U ovom restoranu nitko ne dobije ono što je naručio: u njemu rade stariji ljudi s demencijom koji gostima pokazuju drugačiji pogled na svijet

Na prvi pogled sve djeluje kao potpuni kaos, no iza “pogrešnih” narudžbi krije se jedna od najtoplijih priča koje je Japan podijelio sa svijetom

Foto: mistakenorders.com

Kako zamišljate odlazak u restoran? Konobar vas dočekuje s osmijehom i smješta za stol koji ste uredno rezervirali. U rukama vam se ubrzo nađe jelovnik, a uz kratke preporuke domaćina odaberete svoje jelo. Uslijedi narudžba, dolazak hrane, ugodan razgovor i kraj večeri koji završava računom i osmijehom na licu zbog punog želudca. Sve je uredno, predvidljivo i onako kako bi trebalo biti… No što ako vam kažemo da postoji restoran u kojem ništa ne ide po tom scenariju? Restoran u kojem vas nitko neće dočekati jer ste rezervirali stol, u kojem ćete naručiti meso, a na tanjuru možda dobiti ribu ili juhu. Možda će vam netko od osoblja slučajno popiti čašu vode, ili će vam se neočekivano pridružiti novi gost za stolom. Na prvi pogled zvuči kao potpuni kaos, ali upravo u toj neobičnosti krije se čarolija jedne posebne priče koja stiže iz Japana!

RESTORAN U KOJEM RADE OSOBE KOJE ŽIVE S DEMENCIJOM I U KOJEM SU POGREŠNE NARUDŽBE DIO ISKUSTVA, A NE PROBLEM KOJI TREBA RIJEŠITI

Restaurant of Mistaken Orders“ nije običan restoran. Radi se o jedinstvenom pop-up konceptu koji je osmislio japanski televizijski redatelj Shiro Oguni. Sve je počelo kada je, tijekom posjeta domu za starije, naručio burger, a dobio knedlu. Umjesto da je vrati, shvatio je da je pogreška dio svakodnevice ljudi koji žive s demencijom i da u toj jednostavnoj situaciji leži snažna poruka. Iz tog trenutka rodila se ideja o restoranu u kojem će posluživati osobe s demencijom, a „pogreške“ postati dio iskustva koje osvještava, povezuje i razbija predrasude.

NEOČEKIVANO POSTAJE DIO DOŽIVLJAJA I PRETVARA OBIČAN OBROK U TOPLU LEKCIJU O STRPLJENJU I PRIHVAĆANJU

U ovom restoranu ništa nije sasvim predvidljivo. Naručite miso juhu, a dobijete sushi. Zatražite vodu, ali konobar je zabunom sam popije. Netko možda sjedne za vaš stol i započne razgovor, umjesto da uzme narudžbu. Sve te male zabune nisu nedostatak, one su upravo ono zbog čega gosti dolaze.

Projekt je zamišljen kao svojevrsni društveni eksperiment koji uči strpljenju i toleranciji. Umjesto savršene usluge, posjetitelji dobivaju autentično ljudsko iskustvo, začinjeno toplinom, humorom i iznenađenjem. Tijekom jednog od prvih evenata, čak 37 % narudžbi bilo je pogrešno, no nakon obroka 99 % gostiju izjavilo je da su zadovoljni.

SNAGA ODNOSA VAŽNIJA OD SAVRŠENE USLUGE

Ono što se odvija unutar ovog restorana tiho, ali snažno mijenja ustaljene uloge. U klasičnim restoranima zaposlenici su ti koji brinu o gostima, paze na svaki detalj i trude se pružiti savršenu uslugu. Ovdje se ta slika preokreće. Gosti dolaze s namjerom da pruže priliku, podršku i osmijeh onima koji ih poslužuju.

U tom posebnom odnosu stvara se osjećaj bliskosti koji ne proizlazi iz luksuza ni iz perfekcionizma, nego iz iskrene ljudske topline. Lojalnost gostiju ne temelji se na besprijekornoj usluzi nego na empatiji i međusobnom poštovanju. Shiro Oguni ovim projektom pokazuje da prava snaga jednog restorana ne leži u besprijekornoj organizaciji, već u odnosima koji nastaju kada jedni drugima pružimo razumijevanje i prostor za nesavršenost.

IDEJA KOJA SE ŠIRI IZVAN JAPANA

Prvi događaj organiziran je 2017. godine, uz pomoć crowdfunding kampanje koja je prikupila oko 115.000 dolara. Od tada se projekt održava povremeno u Tokiju, najčešće u obliku višednevnih pop-up evenata. Njegov uspjeh nadahnuo je slične inicijative u Južnoj Koreji i Australiji, a Oguni potiče sve zainteresirane da preuzmu koncept i prilagode ga lokalnim zajednicama.

Japan ima jednu od najstarijih populacija na svijetu, pa nije čudno što je upravo tamo rođena ovakva ideja. No, broj ljudi koji žive s demencijom diljem svijeta naglo raste. Naime, procjenjuje se da će do 2050. ta brojka narasti na 115 milijuna ljudi. Projekti poput ovog pokazuju kako društva mogu odgovoriti na taj izazov, ne strahom i izolacijom, nego solidarnošću i otvorenošću.

Pročitajte još