Ovaj fini kolačić od samo tri sastojka nekoć se pekao u svakoj kući u Vrsaru: dobili smo recept koji se već generacijama prenosi u Istri

Mekani, mirisni i puni uspomena... Vrsaranski amareti nisu samo kolačići, već zalogaji prošlosti koji i danas imaju posebno mjesto na istarskim stolovima

Domaći vrsarski amareti od lješnjaka posluženi u rustikalnoj keramičkoj zdjeli na stolnjaku s čipkastim uzorkom.
Foto: Turistička zajednica općine Vrsar
  • Priprema:45 minuta
  • Broj porcija:60 komada
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Hrvatska

Neke slastice u sebi nose puno više od okusa. U njima su sačuvane uspomene, mirisi djetinjstva i duh mjesta iz kojeg potječu. U Vrsaru, slikovitom gradiću na zapadnoj obali Istre, upravo takvu priču priča mali domaći kolačić poznat kao vrsaranski amaret. Priprema se od tek nekoliko sastojaka, ali iza jednostavnosti krije se bogata tradicija koja se generacijama prenosi u krugu obitelji. U nastavku vam donosimo originalni recept za vrsaranske amarete koji će vam omogućiti da dašak autentične Istre, našeg najvećeg i po mnogima najljepšeg poluotoka, osjetite i u vlastitom domu.

ŠTO SU VRSARANSKI AMARETI?

Vrsaranski amareti mali su, nježni keksići koji se tope u ustima. Njihova posebnost krije se u jednostavnosti. Rade se od svega tri osnovna sastojka: lješnjaka, šećera i jaja, uz dodatak malo soli i vanilin šećera za aromu. Umjesto badema, koji se često koristi u talijanskim inačicama amareta, Vrsarani tradicionalno koriste domaće lješnjake, koji se ručno melju kako bi zadržali svoju prirodnu masnoću i puni orašasti okus.

Recept za vrsaranske amarete došao je u ovaj kraj još u doba Mletačke Republike, a usmeno se prenosi već generacijama. Danas se ova slastica ne smatra samo poslasticom, već i vrijednim dijelom nematerijalne kulturne baštine koju lokalna zajednica želi zaštititi.

KAKO SE PRIPREMAJU VRSARANSKI AMARETI?

Priprema amareta nije zahtjevna, ali zahtijeva pažnju i nježnost, baš kao i sve što je prenošeno kroz obiteljsku priču. Ključna faza je ručno mljevenje lješnjaka, kako se ne bi zagrijali i izgubili dragocjena ulja koja im daju teksturu i aromu. Kada se spoje s jajima i šećerom, dobiva se gusta smjesa od koje se oblikuju kuglice veličine oraha. Ovi kolačići peku se kratko, dovoljno da dobiju zlatnu boju i laganu hrskavost izvana, dok iznutra ostaju nježni i meki.

RECEPT ZA TRADICIONALNE VRSARANSKE AMARETE DOBILI SMO, NARAVNO, U VRSARU

Autentičnost je ključ kad je riječ o tradiciji, a gdje bismo drugdje potražili recept za prave Vrsaranske amarete nego upravo u Vrsaru? Turistička zajednica općine Vrsar velikodušno nam je ustupila izvorni recept koji se godinama prenosi s generacije na generaciju, a sve kako bi i vi kod kuće mogli osjetiti dašak istarske baštine. Riječ je o jednostavnom, ali posebnom kolačiću čiji se okus pamti i koji sa svakim zalogajem vraća u neka davna vremena kada se sve radilo ručno, s puno pažnje i ljubavi.

Sastojci

  • 200 g lješnjaka
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Postupak pripreme

  1. Lješnjake sameljite ručno u mlincu, pazeći da ostanu hladni kako bi zadržali svoju prirodnu masnoću.
  2. U zdjeli pomiješajte mljevene lješnjake, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
  3. Dodajte jaja i sve sastojke ručno izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  4. Od smjese oblikujte kuglice veličine oraha. Od ove količine sastojaka dobit ćete oko 60 amareta.
  5. Posložite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  6. Ohladite prije posluživanja i uživajte u ovoj tradicionalnoj istarskoj slastici!

Pročitajte još