Mirisno i zasitno jelo koje je stotinama godina hranilo umorne radnike i pastire: evo kako pripremiti čobanac

Recept za čobanac, mirisno i zasitno jelo koje je hranilo umorne pastire
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Mirisno i vruće jelo od nekoliko vrsta mesa, originalno pripremljeno u kotliću na otvorenoj vatri, stotinama je godina hranilo umorne radnike i pastire. Upravo pastirima, ili čobanima, čobanac duguje svoje ime. U prošlosti su ga oni pripremali tako da bi doveli blago na pašnjak, naložili bi vatru i u ugrijanu vodu dodavali meso. Našlo se tu svinjetine, piletine, govedine, a povremeno i dobar komad divljači. Ubacili bi pastiri i povrća i sve ostavili na vatrici nekoliko sati. Na kraju bi dodali feferona i ljute paprike, malo vina i prionuli na objed na svježem zraku dok su krave i ovce bezbrižno pasle. Uz kulen i fiš, čobanac je danas jedno od jela koje među prvima povezujemo sa Slavonijom. Vrhunske domaće namirnice, jaki okusi, ljutina, velikodušnost sa začinima, sve su to obilježja slavonske kuhinje koja je obožavana u cijeloj zemlji. U nastavku donosimo recept za čobanac, jelo koje će baš svakoga oduševiti!

IDEALNO JE PRIPREMATI GA U KOTLIĆU, NA OTVORENOJ VATRI

Kad je moguće, čobanac se i danas kuha na otvorenom, u kotliću na jakoj vatri, no priprema se naravno i na štednjacima slavonskih kuhinja. Obično se kuha u velikim količinama za puno ljudi, a obavezno je da sadrži više različitih vrsta mesa. Upravo zato ćete teško dvaput pojesti potpuno isti čobanac: vrste mesa i omjeri prepušteni su mašti kuhara i trenutnim mogućnostima nabavke, a svako selo, pa čak i svaka kuća imaju svoj recept u koji se zaklinju.

Prepoznatljivu crvenu boju čobancu daje mljevena paprika, slatka i ljuta, a od ostalih začina u kotlić ili lonac obavezno idu sol i papar i nekoliko listova lovora. Prilikom pripreme važno je paziti na redoslijed kojim se dodaje meso. Najprije ide ono kojem treba duže da omekša, a kasnije ona nježnija i mlađa. Pravilo je i da pripremu čobanca ne treba požurivati. Ostavite ga da se kuha na laganoj vatri, da se okusi prožmu, a meso postane „meko k’o duša”.

Kad se radi o prilozima, i tu će se Slavonci iz različitih krajeva teško složiti. Neki vjeruju da se čobanac jede sam, na žlicu, s kriškom svježeg kruha, drugi će u njega dodati krumpir narezan na kockice, a treći uz čobanac poslužuju kuhanu tjesteninu ili žgance.

Titulu Europske prijestolnice kulture ove godine nose čak tri grada! Upoznajte Elefsinu, Temišvar i Veszprém

RECEPT ZA ČOBANAC: PRIPREMITE OVAJ SLAVONSKI SPECIJALITET KOD KUĆE

Ako imate priliku, skuhajte ovo zasitno i okrepljujuće jelo na otvorenom, u kotliću na vatri za veliko društvo, ali ako nemate za to mogućnosti, možete ga napraviti i u loncu za manje ljudi. Evo kako pripremiti čobanac kod kuće u  loncu, s tim da ne zaboravite: s vrstama i omjerima mesa smijete se igrati. Važno je samo pratiti redoslijed dodavanja u lonac i dati ovom mirisnom gustom specijalitetu dovoljno vremena da se savršeno skuha.

Ovo su sastojci koji su vam potrebni: 300 g divljači, 500 g junetine, 700 grama svinjetine, 3 glavice luka, 2 mrkve, 100 g korijena celera, 2 češnja češnjaka, crvena paprika slatka, crvena paprika ljuta, 1 sušeni feferon, 3 lovorova lista, 1 dcl crnog vina, sol i papar.

POSTUPAK PRIPREME ČOBANCA

Nasjeckajte luk i stavite ga dinstati na svinjskoj masti. Možete koristiti i ulje, ali ovo je autentičniji postupak. Kad je luk omekšao dodajte nasitno nasjeckanu mrkvu i korijen celera. S mrkvom nemojte pretjerivati jer će jelu dati slatkoću koju ne želite u čobancu. Kad je povrće omekšalo, počnite dodavati meso. Prvo stavite na sitno narezanu divljač i pustite da se dinsta uz miješanje. Zatim je vrijeme za junetinu, a zadnja se stavlja svinjetina.

Između svake vrste mesa neka bude desetak minuta pauze. Podlijte meso s malo vina, pa kad ispari počnite dodavati začine: ljutu i slatku papriku, ljutu papričicu, lovor, sol i papar. Za podlijevanje je idealan goveđi temeljac, ali ako ga nemate možete koristiti i vodu.

Neka tekućina prekrije meso, promiješajte još jednom i ostavite jelo da se krčka najmanje dva sata, a idealno i tri sata na slaboj vatri, uz povremeno miješanje i dolijevanje tekućine ako je potrebno. Kada je jelo gotovo, povrće bi trebalo biti sasvim raspadnuto i raskuhano, a meso meko. Poslužite s kruhom ili uz prilog po želji.

PODIJELI: