Preukusno jelo koje će vas zasititi za cijeli dan: evo kako napraviti musaku od krumpira i mljevenog mesa

Sočna Musaka
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Grčka inačica ovog preukusnog jela bez sumnje je jedno od najpopularnijih u toj mediteranskoj zemlji i teško da ćete danas pronaći konobu koja ne poslužuje „moussakas” ili kućanstvo koje ju ne priprema u posebnim prilikama! Na Balkanu se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Musaka od krumpira i mljevenog mesa zasitno je jelo koje će vas držati cijeli dan, gotova je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

MUSAKA OD KRUMPIRA I MLJEVENOG MESA: JEDNOSTAVAN RECEPT I POTREBNI SASTOJCI

Musaka se može pripremati na više načina, ali ona najčešća uključuje dvije vrlo bitne i zasitne namirnice: mljeveno meso i krumpir. Većinu sastojaka vjerojatno imate u hladnjaku pa se odmah bacite na pripremu.

  • 500 g mljevenog mesa
  • 10 krumpira (srednje veličine)
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • Ulje za dinstanje
  • Začini: sol, papar, crvena mljevena paprika (po želji)

POSTUPAK PRIPREME

  • U široku tavu ili lonac pospite malo ulja da pokrije dno, dodajte narezani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte mljeveno meso te dinstajte 10-15 minuta uz stalno miješanje, dok ne promijeni boju sa svih strana. Dodajte sol, papar i crvenu papriku po želji i maknite s vatre.
  • Ogulite krumpir, operite ga pa narežite na ploške debljine cca 5 mm.  Dodajte sol te sve dobro izmiješajte.
  • Zagrijete pećnicu na 190 stupnjeva. Izvadite vatrostalnu posudu i premažite s nekoliko kapi ulja, tek toliko da se donji red krumpira pri pečenju ne zalijepi. Složite red krumpira pa red mljevenog mesa, sve dok ne potrošite sve sastojke. Imajte na umu da zadnji red moraju biti krumpiri.
  • Vatrostalnu zdjelu prekrijete folijom i stavite u zagrijanu pećnicu sat vremena na 200 stupnjeva. Pred kraj sve zalijte smjesom od jaja i kiselog vrhnja kojoj možete dodati i ribani sir. Pecite sve zajedno još nekoliko minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Prije rezanja pustite da se musaka malo ohladi, 15 do 20 minuta, a uz jelo možete poslužiti zelenu salatu po izboru. Dobar tek!
View this post on Instagram

A post shared by Mikina kuhinja (@mikina_kuhinja)

VIŠE VOLITE TIKVICE I PATLIDŽANE? NAPRAVITE MUSAKU PO SVOM RECEPTU

Iako musaku većina povezuje s krumpirom, zašto ne isprobati verziju s tikvicama i patlidžanima? Naravno, i tu je glavni sastojak mljeveno meso, ali i ovoj zdravijoj verziji nitko neće moći odoljeti. Tikvice i patlidžan narežite uzdužno na pola centimetra debele kriške, posolite, prepržite s obiju strana i kada se ohladi redajte kao i u običnoj varijanti, u vatrostalnu posudu ili nauljeni lim.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Kako je početak jeseni u znaku jarko narančaste boje na tržnicama, predlažemo da uz musaku pripremite i gustu juhu od bundeve. U ovom jelu uživajte bez grižnje savjesti jer su bundeve bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a na sto grama ima tek nešto više od 25 kalorija.

PODIJELI ČLANAK