Kremasti desert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim: imamo provjereni recept za savršeni cheesecake s podlogom od keksa

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Razne verzije kolača i torti od sira slastice su kojima malo tko može odoljeti. Kremasti sir daje savršenu teksturu koja će oplemeniti bilo koji biskvit, a njegov neutralni okus ostavlja bezbroj mogućnosti za nadogradnju deserta voćem, karamelom, čokoladomRecepata za kolače i torte sa sirom je na desetke. Postoje oni koji se ne peku, neki kojima treba termička obrada, potom oni sa samo jednim slojem kreme, kao i oni s dva ili tri sloja. Među različitim vrstama, danas smo odabrali naš omljeni recept za cheesecake koji je oduševio baš svakoga tko ga je probao.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

PRVI CHEESECAKE NAPRAVILI SU GRCI, A OBLIK TORTE IMA OD SREDNJEG VIJEKA

Prvi cheesecake napravili su Grci u 5. stoljeću prije Krista, a njihov se radio od svježeg sira pomiješanog s brašnom i medom. U obliku torte, s podlogom od biskvita, počeo se raditi u srednjem vijeku. Mi vam donosimo recept za cheesecake koji možete raditi u kalupu za tortu ili u obliku kolača. Podloga je od mljevenog keksa, a ima dva sloja kreme. Iako je okus fantastičan i bez dodataka, ako želite, gotovom kolaču možete dodati preljev od voća ili čokolade.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Lindsay Conchar (@lifeloveandsugar)

OVAJ RECEPT ZA CHEESECAKE SADRŽI OBIČNI, LAKO DOSTUPAN SVJEŽI SIR

U ovom smo receptu koristili običan svježi sir koji možete naći u svakom dućanu. Druga je mogućnost da koristite mascarpone, kremasti talijanski sir glađe teksture, no on je skuplji i malo ga je kompliciranije pronaći. Osim sira, glavni su sastojci keksi za biskvit i vrhnje od kojeg radimo gornji sloj kolača. Evo što će vam trebati za tortu promjera 20 centimetara.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Za podlogu:

  • 20 petit keksa (oko 200 grama)
  • 100 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g šećera

Za prvu kremu:

  • 500 g svježeg sira
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 jaja

Za drugu kremu:

  • 4 čašice kiselog vrhnja (2 punomasnog i 2 sa srednjih udjelom masnoće)
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer

RECEPT ZA CHEESECAKE: POSTUPAK PRIPREME

  • Sameljite kekse. Navedena količina je za tanku podlogu, ako želite deblju, dodajte ih još 10-ak.
  • Maslac otopite, dodajte mu šećer i vanillin šećer pa ga prelijte preko keksa i sve sjedinite rukama.
  • Utisnite podlogu od keksa na dno kalupa na koji ste stavili papir za pečenje ili ga premazali uljem, kako se torta ne bi lijepila.
  • Izmiksajte pola kile sira sa šećerom i vanillin šećerom pa toj smjesi dodajte jedno po jedno jaje, cijelo vrijeme miješajući.
  • Smjesu izlijte na podlogu od keksa pa stavite u hladnu pećnicu, koju potom upalite na 200 stupnjeva. Kad pećnica dosegne temperaturu, smanjite ju na 160-170 stupnjeva i pecite još dvadesetak minuta.
  • Dok se torta peče, pripremite gornji sloj. Izmiksajte vrhnje sa šećerom i vanillin šećerom u glatku smjesu.
  • Kad je donji sloj pečen, izvadite tortu iz pećnice i pričekajte pet minuta.
  • Potom prelijte preko njega gornji sloj, odnosno bijelu kremu, i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
  • Gotovu tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa preselite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.
  • Po želji, tortu možete ukrasiti voćem ili mu dodati preljev od karamele ili čokolade.
PODIJELI ČLANAK