Ovo je najsočniji čokoladni kolač koji ćete ikad probati! Topi se u ustima, svi traže komad više, a priprema je jednostavna

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Nekad hrana bogova i kraljeva, a danas najpopularniji slatkiš na svijetu, čokolada je jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu. Dolazi u bezbroj oblika, savršeno se slaže s voćem, orašastim podovima i kremama, a čest je dodatak najdražim kolačima. Svjetski dan čokolade obilježava se u srpnju, a danas, 13. rujna, slavimo Međunarodni dan čokolade. Odlična je to prilika da isprobate naš recept za mokri čokoladni kolač, najsočniji i najčokoladniji koji smo ikad kušali. Naziva se i turski mokri kolač po zemlji iz koje potječe, a njegovo originalno ime islak kek u prijevodu znači upravo “mokri kolač”.

Ispijanje kave u miru, bez žurbe, u elegantnom ambijentu tradicija je koja traje već 300 godina, a zaštitio ju je i UNESCO kao kulturno dobro

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN ČOKOLADE?

Zrna kakaa su u Europu stigla nakon otkrivanja Amerike. Najprije su se konzumirala kao napitak, s dodatkom meda i šećera. Širu popularnost čokoladni napitak stekao je 1645. godine, kad su ga otkrili Englezi koji su u napitak počeli dodavati mlijeko i tako su ga učinili još ukusnijim. Prve su čokoladne table i praline počeli 1840. proizvoditi Belgijanci, a ono što danas poznajemo kao mliječnu čokoladu izmislili su Švicarci 1875.

Međunarodni dan čokolade obilježava se 13. rujna jer je na taj datum rođen Roald Dahl, autor slavne knjige Charlie i tvornica čokolade. Svoj dan ima i bijela čokolada (22. rujna), gorko slatka čokolada (10.siječnja), a postoji dan i kad se slavi umakanje bilo čega u čokoladu (“Chocolate Covered Anything Day”, 16. prosinca).

RECEPT ZA MOKRI ČOKOLADNI KOLAČ

Islak kek turska je slastica koju će ljubitelji čokolade obožavati. Početak pripreme ne razlikuje se puno od klasičnih čokoladnih kolača, sve do zadnjeg dijela pripreme gdje se kolač zalijeva mokrim, čokoladnim preljevom. On ulazi u svaku poru kolača i daje mu nevjerojatnu sočnost. U ovom su receptu mjere napisane u čašama, pri čemu je čaša ona od 2 decilitra, što odgovara vrijednosti od otprilike 200 g suhih sastojaka, odnosno 200 ml mokrih. Žlica se odnosi na uobičajenu veliku, osnosno jušnu žlicu. Od sastojaka će vam trebati:

Samo tri osobe na svijetu mogu putovati bez putovnice! Jedna od njih u toj privilegiji uživa tek posljednje dvije godine

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 1 čaša bijelog šećera
  • 1 vrećica vanilin šećer
  • 1 čaša suncokretovog ulja
  • 1 čaša mlijeka
  • 2 čaše glatkog brašna
  • 5 žlica kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo

Za preljev:

  • 3 čaše mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje s većim postotkom kakaa
  • 0.5 čaše suncokretovog ulja
  • 1 čaša bijelog šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 5 žlica kakaa

KAKO PRIPREMITI TURSKI MOKRI ČOKOLADNI KOLAČ ISLAK KEK

Upalite pećnicu da se zagrije na 190 stupnjeva. Lim za pečenje dimenzija 35×20 obložite papirom za pečenje. Unutite pet jaja sa šećerom i vanillin šećerom dok ne postanu pjesnata. Dodajte mlijeko i ulje i miksajte da se sjedini. Mokrim sastojcima potom dodajte suhe: prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve izmiksajte pa prelijte u lim za pečenje i stavite da se peče 35 minuta.

Pred kraj kuhanja pripremite preljev. Sve sastojke stavite u posudu i miješajte dok se zagrijava. Kad se sve sjedinilo, otopilo i prokuhalo, sklonite s vatre. Biskvit izvadite iz pećnice. Ako ste koristili papir za pečenje, preokrenite biskvit i uklonite ga, pa potom vratite kolač u lim za pečenje. Biskvit temeljito, na više mjesta, izbodite čačkalicom i narežite na jednake kocke. Potom ga ravnomjerno zalijte prelijevom. Po želji vrh možete dekorirati voćem ili orašastim plodovima. Stavite hladiti preko noći i sutra uživajte u nevjerojatnoj sočnosti i punom okusu čokolade ovog kolača!

PODIJELI ČLANAK