Potraga za najslasnijom kućicom je završena! Diana i Marija pripremaju najbolje germknedle na ovogodišnjem Adventu, a obožavat ćete i njihove kobasice

Fotografije: Krešimir Čižmek (Putni Kofer)

Raskošno okićene jelke, lampice u svim bojama, zvuk zvončića i božićnih pjesama, miris cimeta i klinčića u kuhanom vinu… Prije nekoliko dana i službeno je krenulo po mnogima najljepše doba u godini, koje nam je osim čarobne blagdanske atmosfere donijelo i bogatu ponudu ukusne hrane i pića čiji opojni mirisi dopiru sa svih strana. Najpopularnija blagdanska manifestacija u Hrvatskoj, Advent u Zagrebu, ove je godine još veselija jer u njoj napokon možemo uživati bez mjera i ograničenja. Ponuda ugostitelja može se pronaći na brojnim lokacijama diljem grada, od Maksimira do Španskog, a mi smo zastali u centru i oduševili se Germicom, ‘najslasnijom’ adventskom kućicom u kojoj caruje ‘samo dobra klopa’.

GERMICA U GAJEVOJ POSLUŽUJE ČAK 10 OKUSA GERMKNEDLI, KOBASICE OD LOKALNIH PROIZVOĐAČA I UVIJEK DOBRE FRITULE

Kao jedan od apsolutnih favorita ovogodišnjeg Adventa nametnule su se svima dobro poznate germknedle. Broj ugostitelja koji ih pripremaju, u najmanju ruku, se udvostručio pa se mnogi pitaju gdje stvarno pojesti dobru germicu po prihvatljivim cijenama. Nakon što smo prošetali centrom grada i vidjeli ponudu od 40 pa sve do 70-tak kuna za jednu slatku porciju, naletjeli smo na Germicu u Gajevoj ulici nedaleko od trga ispred koje je bila neobično velika gužva. Classic, Nutella, Mozart, Medenjak… S čokoladom, vanilijom, nutellom, nugat kremom, pistacijom, kikirikijem… Izbor je bio zaista velik, kao i red ispred kućice koji je obećavao, kako kažu vlasnice na svojoj Facebook i Instagram stranici, stvarno ‘dobru klopu’.

Odlučili smo kušati Snickers i Mozart germknedle koje su na prvi pogled privlačile pažnju i pokazale su se kao ozbiljan hit. Snickers s kikiriki varijantom i nugat punjenjem je bio fantastičan, možda čak i najbolji koji smo probali prošlih godina, a Mozart s pastom od pistacija je nadmašio sva očekivanja. Tijesto je bilo zaista odlično, mekano i sočno, nimalo suho. ‘Baš poput pravih austrijskih germknedla iz Linza’, uzviknuo je netko u pozadini fotografirajući svoju deliciju za Instagram story.

No ove germice puno su više od kopije slastica iz Austrije jer, kako kažu mlade vlasnice, proizvode se u Hrvatskoj, koriste se samo najbolji preljevi i dodaci, a svih 10 okusa koje možete pronaći na štandu osmislile su one – Diana Džapo i Marija Posarić, koje uz svaku germicu gostu podare osmijeh i zažele lijep i ugodan dan.

TAJNE SASTOJKE IPAK NE OTKRIVAJU

Marija je nekoliko godina radila kao studentica na zagrebačkom Adventu, a nakon što je stasala u stručnu ‘germologinju’ s Dianom je odlučila pokrenuti nešto novo i pokazati da mlade osobe u Hrvatskoj mogu itekako uspjeti, samo je potrebno osluškivati tržište i ponuditi neke nove ideje. „Slušali smo ljude što traže, svi su htjeli karamelu, egzotične preljeve, nešto drugačije i posebno. S obzirom na to da su nam prve dvije germknedle bile klasične, nugat punjenje i klasična s pekmezom, odlučili smo proširiti ponudu i danas ih imamo čak deset” – kaže nam Posarić, neotkrivajući tajne sastojke zbog kojih red u Gajevoj u popodnevnim satima seže sve do sata na Trgu bana Josipa Jelačića.

„Svi su ludi za Snickers germknedlama, a moram priznati da ih i Marija jako voli” – nadovezuje se Diana koja, osim u Zagrebu, već nekoliko godina na štandu u Vodicama oduševljava svojim delicijama goste iz cijelog svijeta. „Došla je korona i onda smo htjeli proširiti zagrebačku ponudu kako bi germice ljudi mogli naručiti i na Woltu. Ideja je bila da se za svakoga pronađe ponešto, ali i da se razlikujemo od drugih. Danas u ponudi imamo i domaće kobasice iz Zaprešića koje nabavljamo u mesnici Vugrinec, od domaćeg brenda ‘Grof Lovski’ iz Čazme, Zvrk kobasica…” – objašnjava Džapo navodeći kako su ljudi u početku ipak bili skeptični prema njihovim germknedlama.

GERMICA JE OVE GODINE POTPUNI HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„Neki su na germknedle gledali skeptično jer kao ‘guramo’ nešto austrijsko, ali im je jako slatko naše ime. I kada im objasnimo da smo mi izmislile naše hrvatske germknedle – onda im bude super i kažu napokon nešto novo na Adventu” – dodaje Diana. Naravno da bez fritula Adventa nema pa ih i ovdje možete kušati po prihvatljivim cijenama, ali i doći po svoju dnevnu dozu smijeha i pozitivne energije uz ove mlade dame koje su ove godine pokazale da ponuda adventske hrane nije samo skupo kuhano vino i kobasica sa senfom.

Dianu i Mariju možete posjetiti svakim danom u Gajevoj 2B (pored A1) i kušati stvarno dobru klopu. Možda vam i otkriju tajni recept za njihove germknedle, a pri povratku u tople domove potražite ih na društvenim mrežama Facebook i Instagram na kojima će vas nasmijati humorističnim vizualima i porukama. Tamo Germica skija, pjeva Petra Grašu, ponekad se pita što s viškom kilograma, no uvijek će vas dobro savjetovati – kalorije se ne broje dok ne prođe najljepše doba u godini!

View this post on Instagram

A post shared by Germica ? (@germica_hr)

Pročitajte još