Sočni muffini s jabukom za koji svi traže recept: gotovi su u trenu, sastojci su jeftini, a priprema jednostavna!

Ako tražite brzi, ukusni i lagani desert, isprobajte recept za muffine s jabukama! Cimet je obavezan, a slastica će biti na stolu za tek nešto više od pola sata

Muffini s jabukama
Foto: Shutterstock

Ima nešto privlačno u muffinima, zar ne? Debeljuškasto tijesto u različitim varijantama, slano ili slatko, koje dozvoljava bezbroj kombinacija i praktično je za jelo. Pa tko ih ne bi volio? Sastojci se najčešće miješaju u samo jednoj zdjeli, a potom izlijevaju u kalup, bez potrebe za dodatnim rezanjem i stvaranjem gomile suđa. Ako tražite brzi, ukusni i zbog voća lagani desert, isprobajte naš recept za muffine s jabukama! Svi su sastojci jeftini i lako dostupni, a slastica će biti spremna za tek nešto više od pola sata.

MUFFINI POTJEČU IZ AMERIKE, A ENGLESKA VERZIJA ODNOSI SE NA SLANO PECIVO ZA SENDVIČ

Muffini, odnosno slastice pečene u više malih, prepoznatljivih okruglih kalupa, potječu iz Sjedinjenih Američkih Država. Tamo su se počele raditi još sredinom 19. stoljeća, od kad potječe prvi zapisani recept. Tada su se najčešće radili s orašastim plodovima i suhim voćem, a danas su najpopularniji oni s čokoladom ili borovnicama. Danas su u toj zemlji najrašireniji „cupcakes“, odnosno muffini s kremom ili glazurom na vrhu, a klasični muffini proširili su se cijelim svijetom. Osim ovih s jabukama, mi često radimo i slane, poput onih sa šunkom i sirom.

Malu zabunu u svijetu zna izazivati jelo istog imena, engleski muffin, koji je zapravo slano tijesto koje se često koristi za sendviče. No, u Hrvatskoj je muffin uvijek slastica, koja dolazi u različitim okusima, a posebno ih obožavaju djeca. Za ovaj desert koriste se jabuke i cimet, zbog čega posebno paše u zimskim mjesecima. Bijelo brašno može se, provjereno, zamijeniti pirovim i tako napraviti zdraviju verziju, te smanjiti ili povećati količinu šećera ovisno o okusu.

RECEPT ZA MUFFINE S JABUKAMA: SASTOJCI

Muffini s jabukama mogu se pripremati u standardnom kalupu, od kojeg ispadne 12 muffina. U tom slučaju preporučujemo korištenje papirnatih košarica kako se ne bi lijepili. Možete ih, naravno, peći u u pojedinačnim silikonskim kalupima. Za otprilike 12 komada bit će vam potrebno:

  • 2 veće jabuke
  • sok pola limuna
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • 1 jaje
  • 1 dl ulja
  • 2 dl jogurta ili kiselog vrhnja

POSTUPAK PRIPREME

  • Jabuke očistite i naribajte na krupni ribež, zatim ih pomiješajte s limunovim sokom.
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i cimet.
  • Dodajte jaje, ulje i jogurt pa sve zajedno dobro izmiješajte.
  • Umiješajte naribane jabuke u smjesu i promiješajte da se sastojci ravnomjerno povežu.
  • Smjesu rasporedite u kalupe za muffine do tri četvrtine visine.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180 °C.
  • Po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Pročitajte još