Ovo je najsočniji čokoladni kolač koji ćete ikad probati! Topi se u ustima, svi traže komad više, a priprema je jednostavna

Foto: Shutterstock

Nekad hrana bogova i kraljeva, a danas najpopularniji slatkiš na svijetu, čokolada je jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu. Dolazi u bezbroj oblika, savršeno se slaže s voćem, orašastim podovima i kremama, a čest je dodatak najdražim kolačima. Svjetski dan čokolade obilježava se u srpnju, a danas, 13. rujna, slavimo Međunarodni dan čokolade. Odlična je to prilika da isprobate naš recept za mokri čokoladni kolač, najsočniji i najčokoladniji koji smo ikad kušali. Naziva se i turski mokri kolač po zemlji iz koje potječe, a njegovo originalno ime islak kek u prijevodu znači upravo “mokri kolač”.

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN ČOKOLADE?

Zrna kakaa su u Europu stigla nakon otkrivanja Amerike. Najprije su se konzumirala kao napitak, s dodatkom meda i šećera. Širu popularnost čokoladni napitak stekao je 1645. godine, kad su ga otkrili Englezi koji su u napitak počeli dodavati mlijeko i tako su ga učinili još ukusnijim. Prve su čokoladne table i praline počeli 1840. proizvoditi Belgijanci, a ono što danas poznajemo kao mliječnu čokoladu izmislili su Švicarci 1875.

Međunarodni dan čokolade obilježava se 13. rujna jer je na taj datum rođen Roald Dahl, autor slavne knjige Charlie i tvornica čokolade. Svoj dan ima i bijela čokolada (22. rujna), gorko slatka čokolada (10.siječnja), a postoji dan i kad se slavi umakanje bilo čega u čokoladu (“Chocolate Covered Anything Day”, 16. prosinca).

RECEPT ZA MOKRI ČOKOLADNI KOLAČ

Islak kek turska je slastica koju će ljubitelji čokolade obožavati. Početak pripreme ne razlikuje se puno od klasičnih čokoladnih kolača, sve do zadnjeg dijela pripreme gdje se kolač zalijeva mokrim, čokoladnim preljevom. On ulazi u svaku poru kolača i daje mu nevjerojatnu sočnost. U ovom su receptu mjere napisane u čašama, pri čemu je čaša ona od 2 decilitra, što odgovara vrijednosti od otprilike 200 g suhih sastojaka, odnosno 200 ml mokrih. Žlica se odnosi na uobičajenu veliku, osnosno jušnu žlicu. Od sastojaka će vam trebati:

SASTOJCI

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 1 čaša bijelog šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 čaša suncokretovog ulja
  • 1 čaša mlijeka
  • 2 čaše glatkog brašna
  • 5 žlica kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo

Za preljev:

  • 3 čaše mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje s većim postotkom kakaa
  • 0.5 čaše suncokretovog ulja
  • 1 čaša bijelog šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 5 žlica kakaa

POSTUPAK PRIPREME

  • Zagrijte pećnicu na 190 °C i obložite lim za pečenje (35×20 cm) papirom za pečenje.
  • Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti.
  • Dodajte mlijeko i ulje, miksajte dok se sjedini.
  • Umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dobro izmiksajte.
  • Prelijte smjesu u pripremljeni lim i pecite 35 minuta.
  • Pred kraj pečenja pripremite preljev: sve sastojke stavite u lonac i zagrijavajte miješajući dok se ne sjedine i prokuhaju, zatim maknite s vatre.
  • Izvadite biskvit, preokrenite ga ako ste koristili papir za pečenje, uklonite papir i vratite kolač u lim.
  • Biskvit izbodite čačkalicom i narežite na kocke.
  • Ravnomjerno prelijte kolač pripremljenim preljevom.
  • Po želji ukrasite voćem ili orašastim plodovima.
  • Ostavite kolač da se hladi preko noći i poslužite idući dan.

Pročitajte još