
SVI STE POZVANI
Mirisno i vruće jelo od nekoliko vrsta mesa, originalno pripremljeno u kotliću na otvorenoj vatri, stotinama je godina hranilo umorne radnike i pastire. Upravo pastirima, ili čobanima, čobanac duguje svoje ime. U prošlosti su ga oni pripremali tako da bi doveli blago na pašnjak, naložili bi vatru i u ugrijanu vodu dodavali meso. Našlo se tu svinjetine, piletine, govedine, a povremeno i dobar komad divljači. Ubacili bi pastiri i povrća i sve ostavili na vatrici nekoliko sati. Na kraju bi dodali feferona i ljute paprike, malo vina i prionuli na objed na svježem zraku dok su krave i ovce bezbrižno pasle. Uz kulen i fiš, čobanac je danas jedno od jela koje među prvima povezujemo sa Slavonijom. Vrhunske domaće namirnice, jaki okusi, ljutina, velikodušnost sa začinima, sve su to obilježja slavonske kuhinje koja je obožavana u cijeloj zemlji. U nastavku donosimo recept za čobanac, jelo koje će baš svakoga oduševiti!
Kad je moguće, čobanac se i danas kuha na otvorenom, u kotliću na jakoj vatri, no priprema se naravno i na štednjacima slavonskih kuhinja. Obično se kuha u velikim količinama za puno ljudi, a obavezno je da sadrži više različitih vrsta mesa. Upravo zato ćete teško dvaput pojesti potpuno isti čobanac: vrste mesa i omjeri prepušteni su mašti kuhara i trenutnim mogućnostima nabavke, a svako selo, pa čak i svaka kuća imaju svoj recept u koji se zaklinju.
View this post on Instagram
Prepoznatljivu crvenu boju čobancu daje mljevena paprika, slatka i ljuta, a od ostalih začina u kotlić ili lonac obavezno idu sol i papar i nekoliko listova lovora. Prilikom pripreme važno je paziti na redoslijed kojim se dodaje meso. Najprije ide ono kojem treba duže da omekša, a kasnije ona nježnija i mlađa. Pravilo je i da pripremu čobanca ne treba požurivati. Ostavite ga da se kuha na laganoj vatri, da se okusi prožmu, a meso postane „meko k’o duša”.
View this post on Instagram
Kad se radi o prilozima, i tu će se Slavonci iz različitih krajeva teško složiti. Neki vjeruju da se čobanac jede sam, na žlicu, s kriškom svježeg kruha, drugi će u njega dodati krumpir narezan na kockice, a treći uz čobanac poslužuju kuhanu tjesteninu ili žgance.
Ako imate priliku, skuhajte ovo zasitno i okrepljujuće jelo na otvorenom, u kotliću na vatri za veliko društvo, ali ako nemate za to mogućnosti, možete ga napraviti i u loncu za manje ljudi. Evo kako pripremiti čobanac kod kuće u loncu, s tim da ne zaboravite: s vrstama i omjerima mesa smijete se igrati. Važno je samo pratiti redoslijed dodavanja u lonac i dati ovom mirisnom gustom specijalitetu dovoljno vremena da se savršeno skuha.
View this post on Instagram
Između svake vrste mesa neka bude desetak minuta pauze. Podlijte meso s malo vina, pa kad ispari počnite dodavati začine: ljutu i slatku papriku, ljutu papričicu, lovor, sol i papar. Za podlijevanje je idealan goveđi temeljac, ali ako ga nemate možete koristiti i vodu. Neka tekućina prekrije meso, promiješajte još jednom i ostavite jelo da se krčka najmanje dva sata, a idealno i tri sata na slaboj vatri, uz povremeno miješanje i dolijevanje tekućine ako je potrebno. Kada je jelo gotovo, povrće bi trebalo biti sasvim raspadnuto i raskuhano, a meso meko. Poslužite s kruhom ili uz prilog po želji.
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
omiljena proljetna slastica
paprene cijene
Kvizovi
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!