Talijanski klasik za kojim je lud cijeli svijet: imamo recept za sočne i meke lazanje koje bi mogli jesti svaki dan

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja, a posebno se ističe tjestenina kao namirnica koja može povećati osjećaj sreće. Tjestenina dolazi u bezbroj veličina i oblika i jedna je od najkonzumiranijih namirnica na svijetu. Danas donosimo recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

LAZANJE POTJEČE S JUGA ITALIJE, U NAPULJU SE PRIPREMALO JOŠ U 14. STOLJEĆU

Lazanje je ime za tjesteninu u obliku pravokutnika, koja se slojevito slaže s različitim nadjevima između svakog komada, pa peče u pećnici. Jednina ovog imena, lazanja, u Europi se gotovo nikad ne koristi, dok primjerice u Americi cijelo gotovo jelo nazivanju “lazanja”. Prema povijesnim zapisima, lazanje potječe s juga Italije, iz Napulja, gdje se prvi put spominje još u 14. stoljeću. Navodno je upravo lazanje bilo inspiracija za slavno jelo grčkog podrijetla u kojem je tjestenina zamijenjena krumpirom: musaku. Danas je najpopularnija verzija lazanje bolonjez, potom varijacije vegetarijanskih lazanja s povrćem ili gljivama, a neki mljeveno meso zamjenjuju komadićima piletine.

RECEPT ZA LAZANJE KOJE ĆE SVI OBOŽAVATI

Priprema lazanja, nećemo vam lagati, dug je proces u kojem ćete zaprljati dosta suđa. Ali kad probate konačni rezultat svog truda, nećete žaliti ni sekunde! Najprije je potrebno odvojeno napraviti bolonjez, u drugoj posudi skuhati bešamel umak, u trećoj kratko u vrućoj vodi potopiti lazanje, a jedna će vam posudica trebati i za naribani sir. Dobra je strana da dio ove pripreme, primjerice kuhanje bolonjeza, možete napraviti ranije, a same lazanje fine su i hladne te ih je praktično ponijeti, primjerice, drugi dan na posao. Za veliki pekač (primjerice dimenzija 20×35 cm ili slično) trebat će vam:

Za bešamel umak:

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika
  • 80 g maslaca
  • 80 g brašna
  • 1 litra mlijeka
  • 50 g naribanog parmezana
  • 0,5 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • sol, papar

Za bolonjez:

  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 2 velike glavice luka
  • 2 mrkve
  • 3 režnja češnjaka
  • 500 ml pasirane rajčice ili sjeckanih pelata
  • 2 žlice ulja
  • 2 dcl crnog vina
  • sol, papar, crvena paprika, lovorov list, peršin…

Ostalo:

  • 500 g lazanja (jedno pakiranje tjestenine)
  • 200 g mozzarelle
  • 100 g naribanog sira po želji

POSTUPAK PRIPREME

Bolonjez:

  • Luk sitno nasjeckajte, a mrkvu očistite i naribajte. Češnjak protisnite ili narežite na što sitnije komadiće.
  • Na ulju dinstajte luk, pa mu nakon 5 minuta dodajte mrkvu i češnjak. Miješajte dok ne omekša.
  • Dodajte meso i dobro ga miješajte da se odvoje grudice, a smjesa se poveže s lukom i mrkvom. Nakon 10-ak minuta podlijte meso s crnim vinom.
  • I dalje miješajte, po potrebi dolijte i malo temeljca.
  • Nakon 20-ak minuta zalijte pasiranom rajčicom ili dodajte sjeckane pelate, te začinite po želji.
  • Dodajte sol, papar, crvenu papriku, a ako volite malo jači okus možete dodati i peperoncino. Ovisno o tome koliko gust umak želite, možete dodati još vode ili manjiti količinu rajčice.
  • Dobro izmiješajte i ostavite još desetak minuta na laganoj vatri. Sklonite sa štednjaka.

Priprema bešamela:

  • Otopite maslac u dubljem loncu širokog dna.
  • Kad se maslac otopi, dodajte brašno i žustro miješajte oko minutu, pa počnite malo pomalo dodavati mlijeko.
  • Cijelo vrijeme miješajte i kad se umak počeo zgušnjavati dodajte ostatak mlijeka.
  • Dodajte sol, papar, muškatni oraščić. Sklonite s vatre i dodajte ribani parmezan, pa još jednom sve dobro promiješajte da se sjedini.

Slaganje lazanja:

  • Ovisno o uputama na paketu tjestenine, možda ćete ju morati kratko potopiti u vodu, no neke se mogu slagati odmah u pekač.
  • Narežite mozzarellu, naribajte sir.
  • Na dno tepsije stavite žlicu bešamela i žlicu bolonjeza, pa razmažite da prekrije cijelu površinu.
  • Na umak stavite prvi sloj tjestenine. Trgajte komade tako da dobijete dimenziju koja će popuniti sve „rupe“.
  • Na tjesteninu obilno stavite bešamel, potom bolonjez, pa sir.
  • Stavljajte tako sloj po sloj dok ne potrošite svu tjesteninu. Zadnji sloj obilno prelijte bešamelom, pa poslažite preostalu mozzarellu i prekrijte ribanim sirom.
  • Pecite oko 50 minuta na 180 stupnjeva.
PODIJELI ČLANAK