Čupavci koji se tope u ustima! Isprobajte ovaj jednostavan i brz recept koji miriše na djetinjstvo i bakinu kuhinju

Ako ste voljeli bakin kolač s kokosom i čokoladom, ovaj jednostavan recept za čupavce okusom će vas odmah vratiti u najljepše dane djetinjstva

Domaći čupavci u rustikalnom stilu – tradicionalni hrvatski kolač s čokoladnom glazurom i kokosom, posluženi na drvenom pladnju uz smeđi šećer i začine.
Foto: Getty Images

Malo koji kolač izaziva takve zazubice. Ali i nostalgiju. Ne znamo za vas, no nama je upravo ta ‘čupava’ delicija – slavni, sočni čupavci – bila omiljeni kolač u djetinjstvu za koji je uvijek bilo mjesta u trbuhu, koji se uvijek tražio na blagdanskom ili slavljeničkom stolu. U biti, blagdani su bili nezamislivi bez njega. Isto je i danas. A nema veće sreće nego kad naletite na onaj dobar – sočan, ‘težak’ iznutra, bogat kokosom izvana. U ovom vas članku vodimo u ukusni svijet jednog od najomiljenijih kolača u Hrvatskoj, a donosimo i recept za najbolje čupavce koji smo i sami isprobali!

ČUPAVCI SU NASTALI U AUSTRALIJI

No, prije nego se uhvatimo pripreme omiljenih čupavih kocki, zgodno je zapitati se koliko uopće poznajemo u dušu taj kolač? I ne, nije se – iako bi se zbog njegove sveprisutnosti to moglo pomisliti – ‘rodio’ na našim prostorima. Upravo suprotno. Korijene vuče s drugog, dalekog kontinenta – Australije. Naime, naš toliko obožavani čupavac izvedenica je australskog “lamingtonsa”, a razlika je u tome što se u originalnoj verziji biskvit nadjeva s pekmezom, primjerice od jagode. Tamo čak imaju i svoj dan, a od milja ih zovu “Lammos”.

IZNENADILI IH GOSTI, REKLI KUHARU DA SE SNAĐE

Lamingtonse je pak ‘skrivio’, kaže predaja, čovjek po imenu lord Lamington, koji je služio ka guverner Queensland od 1896. do 1901. godine. U biti, neki ‘krive’ njegovu suprugu. Dakle, ili ona ili on, ili oboje u kombinaciji, iznenada su dobili goste i naredili svom chefu Armanfu Gallandu da se nekako snađe i na brzinu pripremi neku slasticu. I on se doista snašao – uzeo je komad biskvitne torte, umočio ga u rastopljenu čokoladu i na kraju uvaljao u mljeveni kokos.

NAJBOLJIH ČUPAVACA IMA KOLIKO I KUHINJA U KOJIMA SE SPREMAJU KOLAČI

Naši čupavci, dakle izvedenica australskih lamingtonsa, udomaćila se posvuda na našim prostorima. Što znači da izvedenica i prilagodbi, ali i ‘najboljih čupavaca’ ima koliko i kuhinja u kojima se spremaju kolači. Čupavci su jednostavno jedno od onih jela o kojima često priču započinjemo onom ‘moja baka…’ ili ‘moja mama radi najbolje…” Čiji god da su najbolji, osnovni elementi koji čupavac čine time što on jest biskvit, čokolada i kokos. Biskvit mora biti mekan, ali i sočan. Upravo u njemu leži tajna čupavca. Isto tako, njegova priprema zahtjeva i malo prtljanja – ‘oblačenje’ biskvitnih kocki u čokoladu i kokos.

RECEPT: NAJSOČNIJI ČUPAVCI KAO IZ BAKINJE KUHINJE

Sastojci za čupavce dobro su poznata stvar, nema tu ničega što bismo mogli nazvati egzotikom – sve su namirnice dobro nam poznate i sveprisutne. U pripremi naših čupavaca mi smo se vodili receptom koji smo svojedobno pronašli na blogu Domaćica.com.hr. Prema tom receptu, za čupavce će vam trebati iduće namirnice, podijeljene u dvije kategorije – za biskvit i za smjesu u koju se biskvitne kocke umaču.

SASTOJCI

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Malo limunove korice ili 1 limun šećer
  • 8 žlica glatkog brašna
  • 0,5 dcl ulja
  • 0,5 dcl vode
  • 1 prašak za pecivo

Za smjesu za umakanje:

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 2,5 do 4 dcl mlijeka (po želji)
  • Par žlica šećera (po želji)
  • Kokos za uvaljati

POSTUPAK PRIPREME

  • Zagrijte pećnicu na 200°C.
  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  • Žumanjke miksajte sa šećerom, vanilin šećerom i limunovom koricom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  • Dodajte brašno, zatim ulje, vodu i prašak za pecivo, te sve još jednom izmiksajte.
  • Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i ručno ih umiješajte u smjesu sa žumanjcima.
  • Smjesu izlijte u lim obložen papirom za pečenje i pecite 25 minuta.
  • Za to vrijeme pripremite čokoladnu smjesu: na laganoj vatri otopite čokoladu, maslac, mlijeko i (po želji) šećer.
  • U posebnu posudu stavite kokos.
  • Pečeni biskvit ohladite, narežite na kocke, svaku umočite u čokoladnu smjesu pa potom uvaljajte u kokos.

Pročitajte još