Prvi i jedini svjetski zero waste restoran nema nijednu kantu za smeće i reciklira nevjerojatnih 99,9 posto viškova: “Otpad je znak nedostatka mašte”

Foto: Silo London /Facebook

Gomilanje otpada jedan je gorućih problema današnjice. Sve više toga kupujemo u plastičnim pakiranjima, pa čak i pojedinačni komad krastavca. Svaka se osoba, destinacija i institucija na svoj način bore protiv ovog trenda, a jedan je restoran otišao još korak dalje. Restoran Silo u Londonu prvi je i jedini svjetski zero waste restoran, u kojem ne postoji niti jedna kanta za smeće. Svaku namirnicu iskoriste do samog kraja, a ovaj revolucionarni koncept prepoznali su nagradili njihovi brojni gosti. Njihov je moto “Otpad je znak nedostatka mašte”, a cijela je priča i financijski vrlo uspješna. Posjetitelji hvale njihovu hranu i ideju, a na Googleu i TripAdvisoru imaju odlične recencije.

SVE NA JELOVNIKU POTJEČE IZ PRIRODNIH IZVORA I KORISTI SE DO MAKSIMUMA

Silo je rođen u Australiji 2011. godine kroz viziju umjetnika Joosta Bakera koji je prvi predstavio ideju poslovanja bez kanti za otpad. Vlasnik Douglas McMaster preselio ga je 2019. u London, gdje se njegova priča nastavila širiti i postala globalno prepoznata kao jedinstveni i pionirski “zero waste” koncept. Te dvije riječi, “zero waste”, u prijevodu “nula otpada” za ovaj restoran nije samo mantra već određuje svaki aspekt njihova poslovanja.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Silo London (@silolondon)

Od korištenja namirnica u njihovom sirovom obliku, preko termičke obrade i fermentacije, sve do finalnog posluživanja, Silo se zalaže za očuvanje cjelovitosti i vrijednosti hrane. Ne treba ni posebno naglašavati da sve na njihovom jelovniku potječe iz prirodnih izvora i uzgaja se i priprema s najvećim poštovanjem prema okolišu.

“RAD BEZ OTPADA JE PRIRODAN, U ŠUMI NE POSTOJE KANTE ZA SMEĆE”

Restoran ima vlastiti mlin za brašno na kojem melju stare sorte pšenice. Proizvode vlastiti maslac, valjaju vlastitu zob i podržavamo ideologiju “od korijena do lišća”, što znači da svaku biljku iskoriste do samog kraja. Svi proizvodi koji stižu u restoran dolaze u posudama koje se mogu više puta upotrijebiti. “Naša ideja nije revolucionarna, tako se nekad radilo. Rad bez otpada nije ništa novo – to je ogledalo prirodnih procesa. Uostalom, u prirodi nema kante za smeće!” poruka je ovog restorana.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Silo London (@silolondon)

SRCE KUHINJE JE FERMENTARIUM U KOJEM VIŠKOVI DOBIVAJU NOVI ŽIVOT

Srce kuhinje i restorana je “fermentarium”, mjesta čudesnih transformacija na kojem otpadci postaju riznice okusa i nova, inovativna jela. Fermentacijom ostaci povrća, mliječni proizvodi i ostali viškovi dobivaju novi život kao esencijalni sastojci u kulinarskim remek-djelima. Posvećenost održivosti u ovom restoranu, navodi se na njihovoj stranici, ne vidi se samo na tanjurima. Namještaj i oprema blagovaonice također su plod kreativnog recikliranja.

“Naši tanjuri su oblikovani od plastičnih vrećica, a stolovi od rekonstituirane ambalaže hrane. Svijetle nijanse su micelij uzgojen na istrošenim pivskim zrncima, a posuđe je iskovano od smrvljenih vinskih boca,” navodi se na stranicama restorana.

U GODINU I POL NISU NAPUNILI NI MALU KUTIJU NERECIKLABILNOG OTPADA

Težnja ne stvaranju otpada u današnje vrijeme ne može biti sto posto uspješna. Ali Silo se tome opasno približio. Samo 0,1 posto svega što proizvedu i upotrijebe ne može se reciklirati ili kompostirati. Vlasnik svjedoči da im se okrenutost održivosti pokazala financijski isplativom odlukom. To zovu “vanzemaljskim” otpadom i čuvaju. U 18 mjeseci nisu uspjeli napuniti kutiju dimenzija 40 x 40 centimetara! Želja vlasnika je da njihov pionirski projekt inspirira druge i potakne ih na okretanje prema poslovanju bez otpada.

Pročitajte još