Kvizovi
Hrana i piće
U gradu s 18 tisuća restorana gosti sve češće odlaze na tajne večere kod nekog doma: novi koncept na rubu je zakona, ali turisti ga obožavaju
Za većinu ljudi, hrana i piće, lokalni specijaliteti i autentični okusi, nezaobilazni su dio svakog putovanja i turističkog istraživanja. Gotovo da nema onoga tko na putovanju neće posjetiti barem pokoji lokalni restoran. Sve su popularniji i “cooking classovi” na kojima turisti uče kako lokalna jela mogu pripremiti i sami. Novi trend koji se širi Dubaijem nešto je sasvim novo. Iako ovaj fascinantni grad blistavih nebodera i luksuznih trgovačkih centara ima čak 18.000 restorana, gosti sve češće troše novac da bi objedovali kod nekog doma!
KLUBOVI ZA VEČERU UZBUDLJIV JE I NEFORMALAN FENOMEN
Dubai ima toliko restorana da svaki dan možete jesti u drugom i trebalo bi vam gotovo 50 godina da ih sve obiđete. Izbora je na pretek, od bliskoistočnih specijaliteta, do najboljeg od internacionalne kuhinje. Upravo iz rog grada dolazi i novi gastronomski trend. Zove se “klubovi za večeru”, a kako piše CNN, riječ je o uzbudljivom i neformalnom fenomenu u kojem vas domaćin ugošćuje u svom domu, priprema vam hranu i provodi s vama vrijeme u razgovoru.
Cijene ovakvih večera dosežu i više od 100 eura, pa se ne radi o uštedi, već o spajanju gastronomskog iskustva s upoznavanjem života lokalnog stanovništva.
POTIČE SE KOMUNIKACIJA MEĐU GOSTIMA I OSJEĆAJ ZAJEDNIŠTVA
Dubai nije jedini grad u kojem se razvila ova vrsta ponude, ali upravo se ovdje nova ponuda u posljednjih godinu dana najviše razvila i proširila. Klubove za večeru vode amaterski ili profesionalni kuhari. Nema jelovnika i odabira hrane – jede se ono što je domaćin pripremio. Ljudi se potiču da dođu sami ili samo s jednom osobom, kako bi se svi međusobno upoznali i potaknuli komunikaciju. U većini klubova potpuno je prihvatljivo i donijeti si vlastito piće. U brzorastućem gradu poput Dubaija, gdje su gotovo 90 posto stanovnika stranci, ovakva okupljanja pružaju priliku za stvaranje novih prijateljstava i profesionalnih veza.
POČELO JE S OBITELJI I PRIJATELJIMA, A ONDA SU VEČERE OTKRILI TURISTI
Jedan od pionira ove ponude, palestinski kuhar Ahmad Halawa koji je 2019. pokrenuo svoj klub za večeru, za CNN je rekao kako su na početku na objed dolazili prijatelji, obitelj i poznanici. “Želja mi je bila okupiti ljude pod jednim krovom, za jednim stolom, potaknuti ih da razgovaraju i jednostavno dijele ugodan obrok i razgovor,” rekao je CNN-u. No glas o njegovim večerama se proširio, počeli su dolaziti nepoznati ljudi, a ubrzo i strani turisti.
Danas se njegove večere pune usmenom predajom ili putem Instagrama, a sva se mjesta redovito popune u roku od dva dana. Svoje goste Ahmad dočekuje u prekrasno uređenom dvorištu, pomno osvijetljenom i ukrašenom cvjetnim aranžmanima. Gostima, koji su 90 posto stranci i plaćaju više od 100 dolara za iskustvo, priprema ukusna i kreativna arapska jela i slastice. Ali tajna uspjeha je, po njegovom mišljenju, u druženju i osjećaju zajedništva koji ljudima u restoranima nedostaje.
POSLOVANJE JE U SIVOJ ZONI JER NISU POTREBNE DOZVOLE I MINIMALNI TEHNIČKI UVJETI
Činjenica je, međutim, da klubovi za večeru posluju u sivoj zoni. Oni nisu restorani, pa im ne trebaju dozvole i minimalni sanitarni uvjeti, a ni porezna davanja ne idu u korist države. Želja svih uključenih je s vremenom stvoriti posebnu kategoriju u industriji hrane i pića za ovaj “underground” sektor. Lani je pokrenuta i prva aplikacija namijenjena isključivo ovakvim jedinstvenim, poluprivatnim gastronomskim iskustvima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U prvoj polovici godine na aplikaciju se prijavilo 4000 restorana, što dovoljno govori o popularnosti ovog neobičnog trenda.