Nemate strpljenja i urednosti za Pavlovu tortu? S prvim jagodama napravite Eton mess, najukusniji proljetni „nered“

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ljubitelji voća gastronomsku godinu često dijele na dva dijela. Prvi, kasno jesenski i zimski period kiselkastog je okusa agruma i kiwija, a simbol onog šarenijeg, slađeg i bogatijeg proljeća prve su jagode na tržnicama i štandovima. Nakon njih kreće ljetno voćno obilje koje miriše na trešnje, breskve, marelice, lubenice… Ali kao da sve počinje baš s tim s crvenim i mirisnim jagodama. Ako tražite jednostavan i ukusan desert u kojem će jagode zablistati u punom sjaju, isprobajte recept za Eton mess, slasticu od jagoda, meringe i šlaga.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

PAS JE SJEO NA KUTIJU S TORTOM I TAKO JE NASTAO LEGENDARNI BRITANSKI DESERT

Jedan od najpopularnijih deserata s jagodama je legendarna Pavlova torta, prekrasna kombinacija kore od bjelanjaka, kreme od vanilije, šlaga i sočnih jagoda. Ali ako danas nemate strpljenja za pečenje beze kora pravilnog okruglog oblika i pažljivo nadijevanje kremom i voćem, napravite okusom sličan desert koji zahtjeva puno manje truda. Napravite nered, i to Etonski! Legenda kaže da je ovaj desert i nastao kad je Pavlovu tortu nesretnim slučajem zgnječio labrador koji je sjeo na kutiju u kojoj je bila.

SLASTICA POTJEČE IZ ŠKOLE KOJU SU POHAĐALI PRINČEVI WILLIAM I HARRY

„Eton mess“je ime slastice koja se tradicionalno poslužuje u Etonu, prestižnoj britanskoj školi za pripadnike visokog društva, a sastoji se od puslica od bjelanjka, šlaga i jagoda. Na Etonu su se obrazovali i prinčevi William i Harry, pa ako je ovaj neuredni slatkiš bio dovoljno dobar za njih, tko smo mi da pazimo na izgled deserta. Sastojci koji vam trebaju su vrlo bazični i, osim samih jagoda, jeftini. Evo kako napraviti popularni „Eton mess“.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke tucite mikserom. Dodajte im jednu po jednu žlicu šećera, prstohvat soli i malo octa, pa miksajte sve dok se ne pretvore u čvrsti snijeg. Na papir za pečenje vadite žlicu po žlicu ove smjese, ne morate paziti da svaka puslica bude istog oblika. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite oko 90 minuta. Ostavite ih da se ohlade.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

Jagode očistite i narežite na željene komade, ovisno o veličini to mogu biti polovice, četvrtine ili osmine. Pospite ih s vanilin šećerom. Vrhnje izradite u čvrsti šlag s drugim vanilin šećerom. Po želji u desert možete dodati i više, a i manje šećera. Nekoliko jagoda, njih 4-5, odvojite i izblendajte pa tu smjesu umiješajte u šlag.

LIJEPIM ČAŠAMA PRIKRIJTE DA SE OKO DESERTA NISTE PUNO NAMUČILI

Sad uzmite što ljepše desertne čaše kako biste prikrili da se oko deserta niste puno namučili. Na dno svake razlomite nekoliko puslica, po njima složite jagode, pa prekrijte šlagom. Ako je čaša visoka, možete dodati još red puslica i šlaga. Svaki desert po želji možete dekorirati sjeckanim bademima, listićima tamne čokolade ili s nekoliko komadića jagoda. Dobar tek!

PODIJELI ČLANAK