
Hrskavo i ukusno
Iako Zagreb nije poznat po talijanskim restoranima, južno od Save pronašli smo mjesta koja dokazuju da za vrhunsku pizzu i pastu ne treba putovati do Rima
Talijanski restorani nisu prva asocijacija kada se spomene zagrebačka gastronomska scena. Naime, metropola je daleko poznatija po tradicionalnim restoranima, šarmantnim bistroima i modernim fusion konceptima. Ipak, to ne znači da ljubitelji talijanske kuhinje u glavnom gradu ostaju zakinuti. Naprotiv, u nekoliko restorana i pizzerija može se pronaći onaj prepoznatljiv okus Italije koji osvaja jednostavnošću i kvalitetom. Posebno zanimljiva gastro scena razvila se u Novom Zagrebu. Ondje se kriju adrese koje već godinama imaju vjernu publiku, ali i neka novija mjesta koja su u kratkom vremenu postala nezaobilazna. Ako tragate za savršenim tanjurom tjestenine ili pizzom koja podsjeća na onu iz Napulja, ovo su restorani u Novom Zagrebu koje zaista vrijedi posjetiti!
Odmah pokraj Avenue Malla nalazi se Il Secondo, restoran koji nas je na prvi dojam osvojio spojem autentičnih mediteranskih specijaliteta i ugodnog, profinjenog ambijenta. Ovo je mjesto koje jednako rado biraju poslovnjaci za brzi, ali kvalitetan ručak, kao i parovi ili obitelji koje ovdje pronalaze idealan prostor za opuštena druženja i svečane trenutke. Na jelovniku se izdvajaju jela koja spajaju tradiciju i suvremeni pristup. Nama su se posebno svidjeli ravioli punjeni kremom od ricotte i mascarponea u umaku od bijelog tartufa, kao i domaći crni njoki sa svježim brancinom, kaparima, cherry rajčicama i bijelim vinom. Posebna pažnja posvećuje se i vinskoj karti, koja se tijekom cijele godine nadopunjuje promotivnim ponudama renomiranih vinara. Upravo ta kombinacija vrhunske kuhinje i pomno biranih vina čini Il Secondo mjestom kojem se rado vraćamo.
Na Laništu, u neposrednoj blizini Arene, smjestio se Paesano, restoran koji je s godinama izgradio status jednog od prepoznatljivih zagrebačkih odredišta za ljubitelje talijanske kuhinje. Ono što nas je posebno osvojilo jest naglasak na svježim, lokalnim i sezonskim namirnicama, što se osjeti u svakom jelu koje dolazi iz njihove kuhinje. Iz bogate ponude izdvajamo fuže s domaćim tartufima, zatim tjesteninu u kremastom umaku od pečene buće te klasične lasagne bolognese koje nas nikada nisu razočarale. Tu su i tri varijante rižota, kao i odlične pizze, koje su jednako vrijedne pažnje. Za kraj preporučujemo desert koji gosti s razlogom nazivaju „točkom na i“: raskošna čokoladna čarolija uz sladoled od vanilije!
U mirnom zagrebačkom kvartu Središće krije se pizzeria Nu, jedno od onih mjesta na koja se uvijek rado vraćamo. Terasa s pogledom na dječji park daje prostoru posebnu toplinu, a uz nekoliko pažljivo odabranih vrsta piva i odlične pizze, teško je ne zadržati se dulje nego što ste planirali. Pizze izlaze iz krušne peći i na vašem stolu naći će se u svega nekoliko minuta… svježe, mirisne i savršeno pečene! Ako se pitate što odabrati, mi bismo bez dileme preporučili njihovu najpopularniju pizzu s pršutom i rikolom. Taj spoj slanog i svježeg u kombinaciji s hrskavim rubom tijesta osvojio nas je na prvu, a sigurni smo da će i vas.
U vrlo kratkom vremenu Medena je postala nezaobilazna adresa za sve koji vole pravu napoletansku pizzu, a mi smo se uvjerili i zašto. Naime, filozofija ovog mjesta temelji se na pravoj autentičnosti. Prilikom našeg posjeta saznali smo da svi ključni sastojci, od rajčica do mozzarelle, stižu izravno iz Napulja na tjednoj bazi. Upravo ta posvećenost detaljima osigurava dosljednu kvalitetu i prepoznatljiv okus koji se ne zaboravlja. Ono što nas je posebno osvojilo je njihovo tijesto. Odležava najmanje 48 sati u hladnom procesu fermentacije, što mu daje laganu, prozračnu i elastičnu strukturu. Kada se spoji s visokom temperaturom peći, rezultat je pizza koja je gotova za manje od 90 sekundi! Hrskava izvana, mekana iznutra i nevjerojatno ukusna.
Hrskavo i ukusno
DOSTOJNA KRALJEVA
SIMBOL ODRŽIVOSTI
Autentično lice Vodica
Iskreno? Brutalne su!
SIR S MUHAMA
OKUS JESENI
Mala mesna institucija
NOVO U PONUDI
DOSTOJNA KRALJEVA
CIPARSKE MEZE
OKUSI KASNOG LJETA
Vikend u znaku slatkog? Može!
KUHAJ PAMETNIJE
PROVJERENO DOBRA MJESTA!
Top mjesta za vikend ručak
Pod starim krovovima
Nova razina gastronomije