Imamo provjereni recept za najbolji vinski gulaš, slasni ručak od kojeg će mirisati cijela kuća

Domaći vinski gulaš s komadićima mesa u tamnom umaku – idealno za jelo ručak
Foto: Unsplash

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

POSTOJI VIŠE VRSTA GULAŠA, RAZLIKUJU SE PO VRTI MESA, ZAČINIMA I NAČINU POSLUŽIVANJA

Gulaš je jelo od mesa koje se jede na žlicu, a najčešći prilog su tjestenina, njoke, palenta ili pire krumpir. Može se raditi od različitih vrsta mesa, no najčešće se upotrebljava junetina, koja dugim kuhanjem postaje posebno meka i sočna. No, ovaj recept će biti izvrstan i ako umjesto junetine koristite svinjetinu, ili čak pomiješate dvije vrste mesa. Ako koristite samo svinjetinu, nju možete nešto kraće kuhati.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Koko Grill Zalogajnica (@kokogrillzg)

Postoje različite vrste gulaša, koje se razlikuju ovisno o vrti mesa, začinima te načinu kuhanja. No u osnovi, uvijek se radi o dugo kuhanom mesu s mnoštvom mirisnih začina. U nastavku vam donosimo recept za vinski gulaš jer upravo vino daje jelu posebnu aromu.

NABAVITE DOBAR KOMAD JUNETINE, NAJBOLJE OD BUTA ILI VRATA

Prije pripreme nabavite dobar komad junetine, najbolje od vrata ili buta, ali funkcionirat će i drugi komadi bez kostiju. Crno vino koje ćete koristiti mora biti ono koje biste i pili, kvalitetno, ali naravno ne preskupo. Možete odabrati bilo koje suho vino koje i inače volite, važno je samo da nema slatkoće u njemu. Njega se u gulaš dodaje odmah nakon što je meso prodinstano, te se ostale tekućine stavljaju u lonac tek kad je alkohol iz vina ishlapio. Pa krenimo na pripremu vinskog gulaša!

Recept u nastavku je za veliku količinu gulaša jer on dobro podnosi zamrzavanje, a ukusan je i ako ga jedete dva dana zaredom. Ako vam je to ipak previše, naprosto prepolovite količine. Za pripremu ovog jela bit će vam potrebno:

SASTOJCI

  • 1 kg junetine od buta ili vrata
  • 3 glavice luka
  • 2 mrkve
  • 1 stabljika celera
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 dcl crnog vina
  • 7 dcl vode ili mesnog temeljca
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 0,1 dcl ulja
  • sol, papar
  • crvena paprika (po želji i ljuta)

POSTUPAK PRIPREME

  • Meso narežite na kockice slične veličine.
  • Luk očistite i narežite na sitno, a češnjak protisnite. Mrkvu i celer narežite na male kockice.
  • U velikom loncu ugrijte ulje pa dodajte luk i češnjak.
  • Nakon nekoliko minuta dodajte mrkvu i celer. Miješajte 5-10 minuta dok povrće ne omekša.
  • Dodajte meso i dinstajte 10-ak minuta, povremeno miješajući da se meso dobro obloži povrćem.
  • Začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Kad se meso zatvori sa svih strana, podlijte ga crnim vinom.
  • Kuhajte još 5-10 minuta dok ne ispari alkohol iz vina.
  • Dodajte vodu ili temeljac i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol, povremeno miješajući.
  • Nakon toga dodajte pasiranu rajčicu, provjerite začine i kuhajte još 15 minuta.
  • Poslužite toplo s njokima ili palentom.

Pročitajte još