
PRAVI OKUSI ISTRE
Kuhao se satima, mirisao nestvarno i na kraju nas potpuno osvojio. Ako tražite jelo koje će vas ugrijati, oduševiti i nahraniti dušu, ovaj gulaš od divljači je pravi izbor

Gulaš od divljači ne kuha se svaki dan. To je ono posebno jelo koje se sprema kad se okupe prijatelji, kad se vani osjeti prvi dah zime ili kad nas obuzme želja da se prisjetimo mirisa i načina na koji su kuhale naše bake. Sve započinje polako, na laganoj vatri, bez žurbe, dok se meso krčka u vinu i povrću, a kućom se širi onaj neodoljivi miris lovora, luka i paprike. Gulaš od divljači jedno je od onih jela kojima nikad ne možemo odoljeti, a mi smo ga pripremili ovaj vikend i u nastavku donosimo recept koji ćete obožavati.
Postoje brojne varijante gulaša, a svaka kuharica i svaka regija ima svoj način pripreme. Negdje se kuha od junetine, negdje od svinjetine ili divljači, ponegdje se dodaje vino, a drugdje domaća paprika koja daje jelu dubinu i boju. Iako se razlikuju u detaljima, svi imaju zajedničku nit, a to su sporo kuhanje i bogat umak koji se savršeno povezuje s jednostavnim prilozima poput palente, pire krumpira, njoka ili rezanaca.
Prije pripreme najvažnije je nabaviti dobro meso jer upravo ono određuje kakav će gulaš na kraju biti. Za gulaš od divljači mi smo koristili meso od veprovine. Ono ima intenzivniji okus i čvršću strukturu od junetine ili svinjetine, pa mu treba nešto više vremena da omekša. Upravo zato se prije kuhanja obavezno marinira, najbolje u crnom vinu i začinima, jer vino omekšava vlakna i daje jelu dodatnu aromu. Što se dulje meso marinira, to će gulaš biti punijeg i zaokruženijeg okusa, a nakon nekoliko sati laganog kuhanja, pretvorit će se u savršeno jelo za hladne dane.

PRAVI OKUSI ISTRE

ZNATE LI RAZLIKU?

OD UREDA DO KUHINJE

'Skrivena' Andaluzija

OPG Štefanec iz Selnika

Autentična istarska priča

IZNENAĐENJE U BARIJU

klasik s vinskom aromom

Savršenog je okusa!

Ručak gotov za tren

Hrskavo i ukusno

Savršeno za hladne dane

Recept se prilagođava svima

Torta za svaku priliku!

Jesenska čarolija u tanjuru

Klasik koji svi volimo

Ispale su bolje nego ikad!

Probali smo i svidio nam se