Sočni muffini s jabukom savršen su desert koji je gotov u trenu, a mi imamo odličan recept koji uvijek uspijeva

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ima nešto privlačno u muffinima. Debeljuškasto tijesto u različitim varijantama, slano ili slatko, koje dozvoljava bezbroj kombinacija i praktično je za jelo. Pa tko ih ne bi volio? Sastojci se najčešće miješaju u samo jednoj zdjeli, a potom izlijevaju u kalup, bez potrebe za dodatnim rezanjem i stvaranjem gomile suđa. Ako tražite brzi, ukusni i zbog voća lagani desert, isprobajte naš recept za muffine s jabukama! Sastojci su jeftini i lako dostupni, a slastica će biti spremna za tek nešto više od pola sata.

Ovaj europski grad proglašen je najboljom svjetskom destinacijom za solo putovanja: pristupačan je, siguran i ima stotine zanimljivih atrakcija

MUFFINI POTJEČU IZ AMERIKE, A ENGLESKA VERZIJA ODNOSI SE NA SLANO PECIVO ZA SENDVIČ

Muffini, odnosno slastice pečene u više malih, prepoznatljivih okruglih kalupa, potječu iz Sjedinjenih Američkih Država. Tamo su se počele raditi još sredinom 19. stoljeća, od kad potječe prvi zapisani recept. Tada su se najčešće radili s orašastim plodovima i suhim voćem, a danas su najpopularniji oni s čokoladom ili borovnicama. Danas su u toj zemlji najrašireniji „cupcakes“, odnosno muffini s kremom ili glazurom na vrhu, a klasični muffini proširili su se cijelim svijetom.

Malu zabunu u svijetu zna izazivati jelo istog imena, engleski muffin, koji je zapravo slano tijesto koje se često koristi za sendviče. No, u Hrvatskoj je muffin uvijek slastica, koja dolazi u različitim okusima, a posebno ih obožavaju djeca.

RECEPT ZA MUFFINE S JABUKAMA, IDEALAN ZIMSKI DESERT

Za ovaj desert koriste se jabuke i cimet, zbog čega posebno paše u zimskim mjesecima. Bijelo brašno može se, provjereno, zamijeniti pirovim i tako napraviti zdraviju verziju, te smanjiti ili povećati količinu šećera ovisno o okusu. Za jedan kalup, odnosno 12 muffina bit će vam potrebno:

Šareni grad, u kojem zrak miriše na more i naranče, pun je života, povijesti i fantastične hrane: uvući će vam se pod kožu i dugo ostati u srcu
  • 2 veće jabuke
  • sok pola limuna
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • 1 jaje
  • 1 dl ulja
  • 2 dl jogurta ili kiselog vrhnja

POSTUPAK PRIPREME

  • Jabuke očistiti i naribati na veći otvor ribeža. Svakako birajte sorte koje nisu jako kisele.
  • Naribane jabuke pomiješajte s limunovim sokom, a pećnicu uključite da se zagrije na 180 stupnjeva.
  • U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, cimet.
  • Sve izmiješajte, pa dodajte mokre sastojke: jaje, ulje i jogurt.
  • Kad ste dobro izmiješali sve sastojke, dodajte im naribane jabuke i promiješajte da se sve poveže.
  • Napunite kalupe ili košarice, pazite da sirova smjesa ne ide do vrha već da ispunjava oko tri četvrtine kalupa.
  • Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva, po želji ih prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
PODIJELI ČLANAK