Jesen i zima mirišu na kestene! Uz ovaj će trik i oni iz pećnice biti slasni kao kad kupite mjericu na ulici

Foto: Pixabay

Miris kestena mnogima je jedan od omiljenih mirisa jeseni i zime. Mjerica vrućih kestena kupljenih kod prodavača na ulici grije nam ruke, prsti se crne dok ih čistimo, a njihova slatkoća obuzima sva osjetila. Ako želite u tom okusu uživati i kod kuće, ne morate imati posebnu peć ili tavu. Pečeni kesteni i bez otvorene vatre mogu imati slastan okus, a sve što vam treba je pećnica i nešto vremena da ih zarežete. Tajna ovog recepta je u prethodnom kuhanju zarezanih kestena, zbog kojeg se oni lakše čiste, mekši su i ukusniji. Pečeni kesteni iz pećnice uz ovaj će trik biti savršeno ukusni i meki, te se lako čistiti.

UŽIVAJTE U KESTENIMA OD POČETKA JESENI SVE DO DUGO U ZIMU

Ako se odlučite sami krenuti u skupljanje kestena, ne zaboravite da vam je u Hrvatskoj za to potrebna posebna dozvola. Naravno, uvijek ih možete kupiti, na tržnici ili od nekoga tko je vješt i zna sve tajne kutke u šumama gdje se oni kriju. Uživajte u njima od početka jeseni sve do dugo u zimu. Kesteni su bogati ugljikohidratima i vitaminom C, a na sto grama imaju oko 215 kalorija. Pečeni kesteni, osim što su ukusni, najzdravija su opcija za konzumaciju jer se ovom osebujnom plodu ne dodaju šećeri ili neke druge dodatne kalorije.

SASTOJCI

  • Kesteni (količina po želji)
  • Voda (za kuhanje)
  • Krpa (za zamatanje nakon pečenja)

POSTUPAK PRIPREME

  • Svaki kesten na zaobljenoj strani zarežite u obliku slova X.
  • Stavite kestene u kipuću vodu i kuhajte ih oko 5 minuta. Alternativno, možete ih potopiti u hladnu vodu na 30 minuta.
  • Bacite sve kestene koji isplivaju na površinu (znak su da su crvljivi).
  • Kestene ocijedite, dobro osušite i rasporedite ih na lim za pečenje s papirom, zarezom prema gore.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25–30 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice.
  • Kad su kesteni pečeni, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu i ostavite 15 minuta da “odmore”.
  • Ogulite ih dok su još topli i poslužite.

Pročitajte još