
Kvizovi

Gomilanje otpada jedan je gorućih problema današnjice. Sve više toga kupujemo u plastičnim pakiranjima, pa čak i pojedinačni komad krastavca. Svaka se osoba, destinacija i institucija na svoj način bore protiv ovog trenda, a jedan je restoran otišao još korak dalje. Restoran Silo u Londonu prvi je i jedini svjetski zero waste restoran, u kojem ne postoji niti jedna kanta za smeće. Svaku namirnicu iskoriste do samog kraja, a ovaj revolucionarni koncept prepoznali su nagradili njihovi brojni gosti. Njihov je moto “Otpad je znak nedostatka mašte”, a cijela je priča i financijski vrlo uspješna. Posjetitelji hvale njihovu hranu i ideju, a na Googleu i TripAdvisoru imaju odlične recencije.
Silo je rođen u Australiji 2011. godine kroz viziju umjetnika Joosta Bakera koji je prvi predstavio ideju poslovanja bez kanti za otpad. Vlasnik Douglas McMaster preselio ga je 2019. u London, gdje se njegova priča nastavila širiti i postala globalno prepoznata kao jedinstveni i pionirski “zero waste” koncept. Te dvije riječi, “zero waste”, u prijevodu “nula otpada” za ovaj restoran nije samo mantra već određuje svaki aspekt njihova poslovanja.
Od korištenja namirnica u njihovom sirovom obliku, preko termičke obrade i fermentacije, sve do finalnog posluživanja, Silo se zalaže za očuvanje cjelovitosti i vrijednosti hrane. Ne treba ni posebno naglašavati da sve na njihovom jelovniku potječe iz prirodnih izvora i uzgaja se i priprema s najvećim poštovanjem prema okolišu.
Restoran ima vlastiti mlin za brašno na kojem melju stare sorte pšenice. Proizvode vlastiti maslac, valjaju vlastitu zob i podržavamo ideologiju “od korijena do lišća”, što znači da svaku biljku iskoriste do samog kraja. Svi proizvodi koji stižu u restoran dolaze u posudama koje se mogu više puta upotrijebiti. “Naša ideja nije revolucionarna, tako se nekad radilo. Rad bez otpada nije ništa novo – to je ogledalo prirodnih procesa. Uostalom, u prirodi nema kante za smeće!” poruka je ovog restorana.
Srce kuhinje i restorana je “fermentarium”, mjesta čudesnih transformacija na kojem otpadci postaju riznice okusa i nova, inovativna jela. Fermentacijom ostaci povrća, mliječni proizvodi i ostali viškovi dobivaju novi život kao esencijalni sastojci u kulinarskim remek-djelima. Posvećenost održivosti u ovom restoranu, navodi se na njihovoj stranici, ne vidi se samo na tanjurima. Namještaj i oprema blagovaonice također su plod kreativnog recikliranja.
“Naši tanjuri su oblikovani od plastičnih vrećica, a stolovi od rekonstituirane ambalaže hrane. Svijetle nijanse su micelij uzgojen na istrošenim pivskim zrncima, a posuđe je iskovano od smrvljenih vinskih boca,” navodi se na stranicama restorana.
Težnja ne stvaranju otpada u današnje vrijeme ne može biti sto posto uspješna. Ali Silo se tome opasno približio. Samo 0,1 posto svega što proizvedu i upotrijebe ne može se reciklirati ili kompostirati. Vlasnik svjedoči da im se okrenutost održivosti pokazala financijski isplativom odlukom. To zovu “vanzemaljskim” otpadom i čuvaju. U 18 mjeseci nisu uspjeli napuniti kutiju dimenzija 40 x 40 centimetara! Želja vlasnika je da njihov pionirski projekt inspirira druge i potakne ih na okretanje prema poslovanju bez otpada.

Kvizovi

Beč blista i ove zime!

Čudo skriveno u Karpatima

Neobična lingvistička priča

IDEJE ZA CITY BREAK

Posebnost hrvatskog juga

Povratak starog sjaja

Kvizovi

RAJ ZA LJUBITELJE PRIRODE

PRIMJER KOJI TREBA SLIJEDITI

Zeleni uzor iz Njemačke

FANTASTIČNI REZULTATI

Ambiciozan plan do 2030.

Grad koji opet diše!

TOPI SE KRALJ MORA

Jednostavno i dostupno svima

KAKO NEOBIČNO!

zdravlje rijeka