
PUTEVIMA POVIJESTI
Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja, a posebno se ističe tjestenina kao namirnica koja može povećati osjećaj sreće. Tjestenina dolazi u bezbroj veličina i oblika i jedna je od najkonzumiranijih namirnica na svijetu. Danas donosimo recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.
Lazanje je ime za tjesteninu u obliku pravokutnika, koja se slojevito slaže s različitim nadjevima između svakog komada, pa peče u pećnici. Jednina ovog imena, lazanja, u Europi se gotovo nikad ne koristi, dok primjerice u Americi cijelo gotovo jelo nazivanju “lazanja”. Prema povijesnim zapisima, lazanje potječe s juga Italije, iz Napulja, gdje se prvi put spominje još u 14. stoljeću. Navodno je upravo lazanje bilo inspiracija za slavno jelo grčkog podrijetla u kojem je tjestenina zamijenjena krumpirom: musaku. Danas je najpopularnija verzija lazanje bolonjez, potom varijacije vegetarijanskih lazanja s povrćem ili gljivama, a neki mljeveno meso zamjenjuju komadićima piletine.
Priprema lazanja, nećemo vam lagati, dug je proces u kojem ćete zaprljati dosta suđa. Ali kad probate konačni rezultat svog truda, nećete žaliti ni sekunde! Najprije je potrebno odvojeno napraviti bolonjez, u drugoj posudi skuhati bešamel umak, u trećoj kratko u vrućoj vodi potopiti lazanje, a jedna će vam posudica trebati i za naribani sir. Dobra je strana da dio ove pripreme, primjerice kuhanje bolonjeza, možete napraviti ranije, a same lazanje fine su i hladne te ih je praktično ponijeti, primjerice, drugi dan na posao. Za veliki pekač (primjerice dimenzija 20×35 cm ili slično) trebat će vam:
Bešamel:
Slaganje lazanja:
PUTEVIMA POVIJESTI
izgleda kao umjetničko djelo
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto