
SVI STE POZVANI
Ne morate naručivati hranu svaki put kad poželite nešto egzotično; ovaj recept za piletinu u slatko-kiselom umaku zadovoljit će sve vaše žudnje za autentičnom kineskom kuhinjom. Posebnost azijskih recepata, kao što je ovaj, često leži u jednostavnim tehnikama koje daju izvanredne rezultate. Na primjer, meso se često uvalja u brašno ili gustin prije prženja, što pomaže da ostane sočno i mekano, te daje hrskavu koricu bez klasičnog pohanja. U ovom članku saznat ćemo nekoliko zanimljivosti o piletini u slatko-kiselom umaku i izložiti recept koji je jednostavan za praćenje.
Korištenje ovog umaka počelo je u južnoj Kini, gdje je bio način konzerviranja hrane, kombinirajući šećer i ocat kako bi se produžio vijek trajanja sastojaka. Njegova popularnost se proširila na Zapad sredinom 20. stoljeća, kada su kineski imigranti počeli otvarati restorane u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Kako bi svoju kuhinju približili što većem broju ljudi, okuse su morali malo prilagoditi njihovim navikama. Tako su počeli dodavati razno povrće poput paprike te voće od kojih je najčešći ananas. Neke varijacije uključuju i brokulu, mrkvu, čili papričicu te zvjezdasti anis.
Kad smo pripremali recept za piletinu u slatko-kiselom umaku, htjeli smo sve napraviti od početka, uključujući i umak. Vidjet ćete, priprema azijskih jela kod kuće mnogo je jednostavnija nego što se često misli.
Nismo htjeli posegnuti za gotovim umakom s police trgovine koji je pun “E” slova na popisu sastojaka. Radije smo skupili par lako dostupnih sastojaka i napravili ukusan umak koji se divno sljubio s ostalim sastojcima. Okus ne bismo opisali ni kao sladak, ni kao kiseo, već upravo prožimanje slatko-kiselih nota koje stvaraju pravu harmoniju okusa.
Ova piletina u slatko-kiselom umaku nudi prirodnu slatkoću i blagu pikantnost koja će zapapriti vaš obrok. Bez brige, nećete morati brisati oznojeno čelo. Ljutina dolazi tek iz ljute papričice koju možete i preskočiti ako ne podnosite ljutinu. A pored papričice, od sastojaka će vam još trebati:
Za meso:
Za umak:
Ostalo:
Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
omiljena proljetna slastica
paprene cijene
Kvizovi
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!