Imamo provjereni recept za najbolji vinski gulaš, slasni ručak od kojeg će mirisati cijela kuća

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

Najveći kip Djeda Mraza na svijetu visok je kao zgrada sa sedam katova! Krasi ga čak 250.000 lampica, a nalazi se u istom gradu kao i onaj najmanji koji stane u ušicu igle

POSTOJI VIŠE VRSTA GULAŠA, RAZLIKUJU SE PO VRTI MESA, ZAČINIMA I NAČINU POSLUŽIVANJA

Gulaš je jelo od mesa koje se jede na žlicu, a najčešći prilog su tjestenina, njoke, palenta ili pire krumpir. Može se raditi od različitih vrsta mesa, no najčešće se upotrebljava junetina, koja dugim kuhanjem postaje posebno meka i sočna. No, ovaj recept će biti izvrstan i ako umjesto junetine koristite svinjetinu, ili čak pomiješate dvije vrste mesa. Ako koristite samo svinjetinu, nju možete nešto kraće kuhati.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Koko Grill Zalogajnica (@kokogrillzg)

Postoje različite vrste gulaša, koje se razlikuju ovisno o vrti mesa, začinima te načinu kuhanja. No u osnovi, uvijek se radi o dugo kuhanom mesu s mnoštvom mirisnih začina. U nastavku vam donosimo recept za vinski gulaš jer upravo vino daje jelu posebnu aromu.

Danas pečemo kukuruznu zlevanku! Imamo provjereni recept za ovo fino, tradicionalno jelo koje svi obožavaju, a gotovo je u pola sata

NABAVITE DOBAR KOMAD JUNETINE, NAJBOLJE OD BUTA ILI VRATA

Prije pripreme nabavite dobar komad junetine, najbolje od vrata ili buta, ali funkcionirat će i drugi komadi bez kostiju. Crno vino koje ćete koristiti mora biti ono koje biste i pili, kvalitetno, ali naravno ne preskupo. Možete odabrati bilo koje suho vino koje i inače volite, važno je samo da nema slatkoće u njemu. Njega se u gulaš dodaje odmah nakon što je meso prodinstano, te se ostale tekućine stavljaju u lonac tek kad je alkohol iz vina ishlapio. Pa krenimo na pripremu vinskog gulaša!

RECEPT ZA VINSKI GULAŠ

Recept u nastavku je za veliku količinu gulaša jer on dobro podnosi zamrzavanje, a ukusan je i ako ga jedete dva dana zaredom. Ako vam je to ipak previše, naprosto prepolovite količine. Za pripremu ovog jela bit će vam potrebno:

  • 1 kg junetine od buta ili vrata
  • 3 glavice luka
  • 2 mrkve
  • 1 stabljika celera
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 dcl crnog vina
  • 7 dcl vode ili mesnog temeljca
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 0,1 dcl ulja
  • sol, papar
  • crvena paprika

POSTUPAK PRIPREME

  • Meso narežite na kockice slične veličine. Neka one ne budu prevelike, želite da prilikom jedenja u svakoj žici bude po jedan, dva komadića mesa.
  • Luk očistite i narežite na sitno, a češnjak protisnite. Mrkvu i celer narežite na male kockice. Ugrijte ulje u velikom loncu.
  • Na ugrijano ulje stavite luk i češnjak, a nakon nekoliko minuta dodajte ostatak povrća. Miješajte drvenom kuhačom 5-10 minuta dok sve ne omekša.
  • Na povrće dodajte meso i dinstajte ga 10-ak minuta, dobro promiješajte da ulje i sokovi iz povrća oblože svaki komad.
  • Posolite, popaprite i dodajte crvenu papriku. Ako želite jači gulaš, koristite onu ljutu. Kad se meso „zatvorilo“ sa svih strana, podlijte ga crnim vinom.
  • Neka se meso i povrće krčkaju u vinu još 5-10 minuta, dok ne ispari alkohol iz vina.
  • Sada dodajte vodu ili temeljac i ostavite da se sve kuha na laganoj vatri oko sat i pol, uz povremeno miješanje. Ako želite rjeđi gulaš, dodajte mu još vode ili temeljca.
  • Nakon duljeg kuhanja, gulašu dodajte pasiranu rajčicu. Nakon nekoliko minuta izvadite malo juhe na tanjur i provjerite začine. Dodajte soli, papra, još ljute paprike ako mislite da je potrebno.
  • Nek se sve zajedno kuha još 15-ak minuta na laganoj vatri, a vi za to vrijeme pripremite prilog. S ovih gulašem odlično će ići njoki ili palenta koji su gotovi u trenu.
  • Poslužite toplo!
PODIJELI ČLANAK