Hrana i piće

Ovo jednostavno, zimsko jelo savršen je brzi ručak za hladne dane! Imamo provjeren recept za ukusan sekeli gulaš

Zimi, kad je ponuda svježeg povrća ograničena, a smrznute zalihe ljetnog su uglavnom potrošene, tradicionalno se okrećemo zimnicama. One se pripremaju krajem ljeta i početkom jeseni, a u njima uživamo tijekom dugih, hladnih mjeseci. Jedan od zaštitnih znakova zime svakako je kiseli kupus. Ta zdrava i svestrana namirnica omiljeni je prilog bunceku ili kobasama, a od nje radimo i kraljicu zime, sarmu. Jedan od jednostavnih zimskih recepata koji je popularan u kontinentalnom dijelu hrvatske je sekeli gulaš, koji se priprema od kiselog kupusa i svinjetine. Recept za sekeli gulaš jako je jednostavan, jelo je ukusno i zasitno, a namirnice koje idu u njega financijski pristupačne i dostupne. Evo kako ga napraviti!

U SRCU MORAVSKEPodcijenjeni europski grad je živahan, jeftin i prepun događanja, poznat je po pivu, izlascima i zmaju koji je, zapravo, krokodil
Nastavi čitati

JELO JE, PREMA LEGENDI NASTALO SASVIM SLUČAJNO U JEDNOJ MAĐARSKOJ GOSTIONICI

Zanimljiva činjenica o ovom jelu je da, bez obzira na ime, sekeli zapravo nije gulaš. Potječe iz Mađarske, a ime je dobilo po piscu i pjesniku Józsefu Székelyju koji je živio i djelovao u 19. stoljeću. Legenda kaže da je autor jedne večeri u gostionicu uletio kasno, a bio je strašno gladan. U kuhinji više gotovo da nije bilo hrane, pa je tražio da mu pomiješaju sve što je ostalo i podgriju. Kuhari su skupili malo kuhanog zelja, ostatke mesa, i tako je nastalo jelo koje se priprema i danas. Da li se sve baš tako odigralo, ne zna se sa sigurnošću, no činjenica je da jelo nosi njegovo ime i da potječe iz zemlje koja se ponosi velikom i dugom tradicijom pripreme različitih vrsta gulaša.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Zdenka (@zdenkalice)

GRADOVI, OTOCI, PLAŽE…Svjetski putnik posjetio je 106 zemalja i odabrao najljepšu: “Kad se radi o Europi, jednostavno nemate konkurenciju”
Nastavi čitati

KISELI KUPUS PRAVA JE RIZNICA VITAMINA I VLAKANA KOJI NAM ZIMI TREBAJU

Kiseli kupus, kao i onaj svježi, u kuhinji možete koristiti bez grižnje savjesti i ograničenja. Iznimno je zdrav, pun vitamina, vlakana, odlično djeluje na probavu. U ovom jelu svježina kiselog kupusa na savršen se način nadopunjava s izdašnom i masnijom svinjetinom, što čini zasitan, ali izbalansiran zimski obrok. Bogat je vitaminom C pa je odličan saveznik u vrijeme zimskih prehlada, a za tu se njegovu prednost znalo davno: moreplovci su u povijesti sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut u vrijeme dugih plovidbi sa siromašnom prehranom.

RECEPT ZA SEKELI GULAŠ

Odaberite komade mesa prošarane masnoćom, jer ona daje okus jelu, i nabavite kvalitetan kiseli kupus. Sol u ovom receptu ne koristimo jer je kiseli kupus već dovoljno slan. Ako ne volite prekisela jela, isperite ga pod vodom prije pripreme. Za pripremu ovog jela za 4 osobe trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 500 g svinjetine (vratina ili lopatica)
  • 500 grama ribanog kiselog kupusa
  • 1 veliki luk
  • 0,5 dcl ulja ili žlica svinjske masti
  • 2 lovorova list, 5 zrna papra, crvena paprika po ukusu

POSTUPAK PRIPREME

  • Meso narežite na kockice veličine zalogaja. Luk sitno nasjeckajte.
  • Na ulju ili masti prepržite kockice mesa 10-15 minuta sa svih strana, pa ih izvadite iz lonca.
  • Na istoj masnoći sada dinstajte luk dok sasvim ne omekša.
  • Dodajte kiseli kupus, lovorov list, zrna papra, sve promiješajte i podlijte s vodom.
  • Dinstajte kupus oko pola sata, povremeno miješajte i dodajte vodu kad ispari.
  • Vratite meso u lonac, začinite crvenom paprikom, promiješajte, pa sve zajedno još kuhajte 10-ak minuta.
  • Ako želite rjeđi gulaš, dodajte mu više vode (može i temeljac ako imate), a možete ga servirati i sasvim gustog.
  • Kad su kupus i meso kuhani, izvadite iz gulaša listove lovora (ako uspijete i zrna papra).
  • Servirajte toplo, s kuhanim krumpirom.

Aktualno

Pročitajte još