
PUTEVIMA POVIJESTI
Nemate ideju što kuhati za ručak? Ne brinite, na pravom ste mjestu! Pripremili smo vam čak 60 sjajnih recepata koji će zadovoljiti sve ukuse – od klasičnih obiteljskih jela koja su idealna za vikend ručak pa sve do kreativnih, ali i brzih i jednostavnih obroka. Ako volite tradicionalnu kuhinju, na popisu su neizostavne punjene paprike, musaka od krumpira i mljevenog mesa te druge provjerene kombinacije koje mirišu na djetinjstvo. No, ako ste raspoloženi za nešto novo, možda je pravo vrijeme da isprobate kubansku piletinu ili pak španjolsku paellu. Za one koji ručak žele poslužiti u što kraćem roku, imamo i recepte koji su gotovi u manje od pola sata! Pa, krenimo redom…
Rižoto od liganja jedno je od onih jela koje ostavlja dojam profinjenosti, iako je priprema zapravo vrlo jednostavna. Može se pripremiti sa svježim ili smrznutim lignjama, a po želji se mogu dodati i drugi morski plodovi, poput kozica ili dagnji. Ključ savršenog rižota leži u odabiru prave riže. Dugozrnate vrste, poput basmati ili jasmin riže, nisu prikladne za ovo jelo. Umjesto njih, potrebno je koristiti rižu bogatu škrobom, koja će jelu dati karakterističnu kremastu teksturu. Najdostupnija opcija na našem tržištu je arborio riža, dok se među vrhunskim izborima ističe i carnaroli, poznata po svojoj sposobnosti upijanja okusa i postizanja savršene konzistencije.
Piletina je jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu, a njezina svestranost u kuhinji čini je nezamjenjivim sastojkom brojnih jela. Od nje se može pripremiti fini rižoto, krepka juha, mirisni paprikaš, pohana verzija, punjene tortilje ili umak za tjesteninu, a savršeno se uklapa i u mnoga jela na žlicu. Uz toliko mogućnosti, piletina teško može dosaditi. Među klasicima kojima se mnogi rado vraćaju svakako je piletina u umaku od gljiva – jednostavna za pripremu, a s bogatim, neodoljivim okusom koji uvijek oduševljava.
Mahune su iznimno zdravo i nutritivno bogato povrće, a u svijetu postoji oko 150 vrsta. U našim krajevima najčešće se koriste zelene i žute mahune, koje dolaze u obliku tankih „olovčica“ ili plosnatih mahuna. Osim u varivima, često se pripremaju kao salata s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. Svježe mahune su odličan izbor, no kada nisu dostupne, smrznuta verzija praktična je alternativa koja omogućuje uživanje u ovom povrću tijekom cijele godine. Jelu se po želji može dodati i drugo povrće iz hladnjaka – korijen peršina, celer, svježa paprika, tikvica – čime se dodatno obogaćuje okus i nutritivna vrijednost. U ovom receptu vrijedi pravilo: što više, to veselije, a u ovom slučaju i zdravije.
Vinski gulaš jedno je od onih jela koja nikada ne izlaze iz mode. Može se pripremati od različitih vrsta mesa, no najčešće se koristi junetina, koja dugim kuhanjem postaje posebno meka i sočna. Praktična ideja je pripremiti veću količinu odjednom i zamrznuti ga u manjim porcijama. Na taj način uvijek ćete imati brz i ukusan ručak pri ruci – sve što preostaje jest skuhati tjesteninu i uživati u bogatom okusu ovog neodoljivog jela.
Ako ste spremni za kulinarsko putovanje na daleku Kubu, ovaj recept idealan je izbor. Kubanska kuhinja poznata je po neobičnim kombinacijama sastojaka koje se na Balkanu rijetko viđaju zajedno. Snažni začini, tropsko voće, korjenasto povrće, riža, crni grah, začinsko bilje i meso spajaju se u jedinstvene okuse koji osvajaju na prvi zalogaj. Kubanska piletina s rižom upravo je jedno od tih jela – bogato aromama, jednostavno za pripremu i idealno za one koji vole istraživati nove kuhinje. Dodatni bonus? Za pripremu vam je potrebna samo jedna dublja tava, što znači manje posuđa za pranje i više vremena za uživanje u egzotičnim okusima.
Fino mljeveno meso i krumpir. Jelo u kojem su ova dva sastojka glavne zvijezde ne može biti loše. A upravo je takvo jelo slavna pastirska pita, složenac od ragua od mljevenog mesa i pire krumpira, koji se nakon slaganja zapeče u pećnici. Iako malo duže traje, priprema pastirske pite je zapravo vrlo jednostavna. Detalji, poput kvalitetnog mesa i krumpira, začina i dodanog povrća, su oni koji rade razliku. Recept za pastirsku pitu koji donosimo priprema se od miješanog mljevenog mesa ili mljevene junetine. Dakako, ako uspijete nabaviti dobru janjetinu, svakako isprobajte originalni britanski recept, postupak pripreme je isti.
Piletina je omiljena u svim varijantama – kao paprikaš, u juhi, pohana ili čak pripremljena na kubanski način. No, jedno jelo ostaje neupitni klasik: pečeno pile s krumpirom iz pećnice. Posebno je ukusno kada se pripremi punjeno, a upravo ovaj recept jamči sočnost i bogatstvo okusa. Nadjev je jednostavan za pripremu, a postupak nije nimalo kompliciran. Rezultat? Savršeno pečeno pile kojem nitko neće moći odoljeti.
Iako se često smatra talijanskim jelom te je smještena rame uz rame s carbonarom i lazanjama, pileća piccata kakvu danas poznajemo zapravo je rezultat talijansko-američke kuhinje. Ova verzija jela koristi tanke pileće odreske koji se paniraju u brašnu, prže do zlatno smeđe boje, a zatim prelijevaju umakom od limuna, maslaca i kapara uz česti dodatak bijelog vina. U Italiji se tradicionalno koristi teletina za pripremu piccate, dok je pileća varijanta postala iznimno popularna upravo u Americi. Umak od limuna i maslaca česta je kombinacija u talijanskoj kuhinji, ali dodatak kapara daje ovoj verziji poseban, pikantan okus.
Riba je izvrstan izvor proteina i sjajna alternativa mesu, kojeg većina konzumira u prevelikim količinama. Osim što je nutritivno bogata, svestrana je i ukusna, no mnogi je ipak izbjegavaju – bilo zbog cijene, bilo zbog predrasude da je priprema previše zahtjevna. Kupovina fileta uvijek je praktično rješenje – mogu se pripremiti na naglo, pohati u pivskom tijestu ili poslužiti na žlicu s krumpirom. No, ni priprema cijele ribe nije nimalo komplicirana. Pečena u foliji s krumpirom i povrćem, riba će zadržati sočnost i bogatstvo okusa, a pritom ćete imati minimalno posla u kuhinji.
Rižoto je jedno od omiljenih jela mnogima, a razlog tome leži u njegovoj svestranosti, bogatstvu okusa i jednostavnoj pripremi. Zahvaljujući beskrajnim mogućnostima kombiniranja namirnica i začina, rižoto je savršen izbor za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Osim što se kuha u jednom loncu, što znači manje prljavog suđa, u svakom tanjuru spaja glavno jelo i prilog u savršenoj ravnoteži okusa i tekstura. Među najpopularnijim mesnim varijantama u Hrvatskoj posebno se ističe teleći rižoto – priprema traje nešto dulje, ali je i dalje jednostavna te ne zahtijeva složene tehnike kuhanja.
Tijekom radnog tjedna, jela na žlicu predstavljaju idealan ručak, posebno kada ukućani dolaze kući u različita doba dana. Najpraktičnija su ona koja se kuhaju u jednom loncu – poput variva od kelja, graha, graška ili mahuna – što znači manje posla s pranjem suđa. Jedno od posebno zdravih, ukusnih i jednostavnih za pripremu je varivo od poriluka. Iako je poriluk namirnica koju ljudi ili obožavaju ili izbjegavaju, vrijedi mu dati šansu. Dobro pripremljen, ovaj skromni sastojak mogao bi postati vaš novi omiljeni brzi i zdravi ručak!
Tjestenina s umakom od tune i rajčica savršen je izbor kada vam treba brz, ukusan i zasitan obrok – priprema traje samo 15 do 20 minuta. Recept možete prilagoditi vlastitom ukusu dodavanjem omiljenih začina, a odlična je prilika i za iskorištavanje ostataka povrća iz hladnjaka. Tikvica, mrkva ili paprika sjajno će se uklopiti u umak, samo ih je potrebno dodati nakon što luk omekša i pirjati desetak minuta.
Krumpir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima – jeftin, zasitan i ukusan, savršen je prilog koji se može pripremiti na bezbroj načina, a svaki put rezultira drugačijim jelom. No, krumpir ne mora biti samo prilog – može biti i samostalno jelo koje osvaja svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa. Jedan od takvih recepata je gratinirani krumpir, klasik koji se priprema brzo i lako, a uvijek pruža savršeno kremastu i hrskavu kombinaciju kojoj je teško odoljeti.
Sočna mesna štruca s jajima jedno je od onih jela koje ćete rado imati na meniju vikendom – a jednom kada ga probate, shvatit ćete i zašto! Ovaj pomalo zaboravljeni klasik oduševljava jednostavnom pripremom i bogatim okusom, a najbolje se slaže uz pire krumpir. Peče se svega sat vremena, što ga čini idealnim izborom za lagani, ali zasitan obrok. Savršeno će se uklopiti u opušteni vikend ritam, ostavljajući vam dovoljno vremena za druženje s obitelji ili izlet u prirodu.
Stručnjaci se slažu, riba bi trebala biti na jelovniku barem dva puta tjedno. Mnogo ljudi zazire od ribe, kako zbog cijene, tako i raširenog vjerovanja da ju je komplicirano pripremiti. No, ovaj recept za oslić u pivskom tijestu demantirat će obje pretpostavke! Jednostavno ga je pripremiti, a zbog hrskavog omotača od tijesta u njemu uživaju i oni koji inače nisu obožavatelji hrane iz mora.
Đuveč se jede u svim krajevima Hrvatske, kao i na cijelom Balkanu. Posebno je popularan u Bugarskoj, a u Rumunjskoj se naziva ghiveci i smatra se nacionalnim jelom koje je ime dobilo po glinenoj posudi u kojoj se kuhalo. Recepti se razlikuju od zemlje do zemlje i od regije do regije. Neki u njega dodaju meso, no originalni recept uključuje samo povrće, i to što više vrsta. Neovisno o receptu ideja je ista: ukuhati svježe, sezonsko povrće u gusti i ukusni umak, koji potom poslužujemo s rižom. Često se jede kao prilog mesu, ali sasvim dobro funkcionira i kao lagano, samostalno jelo.
U danima kad želimo lagana jela i zdraviji obrok ništa ne paše kao fina juha. A jedna od onih koje su osvojile cijeli svijet zasigurno je talijanski klasik minestrone. Juha prepuna povrća zdrav je i ukusan obrok u danima kad želite odmoriti od teške hrane. Recept za minestrone u Italiji se razlikuje od regije do regije, no mi vam donosimo onaj jednostavni, klasični, koji dozvoljava i niz varijacija i eksperimentiranja.
Recepata za tortilje s piletinom ima onoliko koliko ima kućnih hladnjaka s različitim namirnicama unutra. To znači da ih možete pripremiti potpuno po svom ukusu – dodajući ili izostavljajući povrće, ovisno o tome što najviše volite ili što vam je trenutno pri ruci. Uz igru sastojcima, lako možete mijenjati i umake, stvarajući svaki put novo, a uvijek ukusno jelo. Klasična “meksička” kombinacija s kukuruzom, grahom i ljutim umakom pravi je hit, no mi vam donosimo recept za nešto lakšu, mediteransku verziju, koja će osvojiti svojom svježinom i aromama.
Uz burek, pitu od sira i štrudlu od jabuka, najpopularnije jelo od vučenog tijesta u Hrvatskoj je zasigurno bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Dok ne usavršite izradu domaćeg tijesta, slobodno posegnite za kupovnima. Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.
Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o vrlo jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, također koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Rižoto je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu. Ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.
Kad se radi o jelima koje gotovo svi vole, na vrhu liste neminovno će se naći pohano meso. Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice za koju vam danas donosimo recept! Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.
Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Kako bi one ispale savršeno, za recept smo pitali našeg poznatog food blogera Vedrana Boškovića koji nam je otkrio i nekoliko jednostavnih trikova uz koje će vam punjene paprike baš uvijek uspjeti.
Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Grčka inačica ovog preukusnog jela bez sumnje je jedno od najpopularnijih u toj mediteranskoj zemlji i teško da ćete danas pronaći konobu koja ne poslužuje „moussakas” ili kućanstvo koje ju ne priprema u posebnim prilikama! Na Balkanu se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Musaka od krumpira i mljevenog mesa zasitno je jelo koje će vas držati cijeli dan, a gotova je za samo sat vremena.
Usitnjeni listovi blitve pečeni između dva tanka sloja najosnovnijeg tijesta: to je, najjednostavnije opisano, soparnik, autohtono jelo iz Poljica koje se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. Unatoč jednostavnom opisu, soparnik je ipak puno više – on je hrana i tradicija u jednom. Na području južno od Splita, u brdima iznad Omiša, gdje su danas Poljica, a nekada je bio prostor Poljičke republike, ovo se jelo priprema još od vremena Turaka, odnosno od 15. i 16. stoljeća. Iako ima poseban okus kad se peče na otvorenom kominu i pod žarom, okus pravog soparnika moguće je rekonstruirati i u pećnici. Trebat će vam najosnovniji i vrlo povoljni sastojci te nešto vještine za razvlačenje tijesta.
Mirisno i vruće jelo od nekoliko vrsta mesa, originalno pripremljeno u kotliću na otvorenoj vatri, stotinama je godina hranilo umorne radnike i pastire. Upravo pastirima, ili čobanima, čobanac duguje svoje ime. U prošlosti su ga oni pripremali tako da bi doveli blago na pašnjak, naložili bi vatru i u ugrijanu vodu dodavali meso. Našlo se tu svinjetine, piletine, govedine, a povremeno i dobar komad divljači. Ubacili bi pastiri i povrća i sve ostavili na vatrici nekoliko sati. Na kraju bi dodali feferona i ljute paprike, malo vina i prionuli na objed na svježem zraku dok su krave i ovce bezbrižno pasle. Uz kulen i fiš, čobanac je danas jedno od jela koje među prvima povezujemo sa Slavonijom. Vrhunske domaće namirnice, jaki okusi, ljutina, velikodušnost sa začinima, sve su to obilježja slavonske kuhinje koja je obožavana u cijeloj zemlji.
Stanovnici Visa, gradića osnovanog još 397. godine prije Krista kao antička Issa, oduvijek su bili skromni i radišni ribari. U njihovim su kuhinjama nastajala jednostavna jela od namirnica koje su im bile dostupne. Soljenje ribe bilo je način konzervacije i čuvanja namirnice puno prije danas uobičajenih hladnjaka i škrinja pa ne čudi da je upravo slana, aromatična plava riba našla mjesto i ovom receptu. Tako je nastalo tradicionalno dalmatinsko jelo viška pogača koja se radi od dizanog tijesta, pirjanog luka sa začinima i slanim srdelama ili inćunima. Poslužuje se rezana na trokute, za užinu, brzi ručak ili laganu večeru. Iako su se neki stanovnici malo poigravali začinima i ponekad mijenjali vrstu ribe koju stavljaju u nadjev, u osnovi se viška pogača kroz stoljeća nije mnogo mijenjala.
Omiljeno tradicionalno jelo sa sjevera Hrvatske, koje se najviše priprema u Hrvatskom zagorju, vole gotovo svi i njihova je slava davno prerasla granice područja na kojem su nastale. Meko tijesto i ukusni svježi sir jednostavna su, a opet tako pogođena kombinacija koja osvaja na prvu. Štrukli mogu biti restoranski specijalitet, zalogaj koji se jede s nogu, delicija koju kod kuće spremamo najmilijima. Mogu biti predjelo, samostalni obrok, juha ili desert. U svestranim štruklama samo se od jednog pravila ne odstupa: namirnice, prvenstveno sir, moraju biti vrhunske i svježe. Najjednostavnije bi ih bilo opisati kao specifičnu, domaću verziju štrudle, a kao i mnoga tradicionalna jela nastale su iz neimaštine.
Brudet je prava gastronomska ikona u Dalmaciji, radi se s pažnjom, za ljude koji su nam dragi, uvijek u velikom loncu oko kojeg će se okupiti više prijatelja. Od mjesta do mjesta, ali i od obitelji do obitelji, recept se razlikuje i svatko ima ono nešto svoje, a razlikuju se i prilozi koji se uz njega poslužuju. Unatoč nijansama i pokojoj različitosti, osnova brudeta ipak je uvijek ista: to je gušće jušno jelo od ribe, često s pokojom kozicom i škampom, lukom, rajčicom i peršinom, spremljeno u loncu uz jedno pravilo od kojeg se nipošto ne odstupa: sastojci se ne miješaju, već se lonac trese tijekom kuhanja kako bi riba ostala čitava.
Kada čujete za pojam kebab, vjerojatno odmah pomislite na Tursku. Ova street food delicija spada u najpopularnija „brza jela” diljem svijeta, mnogima je omiljena na povratku iz ludog noćnog izlaska, a sva njena filozofija leži u finom mesu i malom milijunu priloga i umaka kojima je teško odoljeti. Iako nije jedno od najhranjivijih i najzdravijih jela, svi mi imamo onaj jedan, ili više njih, „cheat day” – dan u tjednu kada se prepustimo masnim i slasnim obrocima u neograničenoj količini.
Ovu zelenu namirnicu možete pronaći u brojnim trgovinama i tržnicama, a zbog njezinih svojstava i jednostavnosti pripreme svakako bi trebala naći mjesto u vašem jelovniku. Tikvice se mogu peći, pripremati na roštilju, kuhati, puniti raznim nadjevima ili koristiti u musaki, a ako vam je dosta suhih jela i zaželjeli ste se nečega „na žlicu”, onda će vam prijati gusta juha. Prirodna, savršeno kremasta, ukusna…
Paella je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela svjetske kuhinje. Radi se o nekoj vrsti rižota koji se priprema na drugačiji način jer uključuje različite kombinacije povrća, mesa i morskih plodova, karakteristično je začinjen šafranom, ali ima i druge začine ovisno o receptu i području u Španjolskoj iz kojeg dolazi. Postoji onoliko varijacija ovog jela koliko i kuhara, potječe iz Valencije, a najpopularnije prihvaćena priča o nastanku kaže da su sluge na kraljevskim dvorovima sakupljali ostatke hrane, miješali ih i kuhali na otvorenoj vatri. S obzirom na to da je nastala dodavanjem svega, jedno je od najzabavnijih jela za pripremiti jer možete koristiti namirnice prema vlastitim željama.
Kada na jugu Hrvatske domaćin želi svome gostu predstaviti najbolje od gastronomske tradicije svoga kraja, na stolu će se naći skradinski rižoto, dalmatinski brudet, pašticada, viška pogača, pršut, poljički soparnik… Osim što se radi o vrhunskim jelima koja su puna arome i mirisa Mediterana, njihov specifičan način pripreme iskristalizirao se kao najzdraviji u Europi te ga je prepoznao UNESCO svrstavši ga na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Osim navedenih delicija, gotovo svaki restoran u Dalmaciji na svom jelovniku ima i paštetu od tune, ukusan namaz kojem je teško odoljeti. Odlično se slaže sa svakim kruhom, uz tost, krekere ili tortilje, a sigurni smo da kada ga jednom probate napraviti kod kuće – postat će redoviti gost i na vašem stolu.
Zadnji dani ljeta i početak jeseni u znaku su jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih.
Zdravo fast food jelo s Bliskog istoka, napravljeno od slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, u posljednjih nekoliko godina osvojilo je svijet svojim okusom. Smatra se da falafel potječe iz Egipta jer su vjernici iz Koptske katoličke Crkve tražili obilnu zamjenu za meso tijekom dugih sezona posta ili korizme. Posluživali su ga u obliku sendviča s preljevom tahinija i mnoštvom mediteranske salate, s kriškama pečenih ili prženih patlidžana. Ovo vegansko jelo priprema se od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i nećete vjerovati koliko je jednostavno napraviti ga kod kuće. Odlični sastojci ključni su za izvrstan krajnji proizvod pa svakako kupite visokokvalitetne začine poput kumina i korijandera za svoju mješavinu.
Ljubitelji hrane često kažu da se godina dijeli na dvije sezone: sezonu punjenih paprika i sezonu sarme. Potonja bolje prija kad su temperature niže, a prva u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg, mirisnog povrća. Ako se spremate po prvi put sami napraviti ovo slasno jelo i prestati ovisiti o bakama, mamama i tetkama koje su usavršile njihovu pripremu, u nastavku donosimo recept uz koji će vam sarma baš uvijek uspjeti.
U ljetnim mjesecima tržnice su prepune tikvica, a možete ih pripremiti na desetke načina: tikvice na salatu, punjene mljevenim mesom i zapečene u rerni, u kombinaciji s ribom, kremasti rižoto s tikvicama, juha od tikvica… Ova niskokalorična namirnica gotova je u tren oka, a najbolje je to što je možete kombinirati uz baš sve što vam padne na pamet. Ako ste potrazi za ukusnim receptom koji je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena, popečci od tikvica su uvijek dobra ideja.
Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!
U hladna, zimska poslijepodneva ništa ne paše bolje od tople juhe, jela na žlicu punog vitamina i minerala, koje je hranjivo i krepko. Krem juha od brokule upravo je takvo jelo, lako se priprema, zasitno je i ukusno, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu.
Savršeno kremasti namaz od slanutka prepun proteina sa žestoko osporavanim pričama o podrijetlu kombinira nekoliko jednostavnih sastojaka i rado ga viđamo na stolovima. Slanutak, tahini, maslinovo ulje, limun, sol i češnjak… Kuhari kažu da se u humusu može uživati na različite načine. Može se konzumirati kao umak s čipsom ili povrćem, kao namaz u sendvičima, pa čak i kao preljev za salatu. Osobito je odlično jelo/snack za vegane koji ne konzumiraju životinjske proizvode, uključujući mlijeko, jaja ili bilo koje mliječne proizvode poput sira ili maslaca.
Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi. Ukusno je, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su pak dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim.
Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno.
Postoje obroci oko kojih se posebno trudimo, stojimo u kuhinji satima, radimo više vrsta priloga, kombiniramo razne tehnike kuhanja… A postoje i oni koji su jednostavni, ne traže kompliciranje, a nagrađuju divnim, bogatim okusom. Jedno od takvih je i bolonjez. Gusti umak od mljevenog mesa klasik je koji nam nikad ne dosadi, a najčešće ga jedemo sa špagetima. Uz to, može se kombinirati s različitim namirnicama i jelima, kao što su punjene tikvice ili musaka.
Kad dođu hladniji dani, sve nam više pašu topla jela na žlicu, a fina juha uvijek je rado viđena na stolu. Pileća ili kokošja juha je, uz onu goveđu, najčešća na stolovima u svim dijelovima Hrvatske. Bez dobre juhe teško je zamisliti svečaniji obrok, nedjeljni ručak ili hladne zimske večeri. Topla juhica krijepi organizam, daje mu energiju, a za onu pileću se često smatra i da liječi prehlade. U Zagrebu i na sjeveru Hrvatske tradicionalno se priprema „ajngemahtec“, no slična verzija postoji i u drugim krajevima.
Mnogima početak zime označava prvo jelo s kiselim kupusom. Od kraljice zimskog stola, sarme, preko kobasica s kiselim kupusom i sekeli gulaša, sve do klasika kojeg svi obožavaju, bunceka, zimska jela su izdašna, ukusna i griju nas kad se temperature počnu muvati oko nule. Buncek s kiselim kupusom jedno je od omiljenih zimskih jela, a nije ga teško pripremiti. Obično se poslužuje s restanim krumpirom i ta kombinacija mesa, kupusa i zasitnog priloga satima će vas držati sitima i sretnima.
Losos je praktičan za pripremu jer od njega možemo napraviti lijepe odreske koji nemaju puno kostiju, peče se kratko, a nagrađuje punim i bogatim okusom. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, dobar je izvor selena i kalija, a ima i dosta vitamina A, D, E i K. Ako još niste, probajte ga pečenog u pećnici s povrćem, ili ga ispecite u foliji u kojoj će zadržati sve svoje okuse i začine. Kako ga god pripremali, možete mu dodati umak od kopra za koji vam danas donosimo recept.
Jedan od jednostavnih zimskih recepata koji je popularan u kontinentalnom dijelu Hrvatske je sekeli gulaš, koji se priprema od kiselog kupusa i svinjetine. Recept za sekeli gulaš jako je jednostavan, jelo je ukusno i zasitno, a namirnice koje idu u njega financijski pristupačne i dostupne. U ovom jelu svježina kiselog kupusa na savršen se način nadopunjava s izdašnom i masnijom svinjetinom, što čini zasitan, ali izbalansiran zimski obrok.
Tople i krepke juhe savršen su uvod u svaki ručak, a mogu funkcionirati i kao zaseban obrok. Jedna od onih nakon kojih vam neće trebati glavno jelo i prilog jer funkcionira kao gusto varivo je i slavna zagorska juha. Kao što joj ime i govori, potječe iz prekrasnog, zelenog Zagorja gdje se priprema od davnina. U glavnoj ulozi su gljive, slanina i krumpir, no svaka kuća ima svoju verziju i pokoji „tajni“ sastojak.
Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se pripremaju u gotovo svim kulturama. Neki ih peku, drugi poslužuju sa špagetima, treći kuhaju s egzotičnim začinima… Kod nas je omiljeni način pripreme i posluživanja onaj s umakom od rajčice, a kao prilog je gotovo obavezan pire krumpir. Ćufte u umaku od rajčice jedno je od onih jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena ni vještine, a vole ih gotovo svi. Mi vam donosimo maksimalno pojednostavljen recept za ovo klasično jelo, u kojem se napravi smjesa i stavi kuhati, bez prethodnog prženja i bez kompliciranih dodataka.
Svatko od nas ima svoj recept za palačinke koji redovito „pali”, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina. Zahvaljujući relativno blagom okusu, palačinke se dobro slažu s mnoštvom različitih nadjeva, kako slatkih tako i slanih. Lako ih je prilagoditi kao opciju za doručak, ručak, večeru ili desert. No, kako vam zvuči kombinacija sa šunkom, sirom, pancetom i kobasicama?
Krpice sa zeljem karakteristično su jelo za kontinentalnu Hrvatsku, posebno je popularno u sjevernim krajevima, a u Slavoniji se naziva “flekice s kupusom”. Jelo kombinira jednostavno, jeftine i lako dostupne sastojke. Glavne su zvijezde kupus, riznica vitamina i minerala, te tijesto koje možete napraviti sami ili ga, doslovno bilo gdje, kupiti. Dodatnu dimenziju mu daju začini s kojima se možete poigrati, ali klasične krpice sa zeljem, u receptu koji donosimo, ne traže kompliciranje.
Osim nevjerojatnog okusa, ovo tradicionalno talijansko jelo osvaja i svojom brzinom pripreme. U originalnom talijanskom receptu koristi se guanciale, ukusna slanina od sušenih svinjskih obraza. No nju je teško nabaviti pa se kod nas obično koristi panceta. Osim nje, sve što vam je potrebno su maslinovo ulje, jaja, Pecorino sir, svježe mljeveni papar, sol i, naravno, špageti. Ono što čini carbonaru posebnom je njena kremasta tekstura i bogat okus – no važno je napomenuti da, za razliku od mnogih modernih recepata, originalni carbonara recept ne sadrži vrhnje. Ključ je savladati osnovni recept, a zatim, po želji, dodavati omiljene sastojke kako biste personalizirali ovo ukusno jelo.
Ako ste ljubitelj piletine i tražite način kako da vaša pileća krilca postanu prava zvijezda na stolu koja će baš svi obožavati, imamo rješenje za vas. Bez obzira na to pripremate li ih za nedjeljni ručak, roštilj s prijateljima ili jednostavni i brzi svakodnevni obrok, sočna i hrskava krilca uvijek su pun pogodak. Ključ je u dobroj marinadi, koja će mesu dati neodoljivu aromu, sočnost i savršenu zapečenost.
Pileće meso je meko, ukusno, svestrano. Od jedne se ptice može napraviti niz različitih jela: od pečenja, juhe, rižota, sve do ukusnog jela na žlicu. Upravo vam takvo danas predstavljamo. Pileći paprikaš klasik je koji je jednostavno napraviti, a koji vole gotovo svi. Za ukusan ručak treba vam tek fina piletina i nešto začina, a kako je u njemu već krumpir ne trebate smišljati dodatni prilog. Recept za pileći paprikaš jednostavan je, a jelo jako ukusno!
Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.
Ako ste u potrazi za jelom koje će vam uljepšati kišne i tmurne dane te vas zagrijati u predstojećim, sve hladnijim mjesecima, ona bi mogla upravo sada završiti. Naime, imamo savršeni prijedlog jednog takvog jela. Taj prijedlog dolazi iz dalekog Uzbekistana, tradicionalno je tamošnje jelo, poznato i pod nadimkom ‘tekući pilav‘. Riječ je o uzbekistanskoj tradicionalnoj juhi koja se zove mastava, za koju imamo odličan recept.
Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja. Tjestenina dolazi u bezbroj veličina i oblika i jedna je od najkonzumiranijih namirnica na svijetu. Donosimo vam recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.
Iako muffine obično povezujemo s desertima, oni često dolaze u slanom obliku. To i ne čudi, jer je jelo neodoljivo praktično. Debeljuškasto tijesto u različitim varijantama, slano ili slatko, koje dozvoljava bezbroj kombinacija i praktično je za jelo. Pa tko ih ne bi volio? Recept koji vam danas predstavljamo savršena je alternativna sendvičima, super su ideja za doručak, popodnevnu užinu, a jednostavno ih je ponijeti na posao.
Ako ste raspoloženi za jednostavno jelo od ukusne, bijele ribe, napravite klasik koji je često na stolovima u hrvatskim domovima. Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Što je najbolje, možete si olakšati posao i pripremiti ga od već očišćenih fileta smrznutog oslića.
Mnogima omiljeno povrće blagog je okusa i uklapa se u različita jela, od predjela, juha, sve do glavnih jela, a koriste se i u popularnom kruhu s tikvicama. Tikvice se mogu peći, pripremati na roštilju, kuhati, koristiti u složencima, od njih se može raditi ukusna juha… Jedno od najpopularnijih jela su tikvice punjene mljevenim mesom i zapečene u pećnici.
Ako postoji jedno jelo koje nam nikada ne dosadi, to je salata od tune i povrća. Tisuće je načina na koje je možete pripremiti, a mi smo otkrili način kako da učinimo ovaj obrok još zdravijim. Odlučili smo zamijeniti majonezu s grčkim jogurtom čime smo smanjili količinu masti, a povećali proteine. Rezultat je jednako kremasta i sočna salata koja istovremeno lagano sjeda. Kako je ukusnija što duže stoji, salata od tune postala je i popularan ručak za ponijeti na posao. Jednostavno je spremite u posudicu i za gablec vas čeka obrok koji kombinira namirnice pune energije potrebne da nastavite s radom.
PUTEVIMA POVIJESTI
izgleda kao umjetničko djelo
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto