Preukusno jelo koje će vas zasititi za cijeli dan: evo kako napraviti musaku od krumpira i mljevenog mesa

Sočna Musaka
Foto: Shutterstock

Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Grčka inačica ovog preukusnog jela bez sumnje je jedno od najpopularnijih u toj mediteranskoj zemlji i teško da ćete danas pronaći konobu koja ne poslužuje „moussakas” ili kućanstvo koje ju ne priprema u posebnim prilikama! Na Balkanu se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Musaka od krumpira i mljevenog mesa zasitno je jelo koje će vas držati cijeli dan, gotova je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji!

Musaka se može pripremati na više načina, ali ona najčešća uključuje dvije vrlo bitne i zasitne namirnice: mljeveno meso i krumpir. Većinu sastojaka vjerojatno imate u hladnjaku pa se odmah bacite na pripremu.

SASTOJCI

  • 500 g mljevenog mesa
  • 10 srednje velikih krumpira
  • 1 glavica luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • Ulje za dinstanje
  • Sol, papar
  • Crvena mljevena paprika (po želji)
  • (po želji) ribani sir

POSTUPAK PRIPREME

  • U tavu dodajte malo ulja da pokrije dno, pa dodajte narezani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju.
  • Dodajte mljeveno meso i dinstajte 10-15 minuta uz miješanje dok ne promijeni boju. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom po želji. Maknite s vatre.
  • Ogulite krumpire, operite ih i narežite na ploške debljine oko 5 mm. Posolite i dobro promiješajte.
  • Zagrijte pećnicu na 190 °C. Nauljite vatrostalnu posudu.
  • Slažite slojeve: red krumpira, red mesa, i tako dok ne potrošite sastojke. Završite slojem krumpira.
  • Pokrijte folijom i pecite u pećnici na 200 °C oko 1 sat.
  • Pred kraj pečenja prelijte smjesom umućenih jaja i kiselog vrhnja (po želji s ribanim sirom).
  • Pecite još nekoliko minuta dok se ne uhvati zlatna korica.
  • Ostavite da se malo ohladi (15-20 minuta) prije rezanja. Poslužite uz zelenu salatu.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mikina kuhinja (@mikina_kuhinja)

VIŠE VOLITE TIKVICE I PATLIDŽANE? NAPRAVITE MUSAKU PO SVOM RECEPTU

Iako musaku većina povezuje s krumpirom, zašto ne isprobati verziju s tikvicama i patlidžanima? Naravno, i tu je glavni sastojak mljeveno meso, ali i ovoj zdravijoj verziji nitko neće moći odoljeti. Tikvice i patlidžan narežite uzdužno na pola centimetra debele kriške, posolite, prepržite s obiju strana i kada se ohladi redajte kao i u običnoj varijanti, u vatrostalnu posudu ili nauljeni lim.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beata Gratkowska (@praktykulinarni)

Predlažemo da uz musaku pripremite i gustu juhu od bundeve. U ovom jelu uživajte bez grižnje savjesti jer su bundeve bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a na sto grama ima tek nešto više od 25 kalorija.

Pročitajte još