Fina hrana neizostavni je dio svakog izleta u prirodu, istraživanja gradova, piknika… Kad putujemo na mjesta gdje nema restorana, kao što su planine i parkovi, moramo ponijeti hranu od kuće. Tu često upadamo u zamku i pripremamo uvijek iste, već pomalo dosadne sendviče. Recept koji vam danas predstavljamo savršena je alternativna sendvičima, super su ideja za doručak, popodnevnu užinu, a jednostavno ih je ponijeti na posao. Slani muffini sa šunkom i sirom će vas oduševiti, a recept ne može biti jednostavniji!
MUFFINI: DEBELJUŠKASTO TIJESTO KOJEM JE TEŠKO ODOLJETI
Iako muffine obično povezujemo s desertima, oni često dolaze u slanom obliku. To i ne čudi, jer je jelo neodoljivo praktično. Debeljuškasto tijesto u različitim varijantama, slano ili slatko, koje dozvoljava bezbroj kombinacija i praktično je za jelo. Pa tko ih ne bi volio? Sastojci se najčešće miješaju u samo jednoj zdjeli, a potom izlijevaju u kalup, bez potrebe za dodatnim posudama i stvaranjem gomile suđa. Domovina muffina je SAD, gdje je prvi recept zapisan u 19. stoljeću, ali danas su se proširili cijelim svijetom.
S RECEPTOM SE MOŽETE IGRATI I DODAVATI ONO ŠTO NAJVIŠE VOLITE
Ovaj recept slobodno možete prilagođavati ukusu i sastojcima koje trenutno imate u frižideru. Slani muffini sa sirom i šunkom bit će ukusni i ako dio brašna zamijenite kukuruznim, a možete mu dodati začine koje volite, poput ružmarina ili mažurana. Šunku možete zamijeniti buđolom ili pečenicom, a sir odaberite koji god volite, bitno je samo da je tvrd i da se naribati.
SLANI MUFFINI SA ŠUNKOM I SIROM, RECEPT
Za pripremu oko 12 muffina bit će vam potrebno:
- 250 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 0,5 dcl ulja
- 100 g šunke
- 100 g sira (npr gauda)
- 10 crnih maslina
- sol, papar, začin po želji
- malo sezama za posipanje
POSTUPAK PRIPREME
- Pećnicu upalite da se ugrije na 200 stupnjeva. Pripremite kalup za muffine i nauljite ga, ili u svaki stavite papirnatu košaricu.
- Šunku narežite na kockice ili trakice, a sir naribajte. Maslinama uklonite košticu i narežite ih na četvrtine.
- Masline, dakako, nisu obavezan sastojak. Umjesto njih možete dodati i mali nasjeckanih kiselih krastavaca, ili potpuno izostaviti ovaj korak.
- Prvo pomiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i začine.
- U drugu stavite mokre sastojke, jaja, ulje, mlijeko, pa ih izmiksajte.
- Dodajte suhe sastojke mokrima i miksajte dok se ne sjedini.
- Na kraju u smjesu dodajte šunku, sir i masline sve izmiješajte.
- Napunite kalupe, ali ne do vrha već oko tri četvrtine.
- Po svakom muffinu pospite malo sezamovih sjemenki i stavite peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva.
- Možete ih jesti i tople, ali izvrsni će biti i kad se ohlade. Dobar tek!