Ovaj ukusan domaći kruh od bademovog brašna mogu pripremiti i početnici! Puno je zdraviji od onih iz trgovine i pekare, a ostaje svjež nekoliko dana

Foto: Shutterstock

Zamislite kruh koji je zdrav, jednostavan za pripremu, i ne zahtijeva miješenje tijesta ni čekanje na dizanje. Ako ste već probali naš kruh od pirovog brašna i proteinski kruh od zobenih pahuljica, vrijeme je da vas još jednom oduševimo. Jednostavni kruh od bademovog brašna za koji vam danas donosimo recept savršena je alternativa tradicionalnom bijelom kruhu. Ovaj recept je odličan za početnike u pečenju kao i za one koji već imaju godine staža u kuhinji jer ne trebate nikakvu naprednu tehnologiju, a rezultat je sočan i mekan kruh koji ostaje svjež čak i nekoliko dana. Stoga, dajte mu priliku i oduševite svoje nepce i organizam!

KRUH BEZ KVASCA KOJI SE NE MIJESTI: NE MOŽE JEDNOSTAVNIJE!

Beskvasni kruh sve je popularniji izbor među onima koji izbjegavaju kvasac zbog zdravstvenih razloga ili osobnih preferencija. Neki ljudi preferiraju beskvasni kruh jer su osjetljivi na kvasac ili traže jednostavnije alternative u pripremi hrane. Jer, kako nema kvasca, nije potrebno vrijeme za dizanje kruha. Nadalje, tijesto za ovaj kruh ne mijesimo, već samo miješamo u posudi, što znači da je priprema brza i jednostavna, a suđe minimalno zaprljano. Vjerujemo da će svakome će ispasti iz prve!

OVO JE ZDRAV I JEDNOSTAVAN RECEPT ZA DOMAĆI KRUH

Priprema kruha od bademovog brašna je vrlo jednostavna i ne zahtijeva posebnu opremu. Dovoljna vam je obična ručna pjenjača ili mikser s nastavkom u obliku pjenjače. Također, ne treba vam specijalni kalup za kruh; možete koristiti bilo koji kalup koji imate, čak i kalup za torte. Bademovo brašno ne samo da čini ovaj kruh niskim u ugljikohidratima, već je i prihvatljiva opcija ako pratite keto dijetu. Ono što ovaj kruh čini zdravim za sve nas je glavni njegov sastojak: badem. Ovi orašidi bogati su zdravim mastima, proteinima i vlaknima.

Neke od konkretnih koristi koje naši organizmi imaju su smanjenje lošeg kolesterola (LDL) i povećanje dobrog kolesterola (HDL), što može pomoći u zaštiti od bolesti srca. Bademi također pridonose održavanju zdrave težine jer protein i vlakna pomažu osjećaju sitosti, što olakšava kontrolu unosa kalorija. Osim toga, bademi mogu pomoći snižavanju krvnog tlaka zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, kalija i kalcija. Uz to, bademi su bogati magnezijem i fosforom koji su ključni za zdravlje kostiju i poboljšanje kontrole šećera u krvi.

Nakon što smo izlistali sve dobrobiti i prednosti jedenja ovog kruha, vrijeme je da ispišemo i recept. Od sastojaka će vam biti potrebno:

SASTOJCI

  • 5 jaja
  • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica jabučnog octa
  • ⅓ žličice soli
  • 200 g bademovog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

POSTUPAK PRIPREME

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup za kruh papirom za pečenje.
  • U posudi razbijte jaja i dobro ih izmućkajte pjenjačom ili mikserom.
  • Dodajte maslinovo ulje, med, jabučni ocat i sol te ponovno promiješajte.
  • Umiješajte bademovo brašno i prašak za pecivo dok se smjesa ne sjedini.
  • Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30-35 minuta.
  • Nakon pečenja ostavite kruh u kalupu 5 minuta, zatim ga prebacite na rešetku da se ohladi.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

Pročitajte još