Kad zima pokuca na vrata, ovo jelo grije bolje od deke: napravili smo gulaš od divljači koji nas je okusom potpuno razmazio

Kuhao se satima, mirisao nestvarno i na kraju nas potpuno osvojio. Ako tražite jelo koje će vas ugrijati, oduševiti i nahraniti dušu, ovaj gulaš od divljači je pravi izbor

Poslužen tanjur gulaša od divljači s domaćim njokima i komadićem kruha
Foto: Gastro Kofer / Moja Ane kuha!
  • Priprema:oko 2 sata
  • Broj porcija:6
  • Razina težine:Srednje zahtjevno
  • Kuhinja:Hrvatska

Gulaš od divljači ne kuha se svaki dan. To je ono posebno jelo koje se sprema kad se okupe prijatelji, kad se vani osjeti prvi dah zime ili kad nas obuzme želja da se prisjetimo mirisa i načina na koji su kuhale naše bake. Sve započinje polako, na laganoj vatri, bez žurbe, dok se meso krčka u vinu i povrću, a kućom se širi onaj neodoljivi miris lovora, luka i paprike. Gulaš od divljači jedno je od onih jela kojima nikad ne možemo odoljeti, a mi smo ga pripremili ovaj vikend i u nastavku donosimo recept koji ćete obožavati.

POSTOJI VIŠE VRSTA GULAŠA, RAZLIKUJU SE PO VRTI MESA, ZAČINIMA I NAČINU POSLUŽIVANJA

Postoje brojne varijante gulaša, a svaka kuharica i svaka regija ima svoj način pripreme. Negdje se kuha od junetine, negdje od svinjetine ili divljači, ponegdje se dodaje vino, a drugdje domaća paprika koja daje jelu dubinu i boju. Iako se razlikuju u detaljima, svi imaju zajedničku nit, a to su sporo kuhanje i bogat umak koji se savršeno povezuje s jednostavnim prilozima poput palente, pire krumpira, njoka ili rezanaca.

NABAVITE DOBAR KOMAD MESA, NAJBOLJE PLEĆKU, LOPATICU ILI BUT

Prije pripreme najvažnije je nabaviti dobro meso jer upravo ono određuje kakav će gulaš na kraju biti. Za gulaš od divljači mi smo koristili meso od veprovine. Ono ima intenzivniji okus i čvršću strukturu od junetine ili svinjetine, pa mu treba nešto više vremena da omekša. Upravo zato se prije kuhanja obavezno marinira, najbolje u crnom vinu i začinima, jer vino omekšava vlakna i daje jelu dodatnu aromu. Što se dulje meso marinira, to će gulaš biti punijeg i zaokruženijeg okusa, a nakon nekoliko sati laganog kuhanja, pretvorit će se u savršeno jelo za hladne dane.

Sastojci

  • 1-1,2 kg mesa (mi smo koristili meso od veprovine (plećka, lopatica ili but))
  • 3 veća luka
  • 3 mrkve
  • komadić celera
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice svinjske masti ili ulja
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 300 ml crnog vina
  • 300-500 ml goveđeg ili povrtnog temeljca
  • 2-3 lista lovora
  • 1 žličica dimljene slatke paprike
  • malo ljute paprike (po ukusu)
  • sol, papar

Postupak pripreme

  1. Meso narežite na manje kockice i zajedno s lovorom, lukom i češnjakom narezanim na ploške stavite u lonac. Prelijte s 200 ml crnog vina i toliko vode da tekućina prekrije sve sastojke. Ostavite da se marinira najmanje 12 sati, a po mogućnosti i do 24 sata. Što se dulje marinira, meso postaje mekše i zahtijeva kraće vrijeme kuhanja. Prije pripreme meso ocijedite i posušite, a marinadu sačuvajte jer će poslužit kao dodatak za gulaš.
  2. Na ulju ili masti dobro popržite sitno nasjeckani luk dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, (mast daje bolju punoću okusa gulašu). Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer te nastavite dinstati još 5–6 minuta. Nakon toga ubacite češnjak i kratko promiješajte (možete iskoristiti i povrće iz marinade). Potom dodajte meso i dinstajte ga dok tekućina potpuno ne ispari.
  3. Dodajte dimljenu slatku papriku i koncentrat rajčice, kratko promiješajte, zatim ulijte ostatak vina, tekućinu od marinade i temeljac toliko da prekrije sastojke. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata, povremeno promiješajući i po potrebi podlijevajući temeljcem. Meso treba biti mekano i aromatično. Ako gulaš nije dovoljno gust, izvadite manji dio povrća, izblendajte ga i vratite u lonac.
  4. Poslužite uz široke rezance, pire krumpir, palentu ili njoke. Mi smo poslužili uz domaće njoke od buće jer slatkoća buće lijepo uravnotežuje intezivan i bogat okus gulaša.

Pročitajte još