Klasik koji nam nikada ne može dosaditi: imamo jednostavan recept za bolonjez koji možete koristiti u brojnim jelima

Foto: Unsplash

Postoje obroci oko kojih se posebno trudimo, stojimo u kuhinji satima, radimo više vrsta priloga, kombiniramo razne tehnike kuhanja… A postoje i oni koji su jednostavni, ne traže kompliciranje, a nagrađuju divnim, bogatim okusom. Jedno od takvih je i bolonjez. Gusti umak od mljevenog mesa klasik je koji nam nikad ne dosadi. Uz to, može se kombinirati s različitim namirnicama i jelima, kao što su punjene tikvice ili musaka. U nastavku otkrivamo recept za bolonjez koji uvijek uspijeva i za koji vam ne treba puno truda i vremena!

POPULARNO JELO POTJEČE IZ BOLOGNE, A TALIJANI GA JEDU S TAGLIATELLAMA

Ovo popularno jelo potječe, kako mu ime i govori, iz talijanskog grada Bologna, a korijene ima u slavnom francuskom mesnom raguu. No u francuskom jelu meso je sitno sjeckano, a u talijanskom mljeveno. Prvi recept za umak pod tim imenom objavio je 1891. godine Pellegrino Artusi u svojoj kuharici. Njegov umak uključivao je na maslacu dinstanu teletinu, komadiće pancete, te sitno sjeckani luk i mrkvu, sve kuhano u temeljcu.

Tada se u receptu nije spominjao umak od rajčice ili sjeckani pelati koji se danas redovito dodaju.  Iako mi bolonjez najčešće jedemo sa špagetima, Talijani preferiraju tagliatelle. Ovako pripremljeni umak dobro podnosi zamrzavanje pa možete napraviti veću količinu i zamrznuti porcije koje vam kasnije mogu dobro doći u užurbanim danima.

Sastojci za ovo jelo nisu skupi i jednostavno ih je nabaviti, no okus će biti bolji ako nabavite kvalitetno meso (najbolje miješano, s 50 posto junetine i 50 posto svinjetine). Povrće neka bude svježe i po mogućnosti domaće, osjetit ćete razliku u svakom zalogaju. Za pripremu bolonjeza treba vam:

SASTOJCI

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 velika glavica luka
  • 1 mrkva
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 ml pasirane rajčice ili sjeckanih pelata
  • 2 žlice ulja
  • 1 dcl crnog vina
  • Sol, papar, crvena paprika, peršin

POSTUPAK PRIPREME

  • Sitno nasjeckajte luk, naribajte mrkvu i protisnite češnjak.
  • Na ulju dinstajte luk 5 minuta, zatim dodajte mrkvu i češnjak.
  • Kad povrće omekša, dodajte meso i miješajte dok se grudice ne razbiju.
  • Nakon 10 minuta podlijte vinom i po potrebi dodajte malo temeljca.
  • Kuhajte 20 minuta, zatim dodajte rajčicu ili pelate i začine.
  • Po želji dodajte još vode za rjeđi umak.
  • Kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri.
  • Poslužite s tjesteninom, u tikvicama, lazanjama ili musaki.

Pročitajte još