
Kvizovi
Vikend je vrijeme kad obično imamo više vremena za sebe, za svoju obitelj i prijatelje, za izlete i hobije. I dok je nekima sama pomisao da vikendom kuhaju odbojna, drugi će rado iskoristiti vrijeme za pripremu kvalitetnih, ukusnih, ali nešto kompliciranijih jela. Ako ste u ovom drugoj skupini, a nedostaje vam ideja za nedjeljni ručak, tu smo da vam pomognemo. Nedjeljni ručak nekako je najsvečaniji obrok u tjednu, kad se svi okupe oko stola, kad imamo vremena i za juhu i za desert, kao i za duge razgovore i druženje nakon obroka. U nastavku pronađite provjerene recepte i dobre ideje za ukusan nedjeljni ručak!
Bez dobre juhe teško je zamisliti svečaniji obrok, nedjeljni ručak ili hladne zimske večeri. Topla juhica krijepi organizam, daje mu energiju, a za onu pileću se često smatra i da liječi prehlade. Iskusni kuhari kažu da je juha najbolja kad se dugo kuha. Ako imate dovoljno vremena, pripremite sve sastojke, stavite ih u lonac, začinite i pustite da se krčkaju satima. Ako i nemate toliko vremena, ne brinite, ukusnu pileću juhu možete pripremiti i uz kraće kuhanje. Možda ste za neku drugu juhu? Krem juhu od bundeve ili brokule, minestrone, od kukuruza? Odlične ideje pronađite na ovom linku.
PROČITAJ VIŠE: Recept za pileću juhu.
Ako su vaši članovi nestrpljivi, prije glavnog jela možete pripremiti fine domaće namaze uz koje će lakše dočekati ono najfinije. Različiti zdravi namazi uvijek su odlično brzo rješenje za doručak, večeru ili međuobrok, a mi vam donosimo recepte za paštetu od tune, humus i domaću pileću paštetu. Idealano za sitan zalogaj prije fantastičnih glavnih jela koje vam predlažemo.
PROČITAJ VIŠE: Recepti za domaće namaze.
Kad se radi o jelima koje gotovo svi vole, na vrhu liste neminovno će se naći pohano meso. Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice. Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.
PROČITAJ VIŠE: Recept za pohanu piletinu iz pećnice.
Sočna mesna štruca s jajima je jedan od onih recepata za koji ćete voljeti da vam je na vidiku vikendom, a jednom kada ga probate znat ćete i zašto! Radi se o vrlo jednostavnom jelu, pomalo zaboravljenom klasiku, uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir. Iz pećnice izlazi za samo sat vremena pa će na savršen način začiniti vaš vikend jer će vam ostati dovoljno vremena za druženje s obitelji ili pak neki izlet u prirodu.
PROČITAJ VIŠE: Recept za mesnu štrucu.
Ako ste za eksperimentiranje s okusima daleke Kube, ovo je recept za vas. Kubanska kuhinja kombinira namirnice koje nama na Balkanu djeluju nespojivo. U jednom jelu pronaći ćete snažne začine, tropsko voće, korjenasto povrće, rižu, crni grah, začinsko bilje i meso. Kubanska piletina s rižom jelo je koje će vas svojim okusom i začinima na tren mislima odvesti na drugi kraj svijeta. Priprema nije komplicirana, a dobra je vijest da ćete od posuđa zaprljati samo jednu dublju tavu.
PROČITAJ VIŠE: Recept za kubansku piletinu s rižom
Fino mljeveno meso i krumpir. Jelo u kojem su ova dva sastojka glavne zvijezde ne može biti loše. A upravo je takvo jelo slavna pastirska pita, složenac od ragua od mljevenog mesa i pire krumpira, koji se nakon slaganja zapeče u pećnici. Iako malo duže traje, priprema pastirske pite je zapravo vrlo jednostavna. Detalji, poput kvalitetnog mesa i krumpira, začina i dodanog povrća, su oni koji rade razliku. Recept za pastirsku pitu koji donosimo priprema se od miješanog mljevenog mesa ili mljevene junetine. Dakako, ako uspijete nabaviti dobru janjetinu, svakako isprobajte originalni britanski recept, postupak pripreme je isti.
PROČITAJ VIŠE: Recept za pastirsku pitu.
Piletinu volimo na sve načine, kao paprikaš, u juhi, pohanu, na kubanski način, ali ona pečena u pećnici s krumpirom ipak je klasika. Punjeno pile pripremljeno na ovaj način sigurno će vas oduševiti, a recept nije kompliciran. Nadjev za ovo punjeno pile je jednostavan za napraviti, a uz ovaj recept ono ispada jako sočno i pun okusa.
PROČITAJ VIŠE: Recept za punjeno pile s krumpirima.
Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Kod nas se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Ovo je ukusno i zasitno jelo koje će vas držati cijeli dan, gotovo je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji!
PROČITAJ VIŠE: Recept za musaku.
Iako se često smatra talijanskim jelom te je smještena rame uz rame s carbonarom i lazanjama, pileća piccata kakvu danas poznajemo zapravo je rezultat talijansko-američke kuhinje. Ova verzija jela koristi tanke pileće odreske koji se paniraju u brašnu, prže do zlatno smeđe boje, a zatim prelijevaju umakom od limuna, maslaca i kapara uz česti dodatak bijelog vina. U Italiji se tradicionalno koristi teletina za pripremu piccate, dok je pileća varijanta postala iznimno popularna upravo u Americi. Umak od limuna i maslaca česta je kombinacija u talijanskoj kuhinji, ali dodatak kapara daje ovoj verziji poseban, pikantan okus.
PROČITAJ VIŠE: Recept za pileću piccatu.
Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja, a posebno se ističe tjestenina kao namirnica koja može povećati osjećaj sreće. Donosimo recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.
PROČITAJ VIŠE: Recept za lazanje.
Stručnjaci se slažu, riba bi trebala biti na jelovniku barem dva puta tjedno. Mnogo ljudi zazire od ribe, kako zbog cijene, tako i raširenog vjerovanja da ju je komplicirano pripremiti. No, ovaj recept za oslić u pivskom tijestu demantirat će obje pretpostavke! Jednostavno ga je pripremiti, a zbog hrskavog omotača od tijesta u njemu uživaju i oni koji inače nisu obožavatelji hrane iz mora.
PROČITAJ VIŠE: Recept za oslić u pivskom tijestu.
Riba je odlična alternativna mesu, kojeg svi previše jedemo, dobar je izvor proteina, ukusna je i svestrana kad se radi o načinima pripreme. Dosta ju ljudi izbjegava, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla.
PROČITAJ VIŠE: Recept za ribu pečenu u pećnici.
Nedjelja je idealna prilika da isprobate naš recept za mokri čokoladni kolač, najsočniji i najčokoladniji koji smo ikad kušali. Naziva se i turski mokri kolač po zemlji iz koje potječe, a njegovo originalno ime islak kek u prijevodu znači upravo “mokri kolač”. Islak kek turska je slastica koju će ljubitelji čokolade obožavati.
Početak pripreme ne razlikuje se puno od klasičnih čokoladnih kolača, sve do zadnjeg dijela pripreme gdje se kolač zalijeva mokrim, čokoladnim preljevom. On ulazi u svaku poru kolača i daje mu nevjerojatnu sočnost.
PROČITAJ VIŠE: Recept za kolač islak kek.
Kvizovi
ZANIMLJIVOSTI O VATIKANU
Hrvati u Vatikanu
Papa drugačijeg kova
IDEJA ZA IZLET
Kvizovi
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa