Savršeno hrskava i sočna: marinirana pileća krilca uvijek su odličan izbor za ručak, imamo recept koji morate probati

Foto: Canva

Ako ste ljubitelj piletine i tražite način kako da vaša pileća krilca postanu prava zvijezda na stolu koja će baš svi obožavati, imamo rješenje za vas. Bez obzira na to pripremate li ih za nedjeljni ručak, roštilj s prijateljima ili jednostavni i brzi svakodnevni obrok, sočna i hrskava krilca uvijek su pun pogodak. Ključ je u dobroj marinadi, koja će mesu dati neodoljivu aromu, sočnost i savršenu zapečenost. U nastavku vam donosimo naš omiljeni recept za marinirana pileća krilca s kojim jednostavno ne možete pogriješiti!

OMILJENO JELO MOŽE SE PRIPREMATI NA RAZLIČITE NAČINE

Pileća krilca omiljeno su jelo diljem svijeta, poznato po svojoj svestranosti i sposobnosti da se prilagode različitim okusima i stilovima kuhanja. Zbog svog praktičnog oblika, lako se jedu i savršen su izbor za druženja i zabave, ali i brze obiteljske obroke. Krilca se mogu pripremati na različite načine – pečena u pećnici, pržena, na roštilju ili čak u fritezi, no ono što ih zaista čini posebnima je marinada koja im daje dubinu okusa. Uz dobru marinadu, pileća krilca dobivaju hrskavu zapečenost izvana, dok iznutra ostaju nevjerojatno sočna i mekana.

Kombinacija meda, maslinovog ulja, slatke crvene paprike, češnjaka i citrusnog soka (limun ili naranča) pruža balans slatkoće, kiselosti i blagog začina. Ovaj recept će dati pilećim krilcima lijepu aromu i sočnost. Sol i papar dodajte po želji, a cijeli sastav marinade će se lijepo karamelizirati tijekom pečenja, posebno zbog meda.

SASTOJCI

  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 1 velika žlica meda
  • 1 žlica slatke crvene paprike
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
  • Sok od pola limuna ili naranče
  • Prstohvat soli i papra
  • Malo ljute paprike (po želji)
  • Ružmarin (po želji, za aromu)
  • Pileća krilca (količina po potrebi)

POSTUPAK PRIPREME: KORAK PO KORAK DO SAVRŠENO MARINIRANIH PILEĆIH KRILACA

  • U većoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, med, papriku, češnjak, limunov ili narančin sok, sol, papar i začine.
  • U marinadu dodajte pileća krilca i dobro ih obložite smjesom. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat, idealno preko noći.
  • Zagrijte pećnicu na 200 °C. Krilca složite na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Pecite 35-40 minuta, povremeno okrećući, dok ne postanu zlatno-smeđa i hrskava.
  • Po želji pospite nasjeckanim peršinom i poslužite s prilogom po izboru.

DODATNI SAVJETI ZA SAVRŠENA PILEĆA KRILCA I KOJE PRILOGE POSLUŽITI UZ NJIH

Krilca je najbolje marinirati najmanje sat vremena, no ako ih ostavite u marinadi preko noći, bit će još sočnija i aromatičnija. Kako biste postigli hrskavu koricu, pred kraj pečenja možete pojačati temperaturu pećnice ili uključiti funkciju roštilja na par minuta. Ako pripremate krilca na roštilju, pazite da ih pečete na umjerenoj vatri kako bi se ravnomjerno ispekla iznutra, a izvana zadržala hrskavost.

Bilo da ih pripremate za obiteljski ručak, roštilj u dvorištu ili kao zalogaj za večernje druženje s prijateljima, krilca su uvijek hit. Savršeno se slažu s hrskavim pečenim krumpirićima, svježom salatom ili grilanim povrćem. Dobar tek!

Pročitajte još