Ovo jednostavno, zimsko jelo savršen je brzi ručak za hladne dane! Imamo provjeren recept za ukusan sekeli gulaš

Foto: Shutterstock

Zimi, kad je ponuda svježeg povrća ograničena, a smrznute zalihe ljetnog su uglavnom potrošene, tradicionalno se okrećemo zimnicama. One se pripremaju krajem ljeta i početkom jeseni, a u njima uživamo tijekom dugih, hladnih mjeseci. Jedan od zaštitnih znakova zime svakako je kiseli kupus. Ta zdrava i svestrana namirnica omiljeni je prilog bunceku ili kobasama, a od nje radimo i kraljicu zime, sarmu. Jedan od jednostavnih zimskih recepata koji je popularan u kontinentalnom dijelu hrvatske je sekeli gulaš, koji se priprema od kiselog kupusa i svinjetine. Recept za sekeli gulaš jako je jednostavan, jelo je ukusno i zasitno, a namirnice koje idu u njega financijski pristupačne i dostupne. Evo kako ga napraviti!

JELO JE, PREMA LEGENDI NASTALO SASVIM SLUČAJNO U JEDNOJ MAĐARSKOJ GOSTIONICI

Zanimljiva činjenica o ovom jelu je da, bez obzira na ime, sekeli zapravo nije gulaš. Potječe iz Mađarske, a ime je dobilo po piscu i pjesniku Józsefu Székelyju koji je živio i djelovao u 19. stoljeću. Legenda kaže da je autor jedne večeri u gostionicu uletio kasno, a bio je strašno gladan. U kuhinji više gotovo da nije bilo hrane, pa je tražio da mu pomiješaju sve što je ostalo i podgriju. Kuhari su skupili malo kuhanog zelja, ostatke mesa, i tako je nastalo jelo koje se priprema i danas. Da li se sve baš tako odigralo, ne zna se sa sigurnošću, no činjenica je da jelo nosi njegovo ime i da potječe iz zemlje koja se ponosi velikom i dugom tradicijom pripreme različitih vrsta gulaša.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Zdenka (@zdenkalice)

KISELI KUPUS PRAVA JE RIZNICA VITAMINA I VLAKANA KOJI NAM ZIMI TREBAJU

Kiseli kupus, kao i onaj svježi, u kuhinji možete koristiti bez grižnje savjesti i ograničenja. Iznimno je zdrav, pun vitamina, vlakana, odlično djeluje na probavu. U ovom jelu svježina kiselog kupusa na savršen se način nadopunjava s izdašnom i masnijom svinjetinom, što čini zasitan, ali izbalansiran zimski obrok. Bogat je vitaminom C pa je odličan saveznik u vrijeme zimskih prehlada, a za tu se njegovu prednost znalo davno: moreplovci su u povijesti sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut u vrijeme dugih plovidbi sa siromašnom prehranom.

Odaberite komade mesa prošarane masnoćom, jer ona daje okus jelu, i nabavite kvalitetan kiseli kupus. Sol u ovom receptu ne koristimo jer je kiseli kupus već dovoljno slan. Ako ne volite prekisela jela, isperite ga pod vodom prije pripreme. Za pripremu ovog jela za 4 osobe trebat će vam sljedeći sastojci:

SASTOJCI

  • 500 g svinjetine (vratina ili lopatica)
  • 500 g ribanog kiselog kupusa
  • 1 veliki luk
  • 0,5 dcl ulja ili 1 žlica svinjske masti
  • 2 lovorova lista
  • 5 zrna papra
  • Crvena paprika po ukusu

POSTUPAK PRIPREME

  • Svinjetinu narežite na kockice veličine zalogaja, a luk sitno nasjeckajte.
  • Na ulju ili masti prepržite meso 10-15 minuta sa svih strana, zatim ga izvadite.
  • Na istoj masnoći pirjajte luk dok potpuno ne omekša.
  • Dodajte kiseli kupus, lovorov list, zrna papra, promiješajte i podlijte vodom.
  • Pirjajte kupus oko 30 minuta uz povremeno miješanje, dodajući vodu po potrebi.
  • Vratite meso, dodajte crvenu papriku, promiješajte i kuhajte još 10 minuta.
  • Po želji dolijte više vode ili temeljca ako želite rjeđe jelo.
  • Izvadite lovorov list i, ako uspijete, zrna papra.
  • Poslužite toplo uz kuhani krumpir.

Pročitajte još