Hrana i piće

U ovom slikovitom istarskom gradiću jede se najbolja pizza u Hrvatskoj. Tijesto je savršeno, a nadjevi maštoviti

Pred nama se prostire uistinu prekrasna arhitektura i vijugave kamene uličice koje podsjećaju na neka prošla vremena, na prozorima šarmantnih kuća nižu se detalji poput pravih umjetničkih djela, pogledi pucaju preko zelenih brežuljaka na more i Kvarnerski zaljev, u zraku se osjeća mirna i opuštajuća atmosfera… Rekao bi čovjek kao prizor iz bajke, no upravo nas je to dočekalo u Labinu, magičnom istarskom gradiću koji smo odlučili posjetiti iz jednog posebnog razloga – zbog pizze.

PIZZERIJA RUMORE: OKUSI SVJETSKE KLASE S POGLEDOM NA KVARNERSKI ZALJEV

Na društvenim mrežama posljednjih se godina ona slavi kao najbolja u Hrvatskoj, svi gastro entuzijasti ”znaju” da se pizzerija Rumore može pohvaliti senzacionalnim okusima i tradicionalnim talijanskim načinom pripreme, no kako nas je već duže vrijeme zanimalo kakvog je ona okusa, sjeli smo u auto i iz Zagreba smo stigli u Labin za samo dva i pol sata.

View this post on Instagram

A post shared by Pizzeria ‘Rumore’ (@pizzeriarumore)

NEOTKRIVENI RAJOvaj čarobni otok s 3000 stanovnika turisti zaobilaze: ima predivne plaže, srednjovjekovni dvorac, nevjerojatnu prirodu i na njemu nikad nije gužva
Nastavi čitati

Laganim koracima stižemo na prekrasno šetalište San Marco u staroj gradskoj jezgri Labina i nakon tridesetak metara pred nama se pojavljuje slikovita žuta kamena kuća s plavim drvenim prozorima. Na osunčanoj, prostranoj terasi uživa tek nekoliko ljudi, dvije obitelji s malom djecom i jedna skupina prijatelja.

Pogled puca prema predivnom Kvarnerskom zaljevu, a mi, žudeći za malo osvježenja, pronalazimo hlad i ljubazno tražimo jelovnik. U trenu zamišljamo savršeno izrađene pizze, mekano i ukusno tijesto i već dobro poznate okuse omiljenog jela ljudima diljem svijeta…

AROME KOJE OSVAJAJU ULICU I SRCA

Naručili smo jednu ”tartufo i prosciutto” i jednu ”gustosa bianca” s ricottom, gorgonzolom, pancetom, žutim cherry rajčicama i tostiranim lješnjacima. Nakon što je primljena narudžba, u roku kraćem od samo 5 minuta na našem stolu se pojavilo tek pečeno tijesto prepuno ukusnih i svježih sastojaka.

ŽIVOTINJSKO CARSTVOJedinstveno mjesto u srcu zelene Hrvatske proučava divlje zvijeri i educira o njihovom fascinantnom svijetu: medvjed, vuk i ris čekaju da ih upoznate
Nastavi čitati

Ta božanstvena aroma je tako prožela zrak da je zamirisala cijelu ulicu. Opijeni mirisom pizze i doista prelijepim pogledom na grad i morsko prostranstvo, uživali smo u prefinom tijestu, maštovitim sastojcima i bogatstvu okusa. Na susjednom stolu, jedna obitelj je ushićeno uzvikivala: “Ovo je zaista nevjerojatno dobro!”

U svojoj bogatoj ponudi, pizzerija Rumore ima čak 15 različitih vrsta pizza, od kojih je devet uvršteno u ekskluzivnu gourmet sekciju. Ove jedinstvene pizze oduševljavaju svojim nevjerojatnim kombinacijama sastojaka, poput kreme od buče, sira i tartufa, pikantnih salama, pesta od pistacija, bresaole, te kreme od artičoka i drugih izvanrednih dodataka. Iako najčešće biramo klasičnu Margheritu, jer smatramo da previše sastojaka ponekad može prikriti originalni okus, ne možemo poreći da je spoj tradicionalne istarske kreme od tartufa i pršuta bio nevjerojatan, a samo tijesto – to je tek posebna priča za sebe.

IZ NAPULJA U LABIN: RECEPT ZA TIJESTO ZA PIZZU U PIZZERIJI RUMORE NE OTKRIVAJU

Tijesto za pizzu u pizzeriji Rumore je iznimno fino, mekano i elastično. Ono prolazi obavezan proces odležavanja od najmanje 48 sati, čime se postiže savršena tekstura i okus. Tajna recepta za tijesto je dobro čuvana, ne otkrivaju je javno.

Međutim, ljubazno osoblje nam je otkrilo da iako u načelu izrada tijesta nije zahtjevna, ona zahtijeva vrijeme i posebno znanje. Saznali smo da su prije nekoliko godina vlasnici otputovali u Napulj, gdje su se pod mentorstvom majstora Salvatorea Santuccija usavršili u umijeću izrade originalne napuljske pizze. Danas se s ponosom mogu pohvaliti da pripremaju jednu od najboljih pizza u cijeloj Hrvatskoj.

PRVA CERTIFICIRANA PIZZERIJA U HRVATSKOJ S PRAVIM OKUSOM NAPULJA

Da ne ostane sve na subjektivnom doživljaju, vrijedi spomenuti kako je pizzerija Rumore prva u Hrvatskoj koja je stekla prestižan certifikat od organizacije AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), koju nazivaju i “Michelinom za pizzerije”. Ovaj certifikat se dodjeljuje samo onim pizzerijama koje pripremaju autentične napolitanske pizze.

Rumore je zaista mjesto vrijedno posjete, jer će vas oduševiti u svakom pogledu, od maštovitih i ukusnih pizza pa sve do lokacije koja je doista posebna. Sveukupan dojam koji ćete doživjeti jednostavno će vas uvjeriti da je Labin neodoljiva destinacija kojoj ćete se rado vraćati ili koju biste definitivno trebali posjetiti, čak i ako to znači skrenuti s uobičajenog puta samo zbog pizze.

Aktualno

Pročitajte još