NEZGODNO PITANJE
domaće i autentično
Odsad u Dalmaciji uvijek jedemo fino i domaće: ovo je popis restorana i konoba u kojima možete probati pravu dalmatinsku marendu
Uživati o lokalnoj, izvrsno pripremljenoj hrani u autentičnom ambijentu važan je dio odmora za većinu turista koji posjećuju različite svjetske destinacije. No u ogromnom izboru restorana i ugostiteljskih lokala nekad je, unatoč recenzijama, teško izabrati ono što će nas stvarno zadovoljiti. Ako na svom sljedećem ljetovanju ili izletu u Dalmaciju želite kušati stvarno dobru, domaću hranu, od sada će izbor biti znatno lakši. Donosimo popis konkretnih restorana i konoba u kojima možete probati pravu dalmatinsku marendu!
DALMATINSKA MARENDA PUNO JE VIŠE OD OBIČNOG OBROKA, A OŽIVLJENA JE SVEOBUHVATNIM PROJEKTOM TURISTIČKE ZAJEDNICE
Dalmatinska marenda je puno više od običnog obroka. Ne postoji propisano mjesto na kojem ju konzumiramo niti tip hrane koju je dozvoljeno zvati marendom. Jelo je to koje je u povijesti hranilo težake, davalo im snagu za naporan rad, a danas je simbol okupljanja oko stola, poznatih mirisa iz kuhinja naših mama i baka i čuvanja starih okusa pripremljenih s ljubavi.
Projekt Dalmatinska marenda, koji je pokrenula TZ Splitsko-dalmatinske županije s ciljem promocije autentične, lokalne hrane u ovom, po mnogima najljepšem, kraju Hrvatske, sad je dobio novu dimenziju. Dodijeljeni su prvi certifikati za ugostiteljske objekte koji koriste domaće, autohtone proizvode i spravljaju ih na tradicionalan način.
KONOBE I RESTORANI U KOJIMA MOŽETE PROBATI PRAVU DALMATINSKU MARENDU
Ovo je popis mjesta, nositelja certifikata, na kojima možete kušati pravu dalmatinsku marendu:
- Restoran riva, Supetar, Brač
- Vina Pilač, Vrgorac
- Restoran Osmina-blizanci, Trilj
- Restoran Alkarski dvori, Sinj
- Konoba intrada, Kaštela
- Trattoria tinel, Split
- Dujkin dvor, Split
- Konoba marjan, Split
- Konoba ma:toni, Split
- Konoba Kopačina, otok Brač
- Konoba Bajso, Krilo Jesenice
- Restoran Emotheo, Imotski
- Restoran Dalmacija, Trilj
- Restoran Lovac, Trilj
- Restoran Kula, Vrgorac
- Restoran Marinero, Trilj
- Restoran Premijer gaz, Trilj
- Restoran Palute, Supetar, Brač
- Konoba Pojta, Sinj
- Restoran Baletna škola, Kaštela
- OPG Perišin, Kaštela
- Konoba Potkova, Sinj
- Izletište Andrija, Vrgorac
- Konoba Kalerarga, Makarska
- Bistro kod Damira, Stari Grad, Hvar
MISIJA NIJE PRIBLIŽITI GOSTIMA SAMO MARENDU, VEĆ I OŽIVJETI POVEZANOST S TRADICIJOM
Dodjela certifikata restoranima nastavak je projekta „Dalmatinska marenda“ koji je nakon nedavnog emitiranog dokumentarnog serijala osvojio i nagradu za „Gastronomski doživljaj godine“ na Danima hrvatskog turizma koji su se održali u Opatiji.
„Projekt Dalmatinske marende pokrenuli smo vođeni idejom da domaćim i stranim posjetiteljima pokažemo ono što Dalmacija svakodnevno živi – trenutke okupljanja za stolom, jednostavnu, ali bogatu hranu, te poseban osjećaj pripadnosti koji dolazi s tim. Naša misija nije samo približiti marendu, već oživjeti onaj osjećaj povezanosti s tradicijom, a koja je srce i duša dalmatinskog načina života,“ istaknula je na dodjeli direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.
U PRIPREMI JE I KUHARICA S RECEPTIMA ZA TRADICIONALNA JELA
Projekt Dalmatinska marenda, osim brendiranja marende kao autentičnog obroka te brendiranja objekata i proizvođača, očekuje i daljnji nastavak u narednom razdoblju. U pripremi je i kuharica u kojoj će se predstaviti tradicionalna jela, ali i majstori kulinarskog zanata kao i objekti u kojima spravljaju dalmatinska tradicionalna jela vezana uz marendu.
Osim toga, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije priprema i nastavak dokumentarnog serijala „Dalmatinska marenda“ te nastavak promocije na stranim tržištima kao i u Hrvatskoj. Ukoliko ste propustili dosadašnje epizode, možete ih pronaći ovdje!