
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
Prsti u rukavicama grle čašu toplog napitka čiji miris puni nosnice i grije cijelo tijelo… Jedna je od to od scena koju neizostavno povezujemo s blagdanima i adventskim događanjima na otvorenom, a glavni junak je kuhano vino, mirisni, topli napitak bez kojeg je nezamislivo ovo doba godine.
Običaj kuhanja vina i dodavanja različitih začina seže daleko u povijest, pili su ga još rimski vojnici početkom 2. stoljeća kako bi se ugrijali za vrijeme svojih opsada i osvajanja. Običaj se proširio diljem Europe, a u svakoj su zemlji u kuhano vino dodavali neke svoje začine i dodatke i tako mu davali osobni potpis. I danas je omiljeno u nordijskim zemljama, gdje ovo piće zovu glog, u Austriji ili Njemačkoj obožavaju svoj Glühwein, u Moldaviji se u njega dodaje i papar, a u Kanadi, dakako, obavezni javorov sirup.
Ako želite dašak adventa unijeti i u svoj dom, donosimo provjeren recept za kuhano vino koje možete pripremiti u svojoj kuhinji. Najvažnije je kupiti dobro vino, ono koje biste pili i bez dodatka šećera i začina. Ne morate kupiti butelju od 100 kuna, ali nemojte ni na ovaj način pokušavati zamaskirati najlošija vina s dna police. Nakon što ste odabrali vino, možete se baciti na kuhanje!
Pomiješajte vino i vodu i stavite grijati na laganu vatru. Dodajte šećer i sve začine, a naranču s korom narežite na kriške i stavite kuhati u vino. Neka se postepeno zagrijava na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, neka temperatura bude do točke vrenja, ali bez da proključa. Nakon dvadesetak minuta isključite štednjak, procijedite začine i uživajte u svom mirisnom napitku!
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
IZLOŽBA CVIJEĆA
Kvizovi
Tisućljetni čuvar Istanbula
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik