Piletina u slatko-kiselom umaku okus je daleke Azije koji možete lako postići i u svojoj kuhinji: imamo fantastičan i provjereni recept

Foto: Shutterstock

Ne morate naručivati hranu svaki put kad poželite nešto egzotično; ovaj recept za piletinu u slatko-kiselom umaku zadovoljit će sve vaše žudnje za autentičnom kineskom kuhinjom. Posebnost azijskih recepata, kao što je ovaj, često leži u jednostavnim tehnikama koje daju izvanredne rezultate. Na primjer, meso se često uvalja u brašno ili gustin prije prženja, što pomaže da ostane sočno i mekano, te daje hrskavu koricu bez klasičnog pohanja. U ovom članku saznat ćemo nekoliko zanimljivosti o piletini u slatko-kiselom umaku i izložiti recept koji je jednostavan za praćenje.

SLATKO-KISELI UMAK POPULARAN JE U KINESKOJ KUHINJI, A NEKADA JE SLUŽIO KONZERVIRANJU HRANE

Korištenje ovog umaka počelo je u južnoj Kini, gdje je bio način konzerviranja hrane, kombinirajući šećer i ocat kako bi se produžio vijek trajanja sastojaka. Njegova popularnost se proširila na Zapad sredinom 20. stoljeća, kada su kineski imigranti počeli otvarati restorane u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Kako bi svoju kuhinju približili što većem broju ljudi, okuse su morali malo prilagoditi njihovim navikama. Tako su počeli dodavati razno povrće poput paprike te voće od kojih je najčešći ananas. Neke varijacije uključuju i brokulu, mrkvu, čili papričicu te zvjezdasti anis.

JELO NIJE NI SLATKO, NI KISELO, VEĆ SLATKO-KISELO

Kad smo pripremali recept za piletinu u slatko-kiselom umaku, htjeli smo sve napraviti od početka, uključujući i umak. Vidjet ćete, priprema azijskih jela kod kuće mnogo je jednostavnija nego što se često misli.

Nismo htjeli posegnuti za gotovim umakom s police trgovine koji je pun “E” slova na popisu sastojaka. Radije smo skupili par lako dostupnih sastojaka i napravili ukusan umak koji se divno sljubio s ostalim sastojcima. Okus ne bismo opisali ni kao sladak, ni kao kiseo, već upravo prožimanje slatko-kiselih nota koje stvaraju pravu harmoniju okusa.

Ova piletina u slatko-kiselom umaku nudi prirodnu slatkoću i blagu pikantnost koja će zapapriti vaš obrok. Bez brige, nećete morati brisati oznojeno čelo. Ljutina dolazi tek iz ljute papričice koju možete i preskočiti ako ne podnosite ljutinu. A pored papričice, od sastojaka će vam još trebati:

SASTOJCI 

Za meso:

  • 500 g pilećih prsiju
  • Sol i papar
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica gustina

Za umak:

  • Tekućina iz konzerve ananasa
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 4 žlice soja umaka
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica ulja sezama
  • Papar

Ostalo:

  • 4 žlice ulja
  • 1 žuti luk
  • 1 crvena paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice ribanog svježeg đumbira
  • 350 g komadića ananasa iz konzerve (bez tekućine)
  • 1 ljuta papričica
  • 1 mladi luk

POSTUPAK PRIPREME

  • Piletinu narežite na kockice, začinite solju i paprom te uvaljajte u mješavinu brašna i gustina. Otresite višak.
  • U dubokoj tavi zagrijte ulje i pržite piletinu oko 3 minute sa svake strane, po potrebi u više tura.
  • Narežite luk na trakice, papriku na kocke, a češnjak i đumbir naribajte.
  • Ocijedite ananas i sačuvajte tekućinu.
  • Kad je piletina pečena, vratite je u tavu i dodajte češnjak, đumbir, luk i papriku. Pržite 2-3 minute.
  • Dodajte sjeckani ananas i nastavite još 2 minute.
  • Pomiješajte sastojke za umak: tekućinu iz ananasa, šećer, soja umak, ocat, koncentrat rajčice i papar.
  • Ulijte umak u tavu s piletinom i povrćem. Kuhajte još 5 minuta. Po potrebi dodatno začinite.
  • Poslužite uz rižu, pospite tanko narezanu ljutu papričicu i mladi luk.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

Pročitajte još