Kraljica zimskog stola uvijek je dobra ideja za ručak: evo kako napraviti savršenu sarmu

Recept za sarme
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Lijeno i mamurno novogodišnje jutro. Topli zalogaj na žlicu kad vani šiba vjetar, a gradove prekrivaju pahulje snijega. Pouzdana zaliha u zamrzivaču koja podsjeća na mamu koja ju je spremila s ljubavlju. Sve je to, ali i mnogo više, njezino veličanstvo sarma, mnogima omiljeno zimsko jelo čija je sezona upravo počela pa se svi ovih dana pitaju kako kod kuće napraviti domaće sarme.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

RECEPT UZ KOJI ĆE VAM SARME BAŠ UVIJEK USPJETI

Ljubitelji hrane često kažu da se godina dijeli na dvije sezone: sezonu punjenih paprika i sezonu sarme. Potonja bolje prija kad su temperature niže, a prva u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg, mirisnog povrća. Ako se spremate po prvi put sami napraviti ovo slasno jelo i prestati ovisiti o bakama, mamama i tetkama koje su usavršile njihovu pripremu, u nastavku donosimo recept uz koji će vam sarma baš uvijek uspjeti.

View this post on Instagram

A post shared by Natasa Lukic (@my_little_kitchen_for_everyone)

Malo vježbe zahtijeva samo motanje mesa u kupus, no to ćete usavršiti s vremenom, sve ostalo je jednostavno. I ne zaboravite, sarma se uvijek radi u velikim količinama, jede danima (neki kažu da je najbolja drugi ili treći dan, hrabri se čak kunu da je okus najboljeg sedmog dana), a odlično podnosi zamrzavanje pa svakako ubacite nekoliko porcija u duboko kako bi vas razveselila na dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

SASTOJCI

 • 1 veća glavica kiselog kupusa
 • 1 kg miješanog mljevenog mesa
 • 150 grama riže
 • 1 glavica luka
 • 50 g sitno nasjeckane slanine
 • nekoliko listova svježeg peršina
 • Suho meso (rebra) ili kobasica za kuhanje
 • sol, papar

PRIPREMA

 • Pripremite glavicu kupusa tako da odvojite jedan po jedan list, a potom svakom listu odrežite zadebljanje u dnu. Na tavi prepržite slaninu, sklonite sa strane, a onda na toj masnoći izdinstajte sitno nasjeckani luk.
 • Mljeveno meso stavite u veću posudu, dodajte mu rižu, posolite i popaprite, dodajte sitno nasjeckani peršin i još neke začine ako želite. Smjesu dobro izmiješajte, krenite s vilicom, kasnije je dobro i izmiješati sastojke rukom, dakako s tankom zaštitnom rukavicom na njoj. Dodajte smjesi slaninu i dinstani luk, još jednom sve dobro izmiješajte da se poveže.
 • Sad je vrijeme za motanje. Vanjski su listovi veći, a unutarnji manji pa sarme neće biti jednake veličine, tako da se time nemojte zamarati. Uzimajte jedan po jedan list i na jednu stranu stavite potrebnu količinu mesne smjese (oko jedne jušne žlice, ali ovisi o veličini lista). Donji dio lista presavinite, smotajte kupus oko mesa, pa gornji dio prstom „ugurajte“ prema sredini.
 • U veliki lonac slažite jednu po jednu sarmu u krug, u onoliko redova koliko je potrebno da sve potrošite. Po želji, dodajte suho meso ili kobasicu. Ako vam je ostalo kupusa ili su neki listovi puknuli, narežite ih na manje komade pa ubacite na vrh lonca.
 • Zalijete sve vodom i kuhajte oko dva sata, ovisi koliko je velik lonac i koliko je sarmi u njemu. Poslužite s pire krumpirom ili samo kriškom svježeg kruha.
View this post on Instagram

A post shared by Domagoj Jakopović Ribafish (@ribafish13)

PODIJELI ČLANAK