Ljeto je na izmaku, uživajte u njegovim okusima dok još traje! Imamo šest fantastičnih rujanskih recepata

Punjene paprike
Fotografije: Vedran Bošković

Nakon plodnog i gastronomski šarenog ljeta, rujan je mjesec u kojem sve sezonsko povrće ulazi u vrhunac sezone. Još samo koji tjedan, i prisjećat ćemo ga se sa sjetom i željno iščekivati sljedeće ljeto. Zato su ovi dani idealna prilika da uživate u punoći okusa ljetnog povrća ili napravite zalihe za hladnije dane. Sočne rajčice, mirisne rog paprike, hrskave tikvice, mesnati patlidžani… Iskoristite priliku i uživajte u njima dok su ih još puni štandovi na tržnicama. A ako se pitate što kuhati u rujnu, u nastavku donosimo nekoliko izvrsnih ideja.

AJVAR IZ PEĆNICE MOŽETE NAPRAVITI U VLASTITOJ KUHINJI

Početkom rujna sve miriše na pečene paprike, a recepti za ajvar razmjenjuju se na kavama i u pauzama na poslu. Taj divni, kremasti umak pun okusa savršeno prati druženja uz roštilj, daje sočnost sendvičima, no pravim ljubiteljima je dovoljno namazati ga na krišku svježeg kruha. Ako ste ove godine odlučili sami raditi ajvar, zadnji je tren da požurite na tržnicu po papriku i patlidžan, a mi smo pripremili recept po kojem ajvar možete napraviti u pećnici. Više pročitajte ovdje.

ŠALŠA JE OMILJENI LJETNI UMAK, ZAMRZNITE GA I SPREMITE ZA ZIMU

Šalša je omiljeni umak koji se lako može nazvati istinskim okusom ljeta, a sad je doslovno zadnji tren da ju pripremite. Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom. Ovdje pronađite recept za šalšu koju možete zamrznuti ili pasterizirati u staklenkama pa uživati u njoj i u hladnijim mjesecima.

PUNJENE PAPRIKE USKORO ĆE TRON PREPUSTITI SARMI, NAUŽIVAJTE IH SE DOK IM BABURA

Gotovo da nema osobe koja ne voli punjene paprike. Sočno meso upakirano u paprike babure i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice odlična je ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak. Dobra je vijest da odlično podnose zamrzavanje pa ih možete spremiti i uživati u okusu ljeta i kad već uđemo u jesenske dane. Ovdje pronađite odličan recept.

SATARAŠ JE SAVRŠEN PRILOG MESU ILI RIBI

Jedno od jela koje je zaštitni znak druge polovice ljeta svakako je sataraš. Razne verzije ovog jela postoje i u drugim regijama i zemljama, no recept koji se udomaćio kod nas potječe iz Slavonije i Baranje. U njega, za razliku od nekih drugih verzija jela od kuhanog povrća, idu samo tri vrste povrća: luk, paprika i rajčica. Može mu se, dakako, dodati i pokoja tikvica ili dodatno začiniti češnjakom, sigurno će biti izvrsno. Ovdje pronađite provjeren recept.

PARMIGIANA JE OMILJENI SLOŽENAC OD PATLIDŽANA I SIRA

Jedno od omiljenih jela u kojem glavnu ulogu imaju patlidžani je talijanski klasik parmigiana. Iako postoje različiti recepti, osnovi je ona jednostavan složenac od patlidžana, šalše, odnosno umaka od rajčice, i sira. Ono što ju čini posebnom je kvaliteta namirnica koje koristite i njihovo savršeno prožimanje. Klasični recept za parmigiana potražite ovdje.

PITA OD ŠLJIVA IDEALAN JE DESERT ZA KRAJ LJETA

U finale sezone ulaze i šljive, iako će nekih sorti biti i početkom jeseni. Šljive su plave, sočne, naizgled jednostavne, a opet pune okusa i mogućnosti. ovo je voće idealno i za različite vrste kolača, a posebno pita, kojima daju dozu svježine, slatkoće i kiselkastosti. Jednostavna pita od šljiva idealan je desert koji će oduševiti sve koji ju probaju, a recept pronađite ovdje.

Pročitajte još