
RECEPT NIJE ZAŠTIĆEN
Konoba Kod Bunara u Posedarju pravi je podsjetnik da uz svježu ribu, dobro vino i mirno dalmatinsko mjesto, nije potrebno ništa više za sreću

Putovanja često donesu najljepša iznenađenja kada skrenemo s poznatih ruta. Koliko smo puta projurili autocestom prema moru ili natrag prema kopnu, a da nismo ni pomislili stati u mala mjesta koja se skrivaju tik uz cestu? Ovoga puta, umjesto da jurimo, odlučili smo poslušati vlastiti osjećaj, a prije svega glad, te stati negdje usput. Google nas je odveo u Posedarje, mjesto o kojem gotovo ništa nismo znali, a koje nas je na prvu osvojilo svojom mirnoćom, jednostavnošću i toplinom.
Posedarje je jedno od onih mjesta u Dalmaciji koja se ne guraju na naslovnicama medija. Naime, ovdje nećete pronaći velike hotele ni gužve na svakom koraku, već mali trg u središtu mjesta, kamene kuće i miran ritam života. Hodajući njegovim ulicama, odmah se osjeti da ovdje turizam nije preuzeo sve pore života. Ljudi se pozdravljaju na ulici, prati vas misao kako lokalci ovdje piju kavu na istim mjestima gdje to rade cijele godine, a u zraku je onaj poseban miris mora i atmosfera mirnog Mediterana. To je zapravo ona prava Dalmacija kakvu pamtimo s ljetnih praznika u djetinjstvu.
Središtem Posedarja dominira stara kamena kuća pored bunara, i upravo tu se smjestila konoba „Kod Bunara“, zvijezda našeg današnjeg teksta. Samo ime restorana otkriva njegovu lokaciju, no ono što ne otkriva jest atmosfera koja vas dočeka kada kročite unutra. Zidovi od kamena i drveni detalji koji podsjećaju na neka prošla vremena odmah stvaraju osjećaj topline. Ovdje nema prenemaganja ni forsiranog „štih“ luksuza, ovo je mjesto koje odiše tradicijom i iskrenom gostoljubivošću.
A na meniju more u svim oblicima! „Kakva divota“, pomislio sam kad sam ugledao jelovnik. Svježa riba, jadranske lignje, dagnje na buzaru, tuna steak, pašteta od tune, ali i poneka iznenađenja koja dolaze s dnevnim ulovom. Hrana je jednostavna, ali pripremljena s puno pažnje, kako se to oduvijek radilo u Dalmaciji. Cijene glavnih jela kreću se od 20 do 30 eura, što je više nego pošteno za svježinu namirnica, obilne porcije i atmosferu koja dolazi u paketu.
Za početak smo probali paštetu od tune. Bila je kremasta, bogata okusima, možda mrvicu preslanu, ali prije svega bila je savršen uvod u ono što slijedi. Nakon toga na stol je stigla zdjela puna dagnji na buzaru, onako kako ih volimo, s bogatim umakom koji jednostavno traži da ga se pokupi komadom kruha. Svaka dagnja bila je savršeno kuhana, svaka je bila svježa i velika, a umak aromatičan, pun mirisa češnjaka, rajčice i mora.
Vrhunac večere bio je tuna steak, mesnat, sočan, pečen upravo onoliko koliko treba da zadrži sočnost i puni okus. Svaki zalogaj bio je dokaz da se ovdje ne igraju s kvalitetom namirnica. Nema kompliciranih umaka ni nepotrebnih dodataka, samo dobra, svježa tuna koja govori sama za sebe.
Ono što nas je posebno osvojilo, uz hranu, bila je atmosfera. Osoblje je srdačno, opušteno i pristupačno, baš kako i očekujete u dalmatinskoj konobi. Nema lažnih osmijeha, ovdje smo se zaista osjećali kao da smo došli kod prijatelja na večeru. Sve je nekako lagano, prirodno i bez žurbe.
Kad smo završili večeru, odlučili smo prošetati kroz mjesto. Posedarje u večernjim satima živi mirnim, sporim ritmom. U njemu nismo vidjeli velike grupe turista ni osjetili buku, već samo pokojeg lokalca koji polako zatvara dućan ili priča s prijateljem na trgu. Taj spokoj, taj osjećaj da ste daleko od svakodnevne vreve, najbolji je desert koji smo mogli dobiti nakon večere.
Na putu prema Zagrebu, sjedili smo u autu s osmijehom na licu. Posedarje nas je podsjetilo koliko je važno ponekad stati, skrenuti s glavne ceste i dopustiti sebi da otkrijemo nova mjesta. Konoba „Kod Bunara“ bila je podsjetnik da pravi doživljaji često čekaju izvan uhodanih turističkih ruta.
Ako vas put ikada nanese ovim krajem, ili čak i ako ne, vrijedi napraviti mali zaokret i posjetiti ovo malo mjesto. Jer upravo u takvim mjestima krije se ona prava Dalmacija, ona koja živi lagano i po svom.

RECEPT NIJE ZAŠTIĆEN

KLASIK KOJI OBOŽAVAMO

Supervoće!

Slatki simbol blagdana

IMA IH ČAK 148!

Znate li što su luganige?

Jeste li probali?

Kreativan desert

Znate li što je Čajot?

Znate li što su luganige?

ONDJE SE NJEGUJE TRADICIJA

OBITELJSKI POSAO

DRUGA STRANA MEDALJE

NOVO MJESTO

POVRATAK KORIJENIMA

ISKRENA, DOMAĆA HRANA

JAKO SU FINE!

MORATE GA PROBATI!