Za ovaj se namaz vjeruje da je afrodozijak! Imamo savršeni recept za guacamole s kojim ne možete pogriješiti

Recept za guacamole jedan je od onih koje možete prilagođavati svom ukusu i tome što imate u hladnjaku. Ovo je jedan od najjednostavnijih kojem se mi uvijek vraćamo!

Foto: Getty Images
  • Vrijeme pripreme:oko 10 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja: Meksička

Kad pomislite na avokado što vam prvo padne na pamet? Nama guacamole. Savršeno zelen, savršeno kremast, savršeno ljetni… Ma savršen za svako doba godine. Meksičko je to jelo koje je zaludilo cijeli svijet, koje je postalo često na svakakvim tanjurima, od onih restoranskih do domaćih, iz kućne radinosti, a čija popularnost ne opada. Upravo suprotno. Ako tražite recept za guacamole, evo kako pripremiti to zeleno čudo!

ZAŠTO VOLIMO GUACAMOLE?

Ime mu dolazi od riječi ‘āhuacamōlli’ iz jezika nahuatl koji se nekad govorio na području današnjeg Meksika. Značenje mu je vrlo jednostavno i u biti sažima srž i ‘modernog’ guacamolea – umak od avokada. Baš kao i njegovo izvorno ime, povijest samog jela, a kamoli namirnice od koje se sprema je duga.

Avokado, koji su dugo vremena zbog njegova specifičnog izgleda nazivali ‘aligatorskom kruškom’, konzumirao se na području današnjeg Meksika prije 10 tisuća godina, kažu arheolozi. Uzgajati se pak počeo prije oko sedam tisuća godina, pretpostavljaju neki. Kako god bilo, proširio se brzinom munje u druge države, dok se avokado u europskim ‘zapisima’ prvi put spominje 1519. godine. Nekada se smatrao jelom siromašnih, danas više to nije slučaj.

RECEPT ZA GUACAMOLE: JEDNOSTAVNO JELO KOJE DOZVOLJAVA IGRU

Što se pak tiče samog guacamolea, nevjerojatno ga je jednostavno napraviti. Trebat će vam, u najjednostavnijoj verziji, ujedno i onoj tradicionalnoj s kojom su se susretali prvi istraživači, tek zreli avokado i začini. No, recepti često traže i dodatak limete (ili limuna), češnjaka, korijandera, luka, ljutih papričica, kiselog vrhnja, rajčica, bosiljka, graška…

Sve to pokazuje da je guacamole jelo s kojim se doista možete igrati, no baza bi bila avokado, sok limete ili limuna, luk i rajčice, malo soli i papra. Imajte na umu da avokado, pa tako i guacamole, kada stoji na zraku, voli poprimiti tamnu, smećkastu boju koja ne izgleda nimalo primamljivo. No, boju mu čuva upravo spomenuti sok od limuna ili limuna ili pak prozirna folija. Naš recept za guacamole pronašli smo na stranici All Recepies i prilagodili ga svom ukusu.

ZABAVNA ČINJENICA: AVOKADO JE SUPERNAMIRNICA I AFRODIZIJAK

Prije samog recepta, još nekoliko zanimljivih činjenica o avokadu i guacamoleu. Avokado je, već se zna, vrlo zdrav, smatra se jednom od onih ‘supernamirnica’, a često su ga spominjali i u kontekstu afrodizijaka. Prepun je tvari, vitamina i minerala koji utječu na stanje organizma, pa tako i plodnost. Što se tiče guacamolea, on se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda, i to s najvećom porcijom tog ‘zelenog zlata’ teškog gotovo pet tisuća kilograma. U pripremi je sudjelovalo oko 500 ljudi. Sad kad smo pobliže upoznali ovo slavno jelo, vrijeme je za kuhanje!

Sastojci

  • 2 zrela avokada
  • 1 mali luk
  • 1 rajčica
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 limun ili limeta
  • sol i papar

Postupak pripreme

  1. Avokado prerežite na pola i izvadite mu sjemenku te ogulite kožu. Tako pripremljene stavite ih u zdjelu i zgnječite.
  2. Sitno nasjeckajte luk i rajčicu. Protisnite i češnjak. Dodajte ih avokadu.
  3. U smjesu dodajte i sok jedne limete. Svakako kušajte kako biste kiselost prilagodili svom ukusu. Dodajte i soli i papra po ukusu te sve dobro promiješajte.

Pročitajte još