Nemate strpljenja i urednosti za Pavlovu tortu? S prvim jagodama napravite Eton mess, najukusniji proljetni „nered“

Eton mess s jagodama, šlagom i meringom poslužen u čašama – lagani ljetni desert
Foto: Shutterstock

Ljubitelji voća gastronomsku godinu često dijele na dva dijela. Prvi, kasno jesenski i zimski period kiselkastog je okusa agruma i kiwija, a simbol onog šarenijeg, slađeg i bogatijeg proljeća prve su jagode na tržnicama i štandovima. Nakon njih kreće ljetno voćno obilje koje miriše na trešnje, breskve, marelice, lubenice… Ali kao da sve počinje baš s tim s crvenim i mirisnim jagodama. Ako tražite jednostavan i ukusan desert u kojem će jagode zablistati u punom sjaju, isprobajte recept za Eton mess, slasticu od jagoda, meringe i šlaga.

PAS JE SJEO NA KUTIJU S TORTOM I TAKO JE NASTAO LEGENDARNI BRITANSKI DESERT

Jedan od najpopularnijih deserata s jagodama je legendarna Pavlova torta, prekrasna kombinacija kore od bjelanjaka, kreme od vanilije, šlaga i sočnih jagoda. Ali ako danas nemate strpljenja za pečenje beze kora pravilnog okruglog oblika i pažljivo nadijevanje kremom i voćem, napravite okusom sličan desert koji zahtjeva puno manje truda. Napravite nered, i to Etonski! Legenda kaže da je ovaj desert i nastao kad je Pavlovu tortu nesretnim slučajem zgnječio labrador koji je sjeo na kutiju u kojoj je bila.

SLASTICA POTJEČE IZ ŠKOLE KOJU SU POHAĐALI PRINČEVI WILLIAM I HARRY

„Eton mess“je ime slastice koja se tradicionalno poslužuje u Etonu, prestižnoj britanskoj školi za pripadnike visokog društva, a sastoji se od puslica od bjelanjka, šlaga i jagoda. Na Etonu su se obrazovali i prinčevi William i Harry, pa ako je ovaj neuredni slatkiš bio dovoljno dobar za njih, tko smo mi da pazimo na izgled deserta. Sastojci koji vam trebaju su vrlo bazični i, osim samih jagoda, jeftini. Evo kako napraviti popularni „Eton mess“.

SASTOJCI

  • 3 bjelanjka od većih jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • Pola male žličice octa
  • 500 g jagoda
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 2 vrećice vanilin šećera

POSTUPAK PRIPREME

  • Razdvojite bjelanjke od žumanjaka, a bjelanjke istucite mikserom u čvrsti snijeg.
  • Postupno dodajte šećer u prahu, prstohvat soli i ocat, miksajući dok snijeg ne postane čvrst i sjajan.
  • Žlicom vadite puslice na papir za pečenje i pecite ih u pećnici zagrijanoj na 150 °C oko 90 minuta.
  • Puslice ostavite da se potpuno ohlade.
  • Jagode očistite i narežite na polovice, četvrtine ili osmine te ih pospite s jednom vrećicom vanilin šećera.
  • Vrhnje za šlag izradite u čvrsti šlag s drugom vrećicom vanilin šećera.
  • Nekoliko jagoda izblendajte i umiješajte u šlag za dodatni voćni okus (po želji).
  • U desertne čaše slažite redove: razlomljene puslice, jagode i šlag, po potrebi ponavljajte slojeve.
  • Desert dekorirajte sjeckanim bademima, tamnom čokoladom ili komadićima jagoda po želji.
  • Poslužite odmah ili kratko rashladite.

Pročitajte još