
“THAT WANAKA TREE”
Raskošno okićene jelke, lampice u svim bojama, zvuk zvončića i božićnih pjesama, miris cimeta i klinčića u kuhanom vinu… Prije nekoliko dana i službeno je krenulo po mnogima najljepše doba u godini, koje nam je osim čarobne blagdanske atmosfere donijelo i bogatu ponudu ukusne hrane i pića čiji opojni mirisi dopiru sa svih strana. Najpopularnija blagdanska manifestacija u Hrvatskoj, Advent u Zagrebu, ove je godine još veselija jer u njoj napokon možemo uživati bez mjera i ograničenja. Ponuda ugostitelja može se pronaći na brojnim lokacijama diljem grada, od Maksimira do Španskog, a mi smo zastali u centru i oduševili se Germicom, ‘najslasnijom’ adventskom kućicom u kojoj caruje ‘samo dobra klopa’.
Kao jedan od apsolutnih favorita ovogodišnjeg Adventa nametnule su se svima dobro poznate germknedle. Broj ugostitelja koji ih pripremaju, u najmanju ruku, se udvostručio pa se mnogi pitaju gdje stvarno pojesti dobru germicu po prihvatljivim cijenama. Nakon što smo prošetali centrom grada i vidjeli ponudu od 40 pa sve do 70-tak kuna za jednu slatku porciju, naletjeli smo na Germicu u Gajevoj ulici nedaleko od trga ispred koje je bila neobično velika gužva. Classic, Nutella, Mozart, Medenjak… S čokoladom, vanilijom, nutellom, nugat kremom, pistacijom, kikirikijem… Izbor je bio zaista velik, kao i red ispred kućice koji je obećavao, kako kažu vlasnice na svojoj Facebook i Instagram stranici, stvarno ‘dobru klopu’.
Odlučili smo kušati Snickers i Mozart germknedle koje su na prvi pogled privlačile pažnju i pokazale su se kao ozbiljan hit. Snickers s kikiriki varijantom i nugat punjenjem je bio fantastičan, možda čak i najbolji koji smo probali prošlih godina, a Mozart s pastom od pistacija je nadmašio sva očekivanja. Tijesto je bilo zaista odlično, mekano i sočno, nimalo suho. ‘Baš poput pravih austrijskih germknedla iz Linza’, uzviknuo je netko u pozadini fotografirajući svoju deliciju za Instagram story.
No ove germice puno su više od kopije slastica iz Austrije jer, kako kažu mlade vlasnice, proizvode se u Hrvatskoj, koriste se samo najbolji preljevi i dodaci, a svih 10 okusa koje možete pronaći na štandu osmislile su one – Diana Džapo i Marija Posarić, koje uz svaku germicu gostu podare osmijeh i zažele lijep i ugodan dan.
Marija je nekoliko godina radila kao studentica na zagrebačkom Adventu, a nakon što je stasala u stručnu ‘germologinju’ s Dianom je odlučila pokrenuti nešto novo i pokazati da mlade osobe u Hrvatskoj mogu itekako uspjeti, samo je potrebno osluškivati tržište i ponuditi neke nove ideje. „Slušali smo ljude što traže, svi su htjeli karamelu, egzotične preljeve, nešto drugačije i posebno. S obzirom na to da su nam prve dvije germknedle bile klasične, nugat punjenje i klasična s pekmezom, odlučili smo proširiti ponudu i danas ih imamo čak deset” – kaže nam Posarić, neotkrivajući tajne sastojke zbog kojih red u Gajevoj u popodnevnim satima seže sve do sata na Trgu bana Josipa Jelačića.
„Svi su ludi za Snickers germknedlama, a moram priznati da ih i Marija jako voli” – nadovezuje se Diana koja, osim u Zagrebu, već nekoliko godina na štandu u Vodicama oduševljava svojim delicijama goste iz cijelog svijeta. „Došla je korona i onda smo htjeli proširiti zagrebačku ponudu kako bi germice ljudi mogli naručiti i na Woltu. Ideja je bila da se za svakoga pronađe ponešto, ali i da se razlikujemo od drugih. Danas u ponudi imamo i domaće kobasice iz Zaprešića koje nabavljamo u mesnici Vugrinec, od domaćeg brenda ‘Grof Lovski’ iz Čazme, Zvrk kobasica…” – objašnjava Džapo navodeći kako su ljudi u početku ipak bili skeptični prema njihovim germknedlama.
„Neki su na germknedle gledali skeptično jer kao ‘guramo’ nešto austrijsko, ali im je jako slatko naše ime. I kada im objasnimo da smo mi izmislile naše hrvatske germknedle – onda im bude super i kažu napokon nešto novo na Adventu” – dodaje Diana. Naravno da bez fritula Adventa nema pa ih i ovdje možete kušati po prihvatljivim cijenama, ali i doći po svoju dnevnu dozu smijeha i pozitivne energije uz ove mlade dame koje su ove godine pokazale da ponuda adventske hrane nije samo skupo kuhano vino i kobasica sa senfom.
Dianu i Mariju možete posjetiti svakim danom u Gajevoj 2B (pored A1) i kušati stvarno dobru klopu. Možda vam i otkriju tajni recept za njihove germknedle, a pri povratku u tople domove potražite ih na društvenim mrežama Facebook i Instagram na kojima će vas nasmijati humorističnim vizualima i porukama. Tamo Germica skija, pjeva Petra Grašu, ponekad se pita što s viškom kilograma, no uvijek će vas dobro savjetovati – kalorije se ne broje dok ne prođe najljepše doba u godini!
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
IZLOŽBA CVIJEĆA
Kvizovi
Tisućljetni čuvar Istanbula
Kvizovi
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik