NEZGODNO PITANJE
RECEPT JE STROGA TAJNA
U ovom hrvatskom gradu u prosincu se jede samo jedna vrsta kobasica! Znate li što su luganige i kako su se uvukle na blagdanski jelovnik?
Luganiga. Iako većini ljudi ova riječ na prvu neće zvučati poznato, Šibenčanima ona život znači i puno je više od običnog blagdanskog jela koje se svake godine nađe na obiteljskim stolovima uoči Božića. Ova tradicionalna kobasica, prepoznatljiva po svom specifičnom miksu začina, mirisu i okusu, ima duboko ukorijenjenu povijest u ovom prekrasnom gradu i njegovoj slikovitoj oklolici. Naime, prema nekim starim zapisima, luganige se proizvode već nekoliko stoljeća u šibenskim mesnicama samo u prosincu, a njihova priprema, kao i priča oko recepta zvuče poput najnapetijeg romana koji osvaja sve koji ga pročitaju, ali nitko ne zna tko je izvorni autor djela. Kako bi se dodatno naglasila mistika koja okružuje ovu deliciju, najbolje svjedoči izjava jednog lokalnog mesara koji je u nedavnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju ispričao kako je priprema luganiga u Šibeniku „tajnija od recepta za Coca-Colu“.
MESARI ČUVAJU RECEPT POPUT PRAVOG ZLATA
Aromatična kobasica luganiga nezaobilazan je dio blagdanskog stola u Šibeniku. U ovo predblagdansko vrijeme gotovo svaka domaćica u gradu priprema ovu deliciju i u lokalnim mesnicama traga za savršenim receptom koji s prvim zalogajem vraća u prošlost. „Sve one traže stare tradicionalne luganige koje imaju onaj pravi sastojak koji evocira djetinjstvo i obiteljske tradicije“, ističe Tina Biluš, turistička vodičkinja iz Šibenika. Dodaje kako luganiga zauzima posebno mjesto u kulinarskoj baštini grada, ali i u srcima njegovih stanovnika.
„Šibenski mesari čuvaju svoje recepture poput najveće tajne. Iako su osnovni sastojci više-manje poznati, omjer začina i specifični detalji ono su što čini razliku,“ objašnjava Biluš. „Priča o recepturi već je desetljećima obavijena velom tajni, a svaki mesar ponosno čuva svoju varijantu kao dio obiteljske baštine.“
U PROSINCU CIJELA KUĆA MIRIŠE NA LUGANIGE
Šibenčani su poznati kao veliki ljubitelji luganige, a specifičnost ove delicije ne krije se samo u njezinom bogatom okusu, već i u načinu pripreme koji se prenosi s generacije na generaciju. „Najčešće se luganiga kuha u juhi, gdje polako otpušta svoj bogat i aromatičan sok koji dodatno obogaćuje jelo,“ objašnjava Biluš. „Upravo taj sok i miris, ispunjen notama muškatnih začina, stvaraju poseban ugođaj u domu.“
Za mnoge Šibenčane luganiga je više od jela. To je veza s djetinjstvom i obiteljskim tradicijama. „Ubaci se u juhu, i onda cijela kuća miriše na muškatne opraščiće. Po mom sjećanju, uvijek se kuhala u juhi,“ prisjeća se Biluš. Dodaje kako je probala luganigu i u drugim jelima, poput sendviča, ali ništa ne može nadmašiti juhu koja evocira tople uspomene na blagdane. Jedinstveni okus i miris luganige čine je omiljenim jelom za obiteljska okupljanja. „Jedni je jedu kuhanu, drugi je preferiraju pečenu, no na šibenskim stolovima luganiga se gotovo uvijek nađe barem nekoliko puta u blagdansko vrijeme,“ kaže Biluš.
SIMBOL ŠIBENSKE TRADICIJE I OBRTNIČKOG ZNANJA
Luganiga je u Dalmaciju stigla zahvaljujući „nepoznatom čovjeku“ iz Italije. „Dolazak ove delicije u Šibenik nije iznenađenje, budući da je grad u to vrijeme bio pod upravom Mletačke Republike, čiji su utjecaji ostavili duboke tragove u kulturi i gastronomiji regije“, objašnjava Tina. Prvi pisani trag o luganigi pronađen je u drugoj polovici 18. stoljeća, u Dnevniku kavane i gostionice Petra Vidija. Taj dokument svjedoči o prisutnosti ovog jela na šibenskim stolovima. Detalji recepture ostali su tajna sve do početka 20. stoljeća, kada je Vinko Novaković, prvi poznati dalmatinski kobasičar, zabilježio točan popis začina i omjera koji su ključni za pripremu. Danas luganiga predstavlja dio nematerijalne šibenske baštine i zaslužuje biti priznata i zaštićena kao simbol tradicije, identiteta i kulinarskog nasljeđa Šibenika.
DO BOŽIĆA JE OSTALO JOŠ SAMO NEKOLIKO DANA, SVRATITE U ŠIBENIK PO LUGANIGE I UŽIVAJTE U NAJBOLJEM MORSKOM ADVENTU U HRVATSKOJ
Šibenski je advent započeo na Svetog Nikolu koncertom Gibonnija, koji je svojim bezvremenskim hitovima oduševio publiku na jedinstvenoj lokaciji u srcu grada. U bajkovitom ambijentu Perivoja Roberta Visianija lokalci i njihovi gosti uživat će sve do 6. siječnja, a bogat i zanimljiv program Adventure i ove je godine potvrdio da Šibenik ima jedan od najboljih advenata u Hrvatskoj.
Osim na adventskim kućicama, šibensku zimsku spizu tijekom prosinca možete kušati i u restoranima Atrium, Hrvoje, Zlatna ribica, Mlin Montanari i bistrou Marenda, koji su pripremili poseban jelovnik s naglaskom na tradicionalne namirnice poput bakalara i fritula. Dodamo li tome da se radi o gradu koji krase dvije UNESCO atrakcije, tvrđava sv. Nikole i katedrala sv. Jakova, izlet u Šibenik zvuči kao savršena ideja. Vidimo se u Krešimirovom gradu!