Kvizovi
Hrana i piće
Kako kombinirati sireve i vina? Naučite slagati okuse i oduševite prijatelje i obitelj na sljedećem druženju
Nježni okus Sauvignona ispuni usta i u njima se sudari sa snažnim, zrelim ovčjim sirom. Intenzivna gorgonzola sa slatkim muškatom neočekivan je spoj koji u ustima stvara eksploziju okusa koji savršeno funkcioniraju skupa. Kombiniranje sira i vina, uvjerili smo se, prava je umjetnost koja od svake od te dvije prekrasne namirnice zaista može izvući ono najbolje. Za druženja s prijateljima sljedeći put pripremite bogatu platu ukusnih sireva, a u nastavku naučite kako ih najbolje iskombinirati s vinima.
SIR I VINO SLAŽU SE SAVRŠENO, TO JE ZNANSTVENA ČINJENICA
Sir i vino, složit će se mnogi, nevjerojatan su spoj. To nije samo subjektivan dojam onih koji vole i jedno i drugo, već znanstvena činjenica. Sirevi su slani, što odgovara vinu i čini ga manje oporim. Vino ima kiseline, a sir masnoću. Sol iz sira ublažava tanine u vinu, a nježne i delikatne arome omiljenog pića savršeno prate široku paletu okusa koje nam pruža sir. Međutim, ako ih iskombinirate krivo, cijeli dojam će pasti u vodu.
Kako bismo naučili spariti sireve i vino, pridružili smo se radionici koja je proteklog tjedna organizirana u sklopu Vinart Grad Tastinga. Vodila ju je Sommelierka treće razine Lucija Matijević, ljubiteljica sira i vrsna poznavateljica vina. Ona nas je provela kroz najvažnija pravila, a imali smo priliku i kušati osam kombinacija koje je odabrala.
JAKI SIREVI VOLE NJEŽNA VINA, A ONI BLAGI SE LJUBE SA ZRELIM I KONKRETNIM VINIMA
Svježi, mekani i kremasti sirevi najbolje se ljube s bijelim vinima, aromatičnih i naglašenih kiselina. Jači i aromatičniji kozji sirevi fantastično idu s mirisnim polusuhim vinima poput traminca i muškata, a tvrdi sirevi najbolji će okus imati uz zrela crna vina. Kombiniranje sira i vina nije komplicirano, no ipak je vještina koju treba brusiti. Jedno od pravila kojih se dobro držati je “načelo suprotstavljanja”. Slanost, kiselina, gorčina i slatkoća u vinu traže suprotna obilježja.
Ako je, primjerice, sir masniji, neka vino bude svježije. Jedna od neočekivanih kombinacija koje su nas oduševile je već spomenuto sparivanje pljesnivog sira, gorgonzola, sa slatkim muškatom. To, dakako, ne znači da on ne ide savršeno sa svojim prirodnom pratnjom, odnosno slobodno možete poslužiti muškat uz desert.
OSAM KOMBINACIJA S KOJIMA NE MOŽETE POGRIJEŠITI
Recimo nešto i o konkretnim kombinacijama koje smo probali. Uz svježi Košutićev pjenušac Noel večer smo otvorili sa slanim President Salakis sirom. Predivni Valenta Sauvignon savršeno se sljubio sa zrelim sirom Curado, a nježna Rossi malvazija nadopunila je relativno neutralni ementaler.
Jaki i aromatični President Tapas nevjerojatno je dobro iskombiniran s nježnim roseom, Poletti Rosellom, a fantastični cheddar puninu okusa dobio je s moćnom kupažom cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca. Kušanje je završilo već spomenutom kombinacijom gorgonzola i Štamparova muškata, te tvrdim sirom s tartufima koje je odlično pratio tamni pjenušac Ivančić Griffin Dark.
LJUBITELJI VINA NE PROPUŠTAJU VINART GRAND TASTING OVOG VIKENDA U LAUBI
Ako ste ljubitelj vina, provjerite koje se još radionice održavaju u utorak 27. veljače, a svakako rezervirajte predstojeći vikend za jedno od najvećih vinskih događanja u gradu – Vinart Grand Tasting. Ovogodišnji, 9. po redu Vinart Grand Tasting, održava se kroz četiri povezane vinske manifestacije, a sve je počelo početkom veljače. Prvi vikend u ožujku rezerviran je za Vinart Grand Tasting u dobro poznatom ambijentu Laube. Tijekom petka i subote, 1. i 2. ožujka od 12 do 19 sati, svoja vina izlaže 140 odabranih vinarija s oko 800 etiketa koje predstavljaju idealan uzorak vinskog tržišta Hrvatske. Posjetitelji dnevne ulaznice mogu osigurati po cijeni od 35 eura.