smo se susreli s tim i u gotovo svakom kućanstvu ponekad se kupi previše hrane, koja neiskorištena zna završiti u smeću. Ali još veći problem diljem svijeta su ogromne količine prehrambenih proizvoda iz supermarketa i ugostiteljskih objekata koji završavaju u smeću, iako su i dalje jestivi. Kako bi se ovoj praksa stalo na kraj, u Francuskoj je od 2016. zakonom zabranjeno bacanje hrane.
Francuska je prvo usvojila zakon koji supermarketima zabranjuje bacanje i uništavanje neprodanih prehrambenih proizvoda. Ujedno ih se “prisiljava” ih da sve jestivo što nisu uspjeli prodati doniraju. Ova zemlja baca manje hrane od prosjeka EU. U zemljama članicama Europske Unije 53 posto bačene hrane događa se na razini potrošača, što uključuje i catering i restorane, dok je u Francuskoj taj postotak 33. Dodatnih 14 posto događa se na razini maloprodaje, a ostatak tijekom procesa proizvodnje i obrade.
Prvi nacrt zakona koji za cilj ima smanjenje bacanja hrane usredotočio se samo na maloprodajni sektor, ali je uspostavio okvir za prevenciju rasipanja hrane u cjelini. Dodatni aneksi zakona proširili su odredbu i na ugostiteljstvo i distribuciju hrane, a sve s ciljem da se do 2025. godine količina bačene hrane smanji za 50 posto.
Kako bi to postigli, Francuzi su utvrdili plan aktivnosti s neiskorištenom hranom. Na prvoj razini potrebno ju je pokušati prodati prije isteka roka kroz akcije i sniženja. U drugom koraku, hranu se donira humanitarnim organizacijama, a u sljedećem za prehranu životinja ako je hrana za to prikladna. Predzadnja je razina kompostiranje, a tek krajnji korak bacanje.
Sve trgovine čija su prodajna mjesta veća od 400 četvornih metara obvezne su uspostaviti partnerstvo s dobrotvornom organizacijom na svom području kojoj će donirati hranu. Hranu koja je još prikladna za konzumaciju zabranjeno je i ilegalno baciti u smeće ili uništiti. Oznake “rok trajanja” i “najbolje upotrijebiti do” moraju jasno i vidljivo biti istaknute na svakom proizvodu.
Obveza doniranja neprodanih proizvoda od 2019. proširena je na ugostiteljske objekte koji pripremaju više od 3000 obroka dnevno i na tvrtke u prehrambenoj industriji s više od 50 milijuna eura prometa godišnje. Na njih je proširena i zabrana uništavanja i bacanja hrane, a restoranima je propisana obveza da gostima ponude da ponesu ostatak hrane kući.
Propisane su, dakako, i kazne koje su nedavno dodatno pooštrene. Ako neka trgovina, hipermarket ili restoran ipak baci hranu i bude uhvaćen, može platiti kaznu u visini 0,1 posto svog godišnjeg prometa, što je za većinu poduzetnika znatno više od dosadašnjih 3.750 eura kazne.

ZA PUNJENJE BATERIJA

Misterij usred oceana

E OVO JE KORISNO!

dragulj crne gore

Kvizovi

PUTOVANJE KROZ VRIJEME

Neočekivani rekorder

Najveća tajna Pelješca

ODBROJAVANJE JE POČELO

PRIMJER KOJI TREBA SLIJEDITI

Zeleni uzor iz Njemačke

FANTASTIČNI REZULTATI

Ambiciozan plan do 2030.

Grad koji opet diše!

TOPI SE KRALJ MORA

Jednostavno i dostupno svima

KAKO NEOBIČNO!

zdravlje rijeka