Hrana i piće

Ako su vam dosadile klasične palačinke, vrijeme je da probate ove od pirovog brašna i mrkve

Gotovo da nema osobe na svijetu koja do sada nije okusila čari prejedanja palačinkama. Nutella, marmelada, linolada, banana, namaz od lješnjaka, med, orasi, borovnica… Svi mi imamo omiljenu kombinaciju kojoj ne možemo odoljeti, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina.

Selo Hercegkút
atrakcija u susjedstvuOve neobične "hobit kućice" zapravo su stoljetni vinski podrumi isklesani u stijeni! Zaštitio ih je i UNESCO, a neki su duboki i po 40 metara
Nastavi čitati

Danas svaka zemlja svijeta ima neku svoju inačicu, dolaze u najrazličitijim oblicima s bezbrojnim vrstama punjenja, a temeljna smjesa uvijek sadrži nekoliko osnovnih sastojaka: brašno, mlijeko i jaja. Ako su vam dosadili klasični recepti i tražite neku zdraviju varijantu, predlažemo da napravite palačinke od pirovog brašna i mrkve koje odmah nestaju s tanjura.

PALAČINKE OD PIROVOG BRAŠNA KOJE MOŽETE JESTI BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Palačinke su jelo koje većinu nas vraća u idilično vrijeme djetinjstva, podsjeća na bake i djedove, na razigrane večeri pune smijeha i ljubavi. Njihova se priprema kroz povijest razvijala, a recept prilagođavao te su postale jedno od najčešće pripremanih jela u kuhinjama diljem svijeta

Pogled na stari grad Kranj u Sloveniji, s karakterističnim crkvenim tornjevima i Alpama u pozadini pod plavim nebom
proljetni city breakTop 5 povijesnih gradova u Europi koje turisti još nisu otkrili: u njima nema gužvi i visokih cijena
Nastavi čitati

Ako ste veliki ljubitelj ovih finih smotuljaka, palačinke od pirovog brašna mogu biti alternativna verzija vašeg omiljenog slatkog obroka. Pirovo brašno se smatra zdravijom i hranjivijom varijantom nego onaj od pšenice, jer pir ima visok udio ugljikohidrata, proteina i dijetalnih vlakana te pomaže u regulaciji probave, smanjenju nadutosti, grčeva i proljeva.

Iako ovaj recept zahtijeva nešto više sastojaka od onog običnog, jednom kada probate palačinke od pirovog brašna i mrkve zavoljet ćete ih na duge staze. Njihova priprema za mnoge iskusne kuhare je jednostavan pothvat pa sve rade „odokativno”, no ako si početnik i ne snalaziš se najbolje u kuhinji, savjetujemo da slijediš recept u nastavku kojeg je osmislila naša poznata gastro blogerica Marina Obradović, poznatija na društvenim mrežama Facebook i Instagram pod imenom „Priče jedne kuhače”.

SASTOJCI

  • 200 grama ribane mrkve
  • 140 grama integralnog pirovog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1 čajna žličica muškatnog oraščića
  • 50 ml mlijeka
  • 150 gr grčkog jogurta
  • 2 jaja
  • 2 jušne žlice smeđeg šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • Kokosovo ulje za pečenje

PRIPREMA

  • Mrkvu operite, ogulite i naribajte.
  • U zdjelu stavite jaja i šećer, dobro umutite pjenjačom, dodajte ostale sastojke i na kraju ribanu mrkvu pa sve dobro promiješajte kuhačom ili žlicom.
  • Ako vam se čini da je smjesa previše gusta, slobodno stavite još malo mlijeka.
  • Smjesu žlicom stavljajte na tavu tako da palačinke budu malo deblje.
  • Palačinke pecite na maloj, zagrijanoj tavi s malo ulja i na laganoj vatri. Okrećite ih kada tijesto lagano „nabubri“, a donji dio dobije smeđu boju.
  • Ako nemate malu tavu, koristite veliku pa smjesu stavljajte na sredinu tako da oblikujete krug i pecite na laganoj vatri.
  • Palačinke poslužite s namazom po želji, najbolje se slažu s džemom.

Aktualno

Pročitajte još