Ovi slani muffini sa šunkom i sirom gotovi su u trenu, a idealni su za ponijeti na izlet, piknik ili posao

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Fina hrana neizostavni je dio svakog izleta u prirodu, istraživanja gradova, piknika… Kad putujemo na mjesta gdje nema restorana, kao što su planine i parkovi, moramo ponijeti hranu od kuće. Tu često upadamo u zamku i pripremamo uvijek iste, već pomalo dosadne sendviče. Recept koji vam danas predstavljamo savršena je alternativna sendvičima, super su ideja za doručak, popodnevnu užinu, a jednostavno ih je ponijeti na posao. Slani muffini sa šunkom i sirom će vas oduševiti, a recept ne može biti jednostavniji!

Znate li koji grad u BiH leži na čak devet rijeka? Ovaj povijesni dragulj nerazvikana je tajna susjedne zemlje, a posjetitelje oduševljava nevjerojatnom prirodom

MUFFINI: DEBELJUŠKASTO TIJESTO KOJEM JE TEŠKO ODOLJETI

Iako muffine obično povezujemo s desertima, oni često dolaze u slanom obliku. To i ne čudi, jer je jelo neodoljivo praktično. Debeljuškasto tijesto u različitim varijantama, slano ili slatko, koje dozvoljava bezbroj kombinacija i praktično je za jelo. Pa tko ih ne bi volio? Sastojci se najčešće miješaju u samo jednoj zdjeli, a potom izlijevaju u kalup, bez potrebe za dodatnim posudama i stvaranjem gomile suđa. Domovina muffina je SAD, gdje je prvi recept zapisan u 19. stoljeću, ali danas su se proširili cijelim svijetom.

S RECEPTOM SE MOŽETE IGRATI I DODAVATI ONO ŠTO NAJVIŠE VOLITE

Ovaj recept slobodno možete prilagođavati ukusu i sastojcima koje trenutno imate u frižideru. Slani muffini sa sirom i šunkom bit će ukusni i ako dio brašna zamijenite kukuruznim, a možete mu dodati začine koje volite, poput ružmarina ili mažurana. Šunku možete zamijeniti buđolom ili pečenicom, a sir odaberite koji god volite, bitno je samo da je tvrd i da se naribati.

SLANI MUFFINI SA ŠUNKOM I SIROM, RECEPT

Za pripremu oko 12 muffina bit će vam potrebno:

Koji otočki grad ima vlastiti dijalekt koji ne razumiju ni u susjednom mjestu? Nježan je i mek, te gotovo uopće ne koristi slova "č" i "ć"
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 0,5 dcl ulja
  • 100 g šunke
  • 100 g sira (npr gauda)
  • 10 crnih maslina
  • sol, papar, začin po želji
  • malo sezama za posipanje

POSTUPAK PRIPREME

  • Pećnicu upalite da se ugrije na 200 stupnjeva. Pripremite kalup za muffine i nauljite ga, ili u svaki stavite papirnatu košaricu.
  • Šunku narežite na kockice ili trakice, a sir naribajte. Maslinama uklonite košticu i narežite ih na četvrtine.
  • Masline, dakako, nisu obavezan sastojak. Umjesto njih možete dodati i mali nasjeckanih kiselih krastavaca, ili potpuno izostaviti ovaj korak.
  • Prvo pomiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i začine.
  • U drugu stavite mokre sastojke, jaja, ulje, mlijeko, pa ih izmiksajte.
  • Dodajte suhe sastojke mokrima i miksajte dok se ne sjedini.
  • Na kraju u smjesu dodajte šunku, sir i masline sve izmiješajte.
  • Napunite kalupe, ali ne do vrha već oko tri četvrtine.
  • Po svakom muffinu pospite malo sezamovih sjemenki i stavite peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva.
  • Možete ih jesti i tople, ali izvrsni će biti i kad se ohlade. Dobar tek!
PODIJELI ČLANAK