Hrskave izvana, sočne iznutra: recept za pohane palačinke koje provjereno nestaju s tanjura u tren oka

Foto: Priče jedne kuhače - Marina Obradović

Zasitne su, jednostavne za napraviti, raznolike u pogledu okusa… Svatko od nas ima svoj recept za palačinke koji redovito „pali”, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina. Zahvaljujući relativno blagom okusu, palačinke se dobro slažu s mnoštvom različitih nadjeva, kako slatkih tako i slanih. Lako ih je prilagoditi kao opciju za doručak, ručak, večeru ili desert. No kako vam zvuči kombinacija sa šunkom, sirom, pancetom i kobasicama? Domaća blogerica Marina Obradović, poznatija na društvenim mrežama pod imenom Priče jedne kuhače, otkrila nam je savršen recept za pohane palačinke koje provjereno nestaju s tanjura u tren oka!

POHANE PALAČINKE PRAVA SU HRSKAVA SENZACIJA

Hrskava izvana, ali izvanredno mekana iznutra, ova slana kombinacija omiljenog jela zamijenit će uobičajeni sendvič sa šunkom i sirom bilo koji dan u tjednu. Postupak je vrlo jednostavan! Za ove pohane palačinke potrebno je malo više vremena nego za vaše prosječno jelo… Ali vrijedi baš svake minute koju provedete pripremajući ih!

SASTOJCI

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 3,5 dcl mlijeka
  • 1 dcl mineralne vode
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 400 g ribane ili tanko narezane šunke
  • 400 g ribanog sira Mozzarella
  • 1 sirni namaz
  • 100 g sitno narezane pancete
  • roštilj kobasice po želji

Pohanje:

  • 2 jaja
  • 1 dcl mlijeka
  • 100 g oštrog brašna
  • 300 g krušnih mrvica

POSTUPAK PRIPREME

  • Umutite jaja, dodajte brašna, sol, mlijeko i mineralnu vodu. Izmiješajte u glatku smjesu bez grudica.
  • Tavu ugrijte, premažite uljem, pa pecite palačinke s obje strane do zlatne boje.
  • Svaku palačinku premažite sirnim namazom, dodajte šunku, sir i pancetu. Ako koristite kobasice, stavite ih po sredini uz sir.
  • Savijte bočne strane palačinke prema unutra i zarolajte da rubovi ostanu zatvoreni.
  • Umočite palačinke redom u brašno, smjesu jaja i mlijeka te prezle.
  • Pržite u dubokom ulju do zlatno-smeđe boje s obje strane.
  • Poslužite toplo uz salatu ili umak po želji.

DODATNI SAVJET

  • Palačinke možete ispeći dan ranije i to odmah veću količinu kako biste imali za ovu slanu, a kasnije i slatku verziju za desert. Kako biste drugi dan imali svježe pohane palačinke, panirane palačinke ostavite u hladnjaku, a sutradan samo ubacite u vruće ulje.
  • Panirane palačinke možete i zamrznuti, svaku zasebno prije spremanja u zajedničku vrećicu kako se ne bi zalijepile. Zamrznute palačinke kada poželite ubacite u vruće ulje.

Imamo i recept za najzdravije palačinke na svijetu!

Pirovo brašno se smatra zdravijom i hranjivijom varijantom nego onaj od pšenice, jer pir ima visok udio ugljikohidrata, proteina i dijetalnih vlakana te pomaže u regulaciji probave, smanjenju nadutosti, grčeva i proljeva. Ako su vam dosadile klasične varijante i veliki ste ljubitelj ovih finih smotuljaka, vrijeme je da probate palačinke od pirovog brašna i mrkve!

Pročitajte još