Restani krumpir idealan je prilog za jesenske i zimske dane, a mi imamo savršen recept uz koji će uvijek ispasti fantastično

Jednostavan za pripremu, pun okusa i savršen uz svako mesno jelo – restani krumpir klasik je kojem se uvijek rado vraćamo.

Foto: Shutterstock

U jesenskim, a pogotovo hladnim zimskim danima ništa ne paše bolje od konkretnih, zasitnih jela čije se recepture ne mijenjaju već stoljećima. Uostalom, zašto eksperimentirati kad je klasika toliko ukusna i u tim jelima baš svi uživaju! Jedan od omiljenih priloga u hladnije doba godine je kombinacija restanog krumpira i kiselog kupusa, koja savršeno ide uz domaće kobasice, krvavice ili neodoljivi buncek. Ako se pitate kako pripremiti savršeni restani krumpir i kiselo zelje, u nastavku donosimo provjeren recept i savjete za pripremu.

KRUMPIR JE OMILJENA NAMIRNICA KOJA JE SPASILA EUROPU OD GLADI

Krumpir je svestrana i mnogima omiljena namirnica koja je u Europu stigla tek prije nekoliko stotina godina i svojedobno ju je doslovno spasila od gladi! U hrvatskim se kućanstvima konzumira redovito, pečeno meso nezamislivo je bez slasnih krumpira, kuhan se često poslužuje uz ribu, pire krumpir prilog je kojeg klinci obožavaju od najranije dobi, a popularnost pomfrita ne treba posebno naglašavati. Uz to, krumpir je povoljna, zasitna i svima lako dostupna namirnica.

RESTANI KRUMPIR I KISELI KUPUS OMILJENA SU ZIMSKA KOMBINACIJA

Restani krumpir jede se u cijelog Hrvatskoj, a najpopularniji je u Zagorju i na sjeveru zemlje. Kombinira dvije naizgled jednostavne namirnice, krumpir i luk, od kojih nastaje fantastičan spoj pun okusa. Najbolje će ispasti ako nabavite fine, domaće krumpire, a u ovom jelu bolje će funkcionirati stari od mladog. Ako želite, jelu za dodatni okus možete dodati i komadiće prepržene slanine. Uz restani krumpir zimi je često dinstano kiselo zelje, odnosno kiseli kupus. Njegova je priprema jako jednostavna. Kušajte sirovi kupus kako bi procijenili koliko je slan i kiseo (ako ne volite previše kiseline može ga i proprati), te tome kasnije prilagodite pripremljene začine.

SASTOJCI

Za pripremu priloga za 4 osobe bit će vam potrebno:

Za restani krumpir:

  • 1 kg krumpira
  • 1 dcl ulja ili žlica svinjske masti
  • 1 veća glavica luka
  • 50 g slanine narezane na kockice
  • Sol, papar

Za dinstano zelje:

  • 500 g ribanog kiselog kupusa
  • 1 glavica luka
  • 1 dcl ulja ili žlica svinjske masti
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 list lovora
  • Papar, crvena paprika
  • Sol po potrebi

POSTUPAK PRIPREME - RESTANI KRUMPIR:

  • Ogulite krumpire, prepolovite ih i stavite kuhati u slanu vodu.
  • Dok se kuhaju, nasjeckajte luk na sitne komadiće.
  • Kad su kuhani, ocijedite ih i narežite na ploške.
  • Na ulju ili svinjskoj masti dinstajte luk dok potpuno ne omekša.
  • Smanjite vatru, dodajte krumpir i sve dobro izmiješajte. Začinite solju i paprom, dodajte po želji svježeg peršina.
  • Pržite uz miješanje nekoliko minuta, komadi krumpira smiju se djelomično raspasti kako bi se povezali s lukom.
  • Ako koristite slaninu, prepržite je posebno i prelijte je s masnoćom preko gotovog krumpira.

POSTUPAK PRIPREME - DINSTANI KISELI KUPUS:

  • Na tavi ugrijte ulje ili mast, pa dinstajte sitno nasjeckani luk.
  • Dodajte nasjeckani češnjak, pa zatim ribani kiseli kupus.
  • Sve izmiješajte, podlijte s malo vode.
  • Dodajte lovorov list, papar i crvenu papriku. Kuhajte oko pola sata, povremeno podlijevajući vodom dok kupus ne omekša.

Pročitajte još