Talijanski klasik za kojim je lud cijeli svijet: imamo recept za sočne i meke lazanje koje bi mogli jesti svaki dan

Foto: Unsplash

Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja, a posebno se ističe tjestenina kao namirnica koja može povećati osjećaj sreće. Tjestenina dolazi u bezbroj veličina i oblika i jedna je od najkonzumiranijih namirnica na svijetu. Danas donosimo recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.

LAZANJE POTJEČE S JUGA ITALIJE, U NAPULJU SE PRIPREMALO JOŠ U 14. STOLJEĆU

Lazanje je ime za tjesteninu u obliku pravokutnika, koja se slojevito slaže s različitim nadjevima između svakog komada, pa peče u pećnici. Jednina ovog imena, lazanja, u Europi se gotovo nikad ne koristi, dok primjerice u Americi cijelo gotovo jelo nazivanju “lazanja”. Prema povijesnim zapisima, lazanje potječe s juga Italije, iz Napulja, gdje se prvi put spominje još u 14. stoljeću. Navodno je upravo lazanje bilo inspiracija za slavno jelo grčkog podrijetla u kojem je tjestenina zamijenjena krumpirom: musaku. Danas je najpopularnija verzija lazanje bolonjez, potom varijacije vegetarijanskih lazanja s povrćem ili gljivama, a neki mljeveno meso zamjenjuju komadićima piletine.

RECEPT ZA LAZANJE KOJE ĆE SVI OBOŽAVATI

Priprema lazanja, nećemo vam lagati, dug je proces u kojem ćete zaprljati dosta suđa. Ali kad probate konačni rezultat svog truda, nećete žaliti ni sekunde! Najprije je potrebno odvojeno napraviti bolonjez, u drugoj posudi skuhati bešamel umak, u trećoj kratko u vrućoj vodi potopiti lazanje, a jedna će vam posudica trebati i za naribani sir. Dobra je strana da dio ove pripreme, primjerice kuhanje bolonjeza, možete napraviti ranije, a same lazanje fine su i hladne te ih je praktično ponijeti, primjerice, drugi dan na posao. Za veliki pekač (primjerice dimenzija 20×35 cm ili slično) trebat će vam:

POSTUPAK PRIPREME

  • Sitno nasjeckajte luk i češnjak, a mrkvu naribajte.
  • Na ulju dinstajte luk 5 minuta, dodajte mrkvu i češnjak pa nastavite dok ne omekšaju.
  • Dodajte mljeveno meso, miješajte dok se ne razbiju grudice. Podlijte vinom.
  • Nakon 20 minuta dodajte rajčicu ili pelate, začinite solju, paprom, crvenom paprikom i po želji peperoncinom.
  • Kuhajte još 10 minuta, dodajte po potrebi temeljac ili vodu, pa maknite s vatre.

Bešamel:

  • U loncu otopite maslac, dodajte brašno i brzo miješajte minutu.
  • Postupno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
  • Dodajte sol, papar, muškatni oraščić, pa maknite s vatre i umiješajte parmezan.

Slaganje lazanja:

  • Pripremite mozzarellu i naribani sir.
  • Na dno tepsije stavite malo bešamela i bolonjeza.
  • Posložite prvi sloj tjestenine, dodajte bešamel, bolonjez, pa sir.
  • Ponavljajte dok ne potrošite sastojke, završite bešamelom i sirom na vrhu.
  • Pecite u pećnici na 180°C oko 50 minuta.

Pročitajte još