U kušaonici školjaka na Šibenskom mostu, s pogledom na zaljev u kojem se ljube rijeka i more, probali smo savršeno svježe kamenice i dagnje uzgojene tek nekoliko metara od našeg stola

Foto: V. Baranovic, izvor TZŠKŽ
piše Antonio Ivičević

Kamenice i dagnje koje se uzgajaju na jugu Hrvatske, osobito u Stonu, nadaleko su poznate po svojoj vrhunskoj kvaliteti i mirisima koji opijaju sve ljubitelje morskih plodova. No, nije samo poluotok Pelješac rezerviran za njihov uzgoj. U bočatom šibenskom zaljevu, gdje se rijeka Krka susreće s kristalno čistim Jadranskim morem, marljivi lokalci već desetljećima vade mnogima omiljene školjke, koje potom krase stolove restorana diljem Jadrana.

Šareni grad, u kojem zrak miriše na more i naranče, pun je života, povijesti i fantastične hrane: uvući će vam se pod kožu i dugo ostati u srcu

Nevjerojatan pogled na uzgajališta s čuvenog Šibenskog mosta na Jadranskoj magistrali potaknuo nas je da stanemo, odmorimo od vožnje i zaplovimo prema mjestu gdje rijeka i more stvaraju uistinu spektakularne priče. Šibenski zaljev nudi jedinstvenu kombinaciju slatke i slane vode, koja školjkama daje poseban okus i teksturu. Ovdje, na dodiru dvaju svjetova, uzgajališta se protežu u savršenom skladu s prirodom, pa smo na trenutak osjetili tu stotinama puta opjevanu harmoniju između čovjeka i mora. I postali dio nje!

ŠIBENSKI ZALJEV PRAVO JE BLAGO ZA SVE KOJI TRAŽE AUTENTIČAN DOŽIVLJAJ I ŽELE OKUSITI NAJBOLJE OD HRVATSKE OBALE

Svaka kamenica i dagnja, odnosno pidoća, kako joj tepaju Šibenčani, pričaju priču o tradiciji, ljubavi prema moru i marljivosti lokalnog stanovništva. Na mostu nas je dočekala Ivana Baranović, koja nas je odvela ispod Šibenskog mosta do broda kojim smo doplovili do prvog „polja“ kamenica i pidoća. Čim smo ugledali velike redove bova, shvatili smo da se nalazimo usred tisuća mladih, zrelih školjaka, spremnih za branje. I za kušanje na licu mjesta!

Ekipa iz kušaonice kamenica i pidoća „Oyster22“, odreda sve iskusni i strastveni uzgajivači školjaka, s ponosom su nam pokazali svoje uzgajalište. Dok smo plovili među bovama, ispričali su nam sve o procesu uzgoja, o brizi koju školjke zahtijevaju te o izazovima s kojima se suočavaju. „Prošle su godine ‘urodi’ bili nešto manji nego obično zbog velike temperature mora,“ objašnjava nam jedan od radnika na uzgajalištu te dodaje kako ih sve više i napadaju orade pa je potrebno uložiti dodatan trud u njihovo očuvanje i proizvodnju.

Najveći hrvatski pustolov obišao je 5 kontinenata i 70 država svijeta sa psom, biciklom i malom jedrilicom. I to prije gotovo 100 godina!

KVALITETNE, SVJEŽE I UKUSNE ŠKOLJKE KOJE SVI VOLE

Plovidba mirnim zaljevom bila je poput ulaska u neku drugu dimenziju. Sve nijanse plave boje nižu se pred horizontom, iznad nas poput moćne utvrde bdije Šibenski most. Lagano ljuljuškanje broda, šum valova i svjež morski zrak stvorili su savršenu kulisu koju dugo nećemo zaboraviti.

Naši domaćini iz „Oyster22“ s velikim su entuzijazmom objašnjavali sve detalje – od idealne temperature vode, koja je ključna za rast školjaka, do zaštitnih mreža koje postavljaju kako bi spriječili ribe da oštete nasade. „Sve je to dio posla,“ kaže jedan od njih, „ali ništa nije preteško kad vidiš rezultat – kvalitetne, ukusne školjke koje svi vole.“ Dok jedne rastu, druge se skidaju i na njihovo mjesto dolaze nove. I tako u krug.

Ciklus uzgoja školjaka zaista je fascinantan proces. Svaka faza, od postavljanja mreža u moru do berbe zrelih školjaka, zahtijeva pažljivo praćenje i njegu. Lokalni uzgajivači posvećeni su osiguravanju optimalnih uvjeta kako bi školjke rasle zdravo i brzo. Svakodnevno prate temperaturu, provjeravaju mreže i prilagođavaju svoje metode kako bi se nosili s prirodnim izazovima. „Priroda nikad ne miruje, a mi se moramo prilagođavati. No, upravo to nas drži na nogama i motivira da budemo bolji.“

OYSTER22: JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH KUŠAONICA U OVOM DIJELU DALMACIJE

Kad smo se vratili na obalu, dočekao nas je stol pun svježih kamenica i pidoća, spremnih za kušanje. Bile su poslužene na jednostavan, ali elegantan način, uz nekoliko kapi limuna i malo domaćeg maslinovog ulja. Okus je bio savršen: pravi odraz čistoće mora i truda lokalnih uzgajivača.

Razgovarali smo i s Matijom Bumbakom, jednim od tri vlasnika kušaonice „Oyster22“, o samom konceptu koji je u posljednje dvije godine itekako zaživio, ali i o očuvanju tradicije koja im je toliko važna. „Mi smo zaljubljenici u more i morske teme. Odrasli smo u ovom predivnom kraju i htjeli smo domaćim i stranim gostima ponuditi nešto jedinstveno. Prije se na ovom potezu nisu nigdje mogle probati kamenice i pidoće, a naša je ideja bila napraviti mjesto koje će ljudima biti dostupno, praktično, da imaju povjerenje u dobavljača i u 5 popodne i u 10 ujutro,“ ispričao nam je Bumbak, koji sa svojim kolegama Krešimirom Kovačem i Ivanom Bujasom Rupićem već treću godinu vodi uspješnu poslovnu priču.

GOSTI SE REDOVITO VRAĆAJU PO JOŠ JEDNU PORCIJU

„Naš cilj je bio stvoriti autentično iskustvo za svakoga tko dođe u našu kušaonicu,“ objašnjava Bumbak. „Svježe kamenice i pidoće, poslužene neposredno nakon branja, omogućuju gostima da osjete pravi okus Jadrana.“

„S druge strane, pred nama se pruža vrlo interesantna lokacija koja je godinama bila zanemarena. Ljudi su ovdje spontano dolazili, sve je bilo zapušteno. Danas nam dolaze turisti iz svih krajeva Dalmacije i svijeta, vraćaju se i po nekoliko puta kada ljetuju u ovom kraju i mnogi od njih kažu kako je kušanje školjaka za njih na ovoj lokaciji zaista čarobno iskustvo“, navodi Matija i pojašnjava kako se u puno dijelova svijeta školjke ne mogu jesti direktno iz mora te da je prednost ove lokacije izrazito čisto more i činjenica kako pidoće i kamenice kod njih dolaze na stol samo nekoliko minuta nakon što se izvade iz mora. „Najveća nagrada nam je vidjeti zadovoljne goste koji se vraćaju,“ zaključuje Bumbak. „To nam pokazuje da radimo nešto dobro i motivira nas da budemo još bolji.“

OMILJENA GASTRONOMSKO-VINSKA MANIFESTACIJA „PIDOĆA I DEBIT SE VOLE“ SAVRŠEN JE POVOD ZA POSJET KREŠIMIROVOM GRADU OVOG MJESECA

U organizaciji Turističke zajednice Šibenika i Šibensko-kninske županije, u Šibeniku će se uskoro održati manifestacija „Pidoća & Debit se vole“, gdje ćete imati priliku kušati ovu skladnu kombinaciju i uvjeriti se da su idealan par!

„Proljeće je vrijeme kada i pidoće i debit sazrijevaju. Tada meso u ljušturi pidoće počinje bujati, a u isto vrijeme mladi i lepršavi debit spreman je za izlazak iz podruma. Kada se sretnu i sljube na vašem nepcu, oni postaju savršeni par i tada shvatite ono što vam želimo reći – Pidoća i Debit se vole“, navode iz Turističke zajednice grada Šibenika i pozivaju sve gurmane 14. lipnja u 19 sati na jedan od najljepših trgova u Dalmaciji – Trg Pavla Šubića I. Ima li bolje pozivnice za posjet Krešimirovom gradu?

PODIJELI ČLANAK