NA KRAJNJEM JUGU PLANETE
Hrana i piće
Nemate ideju što kuhati? Imamo 22 genijalna recepta koji će vas oduševiti
Nemate ideju što kuhati za ručak? Ne tražite dalje jer smo za vas pripremili čak 22 genijalna recepta. Bilo da ste raspoloženi za nešto klasično poput punjenih paprika i musake od krumpira i mljevenog mesa ili ipak birate neko „egzotičnije” jelo, sigurno ćete pronaći nešto za sebe…
PUNJENE PAPRIKE
Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Kako bi one ispale savršeno, za recept smo pitali našeg poznatog food blogera Vedrana Boškovića koji nam je otkrio i nekoliko jednostavnih trikova uz koje će vam punjene paprike baš uvijek uspjeti.
SAZNAJ VIŠE: Recept za punjene paprike
MUSAKA OD KRUMPIRA I MLJEVENOG MESA
Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Grčka inačica ovog preukusnog jela bez sumnje je jedno od najpopularnijih u toj mediteranskoj zemlji i teško da ćete danas pronaći konobu koja ne poslužuje „moussakas” ili kućanstvo koje ju ne priprema u posebnim prilikama! Na Balkanu se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Musaka od krumpira i mljevenog mesa zasitno je jelo koje će vas držati cijeli dan, a gotova je za samo sat vremena.
SAZNAJ VIŠE: Recept za musaku
RIŽOTO S PLODOVIMA MORA
Mnogi će se složiti kako je malo jela na svijetu koja su postala toliko popularna i opće prihvaćena kao što je to rižoto! Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi.
SAZNAJ: Rižoto s plodovima mora
POLJIČKI SOPARNIK
Usitnjeni listovi blitve pečeni između dva tanka sloja najosnovnijeg tijesta: to je, najjednostavnije opisano, soparnik, autohtono jelo iz Poljica koje se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. Unatoč jednostavnom opisu, soparnik je ipak puno više – on je hrana i tradicija u jednom. Na području južno od Splita, u brdima iznad Omiša, gdje su danas Poljica, a nekada je bio prostor Poljičke republike, ovo se jelo priprema još od vremena Turaka, odnosno od 15. i 16. stoljeća. Iako ima poseban okus kad se peče na otvorenom kominu i pod žarom, okus pravog soparnika moguće je rekonstruirati i u pećnici. Trebat će vam najosnovniji i vrlo povoljni sastojci te nešto vještine za razvlačenje tijesta.
SAZNAJ VIŠE: Recepta za poljički soparnik.
ČOBANAC
Mirisno i vruće jelo od nekoliko vrsta mesa, originalno pripremljeno u kotliću na otvorenoj vatri, stotinama je godina hranilo umorne radnike i pastire. Upravo pastirima, ili čobanima, čobanac duguje svoje ime. U prošlosti su ga oni pripremali tako da bi doveli blago na pašnjak, naložili bi vatru i u ugrijanu vodu dodavali meso. Našlo se tu svinjetine, piletine, govedine, a povremeno i dobar komad divljači. Ubacili bi pastiri i povrća i sve ostavili na vatrici nekoliko sati. Na kraju bi dodali feferona i ljute paprike, malo vina i prionuli na objed na svježem zraku dok su krave i ovce bezbrižno pasle. Uz kulen i fiš, čobanac je danas jedno od jela koje među prvima povezujemo sa Slavonijom. Vrhunske domaće namirnice, jaki okusi, ljutina, velikodušnost sa začinima, sve su to obilježja slavonske kuhinje koja je obožavana u cijeloj zemlji.
SAZNAJ VIŠE: Recept za čobanac
VIŠKA POGAČA
Stanovnici Visa, gradića osnovanog još 397. godine prije Krista kao antička Issa, oduvijek su bili skromni i radišni ribari. U njihovim su kuhinjama nastajala jednostavna jela od namirnica koje su im bile dostupne. Soljenje ribe bilo je način konzervacije i čuvanja namirnice puno prije danas uobičajenih hladnjaka i škrinja pa ne čudi da je upravo slana, aromatična plava riba našla mjesto i ovom receptu. Tako je nastalo tradicionalno dalmatinsko jelo viška pogača koja se radi od dizanog tijesta, pirjanog luka sa začinima i slanim srdelama ili inćunima. Poslužuje se rezana na trokute, za užinu, brzi ručak ili laganu večeru. Iako su se neki stanovnici malo poigravali začinima i ponekad mijenjali vrstu ribe koju stavljaju u nadjev, u osnovi se viška pogača kroz stoljeća nije mnogo mijenjala.
SAZNAJ VIŠE: Recept za višku pogaču
ZAGORSKE ŠTRUKLE
Omiljeno tradicionalno jelo sa sjevera Hrvatske, koje se najviše priprema u Zagorskoj i Varaždinskoj županiji, vole gotovo svi i njihova je slava davno prerasla granice područja na kojem su nastale. Meko tijesto i ukusni svježi sir jednostavna su, a opet tako pogođena kombinacija koja osvaja na prvu. Štrukli mogu biti restoranski specijalitet, zalogaj koji se jede s nogu, delicija koju kod kuće spremamo najmilijima. Mogu biti predjelo, samostalni obrok, juha ili desert. U svestranim štruklama samo se od jednog pravila ne odstupa: namirnice, prvenstveno sir, moraju biti vrhunske i svježe. Najjednostavnije bi ih bilo opisati kao specifičnu, domaću verziju štrudle, a kao i mnoga tradicionalna jela nastale su iz neimaštine.
SAZNAJ VIŠE: Recept za zagorske štrukle
DALMATINSKI BRUDET
Brudet je prava gastronomska ikona u Dalmaciji, radi se s pažnjom, za ljude koji su nam dragi, uvijek u velikom loncu oko kojeg će se okupiti više prijatelja. Od mjesta do mjesta, ali i od obitelji do obitelji, recept se razlikuje i svatko ima ono nešto svoje, a razlikuju se i prilozi koji se uz njega poslužuju. Unatoč nijansama i pokojoj različitosti, osnova brudeta ipak je uvijek ista: to je gušće jušno jelo od ribe, često s pokojom kozicom i škampom, lukom, rajčicom i peršinom, spremljeno u loncu uz jedno pravilo od kojeg se nipošto ne odstupa: sastojci se ne miješaju, već se lonac trese tijekom kuhanja kako bi riba ostala čitava.
SAZNAJ VIŠE: Recept za dalmatinski brudet
KEBAB
Kada čujete za pojam kebab, vjerojatno odmah pomislite na Tursku. Ova street food delicija spada u najpopularnija „brza jela” diljem svijeta, mnogima je omiljena na povratku iz ludog noćnog izlaska, a sva njena filozofija leži u finom mesu i malom milijunu priloga i umaka kojima je teško odoljeti. Iako nije jedno od najhranjivijih i najzdravijih jela, svi mi imamo onaj jedan, ili više njih, „cheat day” – dan u tjednu kada se prepustimo masnim i slasnim obrocima u neograničenoj količini.
SAZNAJ VIŠE: Recept za kebab
JUHA OD TIKVICA
Ovu zelenu namirnicu možete pronaći u brojnim trgovinama i tržnicama, a zbog njezinih svojstava i jednostavnosti pripreme svakako bi trebala naći mjesto u vašem jelovniku. Tikvice se mogu peći, pripremati na roštilju, kuhati, puniti raznim nadjevima ili koristiti u musaki, a ako vam je dosta suhih jela i zaželjeli ste se nečega „na žlicu”, onda će vam prijati gusta juha. Prirodna, savršeno kremasta, ukusna…
SAZNAJ VIŠE: Recept za juhu od tikvica
ŠPANJOLSKA PAELLA
Paella je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela svjetske kuhinje. Radi se o nekoj vrsti rižota koji se priprema na drugačiji način jer uključuje različite kombinacije povrća, mesa i morskih plodova, karakteristično je začinjen šafranom, ali ima i druge začine ovisno o receptu i području u Španjolskoj iz kojeg dolazi. Postoji onoliko varijacija ovog jela koliko i kuhara, potječe iz Valencije, a najpopularnije prihvaćena priča o nastanku kaže da su sluge na kraljevskim dvorovima sakupljali ostatke hrane, miješali ih i kuhali na otvorenoj vatri. Današnja Paella je svoje ime dobila po paelleri ili paelli, okrugloj tavi s dvije ručke sa strane iz koje se tradicionalno i jede. S obzirom na to da je nastala dodavanjem svega, jedno je od najzabavnijih jela za pripremiti jer možete koristiti namirnice prema vlastitim željama.
SAZNAJ VIŠE: Recept za paellu
PAŠTETA OD TUNE
Kada na jugu Hrvatske domaćin želi svome gostu predstaviti najbolje od gastronomske tradicije svoga kraja, na stolu će se naći skradinski rižoto, dalmatinski brudet, pašticada, viška pogača, pršut, poljički soparnik… Osim što se radi o vrhunskim jelima koja su puna arome i mirisa Mediterana, njihov specifičan način pripreme iskristalizirao se kao najzdraviji u Europi te ga je prepoznao UNESCO svrstavši ga na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Osim navedenih delicija, gotovo svaki restoran u Dalmaciji na svom jelovniku ima i paštetu od tune, ukusan namaz kojem je teško odoljeti. Odlično se slaže sa svakim kruhom, uz tost, krekere ili tortilje, a sigurni smo da kada ga jednom probate napraviti kod kuće – postat će redoviti gost i na vašem stolu.
SAZNAJ VIŠE: Recept za paštetu od tune
JUHA OD BUNDEVE
Zadnji dani ljeta i početak jeseni u znaku su jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih.
SAZNAJ VIŠE: Recept za juhu od bundeve
FALAFEL KUGLICE
Zdravo fast food jelo s Bliskog istoka, napravljeno od slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, u posljednjih nekoliko godina osvojilo je svijet svojim okusom. Smatra se da falafel potječe iz Egipta jer su vjernici iz Koptske katoličke Crkve tražili obilnu zamjenu za meso tijekom dugih sezona posta ili korizme. Posluživali su ga u obliku sendviča s preljevom tahinija i mnoštvom mediteranske salate, s kriškama pečenih ili prženih patlidžana. Ovo vegansko jelo priprema se od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i nećete vjerovati koliko je jednostavno napraviti ga kod kuće. Odlični sastojci ključni su za izvrstan krajnji proizvod pa svakako kupite visokokvalitetne začine poput kumina i korijandera za svoju mješavinu.
SAZNAJ VIŠE: Recept za falafel kuglice
SARME
Ljubitelji hrane često kažu da se godina dijeli na dvije sezone: sezonu punjenih paprika i sezonu sarme. Potonja bolje prija kad su temperature niže, a prva u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg, mirisnog povrća. Ako se spremate po prvi put sami napraviti ovo slasno jelo i prestati ovisiti o bakama, mamama i tetkama koje su usavršile njihovu pripremu, u nastavku donosimo recept uz koji će vam sarma baš uvijek uspjeti.
SAZNAJ VIŠE: Recept za sarme
GUSTA JUHA OD BROKULE
U hladna, zimska poslijepodneva ništa ne paše bolje od tople juhe, jela na žlicu punog vitamina i minerala, koje je hranjivo i krepko. Krem juha od brokule upravo je takvo jelo, lako se priprema, zasitno je i ukusno, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu.
SAZNAJ VIŠE: Recept za juhu od brokule
HUMUS: KREM NAMAZ OD SLANUTKA
Savršeno kremasti namaz od slanutka prepun proteina sa žestoko osporavanim pričama o podrijetlu kombinira nekoliko jednostavnih sastojaka i rado ga viđamo na stolovima. Slanutak, tahini, maslinovo ulje, limun, sol i češnjak… Kuhari kažu da se u humusu može uživati na različite načine. Može se konzumirati kao umak s čipsom ili povrćem, kao namaz u sendvičima, pa čak i kao preljev za salatu. Osobito je odlično jelo/snack za vegane koji ne konzumiraju životinjske proizvode, uključujući mlijeko, jaja ili bilo koje mliječne proizvode poput sira ili maslaca.
SAZNAJ VIŠE: Recept za humus
POPEČCI OD TIKVICA
U ljetnim mjesecima tržnice su prepune tikvica, a možete ih pripremiti na desetke načina: tikvice na salatu, punjene mljevenim mesom i zapečene u rerni, u kombinaciji s ribom, kremasti rižoto s tikvicama, juha od tikvica… Ova niskokalorična namirnica gotova je u tren oka, a najbolje je to što je možete kombinirati uz baš sve što vam padne na pamet. Ako ste potrazi za ukusnim receptom koji je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena, popečci od tikvica su uvijek dobra ideja.
SAZNAJ VIŠE: Recept za popečke (polpete) od tikvica
ŠPAGETI S ČEŠNJAKOM I ULJEM
Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!
SAZNAJ VIŠE: Recept za špagete s češnjakom i uljem
VARIVO OD PILETINE, GRAŠKA I NOKLICA
Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi. Ukusno je, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su pak dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim.
SAZNAJ VIŠE: Recept za varivo od piletine, graška i noklica
GRAH VARIVO
Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno.
SAZNAJ VIŠE: Recept za grah varivo
VINSKI GULAŠ
Jedno od klasičnih jela koja nam nikada ne mogu dosaditi je vinski gulaš. Može se raditi od različitih vrsta mesa, no najčešće se upotrebljava junetina, koja dugim kuhanjem postaje posebno meka i sočna. Super je ideja napraviti odjednom veću količinu i zamrznuti ga u manjim porcijama. Tako ćete uvijek imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.
SAZNAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš