Pripremili smo viralni recept za kojim je poludio internet: priprema je jednostavna, meso sočno, a umak kremast i osvježavajuć

Pileća piccata u tavi, prelivena umakom s kaparima i ukrašena kriškama limuna, uz svježe bilje i dasku s dodatnim kriškama limuna sa strane.
Foto: Laura Bais/ Tikvica.com

Nikada nismo čuli da se netko žali kako ima previše recepata za piletinu. Stoga, što je još jedan u nizu, zar ne? Pogotovo kada se radi o sočnoj piletini u ukusnom i živahnom umaku. Danas vam donosimo recept za pileću piccatu (poznatu i pod engleskim nazivom chicken piccata), jelo koje je zaludilo internet. Ovaj klasik kombinira nježne pileće zabatke s bogatim umakom od limuna. Okus je savršeno uravnotežen – osvježavajuće limunast, s blagom slanošću kapara i kremastošću maslaca. Jelo izgleda impresivno na tanjuru, a zapravo je toliko brzo i jednostavno za pripremiti.

TALIJANSKO-AMERIČKI KORIJENI VIDLJIVI SU U SASTOJCIMA

Iako se često smatra talijanskim jelom te je smještena rame uz rame s carbonarom i lazanjama, pileća piccata kakvu danas poznajemo zapravo je rezultat talijansko-američke kuhinje. Ova verzija jela koristi tanke pileće odreske koji se paniraju u brašnu, prže do zlatno smeđe boje, a zatim prelijevaju umakom od limuna, maslaca i kapara uz česti dodatak bijelog vina. U Italiji se tradicionalno koristi teletina za pripremu piccate, dok je pileća varijanta postala iznimno popularna upravo u Americi. Umak od limuna i maslaca česta je kombinacija u talijanskoj kuhinji, ali dodatak kapara daje ovoj verziji poseban, pikantan okus.

ZA JOŠ BRŽU PILEĆU PICCATU, KORISTITE PILEĆA PRSA

Za pripremu pileće piccate, piletina se prvo uvalja u brašno i onda prži. Ovaj korak je ključan jer brašno pomaže da piletina dobije lijepu zlatnu boju i hrskavu teksturu, a također pomaže i da umak kasnije bolje prekriva meso. Iako se često koriste pileći zabatci, pileća prsa mogu biti još brža opcija. Pileća prsa se brže ispeku i mogu vam uštedjeti dodatno vremena u pripremi ovog jela. Osim toga, u piccatu možete dodati i još neke sastojke, na primjer, artičoke i češnjak.

RECEPT ZA PILEĆU PICCATU

Pileća piccata najčešće se poslužuje uz tjesteninu. Fettuccine su odličan izbor jer njihova široka površina dobro drži umak, ali možete koristiti i druge vrste tjestenine. Što se samog umaka tiče, evo koji će vam sastojci biti potrebni:

SASTOJCI

  • 4 pileća zabatka bez kosti
  • Sol, papar, češnjak u prahu (za začiniti piletinu)
  • ¼ šalice brašna
  • 2 žlice ulja
  • 30 g maslaca
  • 140 ml vode ili temeljca
  • 50 ml bijelog vina
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • Malo soli i papra
  • 40 g kapara (oko 3 žlice)
  • ½ limuna narezanog na ploške
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

POSTUPAK PRIPREME

  • Otkoštene pileće zabatke istucite do otprilike pola centimetra debljine, a zatim ih začinite solju, paprom i češnjakom u prahu.
  • Pileće zabatke lagano uvaljajte u brašno i otresite višak.
  • U tavi zagrijte ulje i maslac na srednje jakoj vatri.
  • Dodajte pileće zabatke i pržite ih 5-6 minuta sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi i kuhani do kraja, zatim ih izvadite na tanjur.
  • U istu tavu dodajte vodu ili temeljac, bijelo vino, limunov sok, naribanu koricu limuna i kapare.
  • Kuhajte 3 minute od početka ključanja, po želji dodajte još malo soli i papra.
  • Smanjite vatru i vratite pileće zabatke u tavu zajedno s ploškama limuna.
  • Kuhajte još 2 minute povremeno prelijevajući piletinu umakom dok se umak ne zgusne.
  • Maknite tavu s vatre i pospite nasjeckanim peršinom.
  • Poslužite odmah uz tjesteninu ili prilog po želji.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

Pročitajte još